İşten çıkış bildirgesi güncelleme
Soru: Merhaba, meslekte çok yeniyim. bir işçimiz işten ayrıldı fakat, işten çıkış kodunu yanlış beyan ettim. Biz bu işçi ile ilgili işten çıkış bildirgesini nasıl güncelleyebiliriz? Geri dönerseniz çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkürler.
Cevap:
Merhabalar,
Sorunuzu doğru fakat eksik sormuşsunuz. İşten çıkış bildirgelerinde işçinin işten çıkış tarihi önemlidir. Eğer, işçinizin işten çıkış tarihinden itibaren işten çıkış bildirgesinin verilmesi gereken yasal süre olan 10 günü geçirdiyseniz ne yazık ki bu işlemi internet üzerinden yapamazsınız. Eğer 10 gün henüz dolmadıysa, elektronik ortamda hiç bir problem yaşamadan işlemleri tamamlayabilirsiniz.
İşten çıkış bildirgesi kaç gün içerisinde verilir?
İşten çıkış bildirgesi, işçinin iş akdi feshedildiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde elektronik ortamda düzenlenip Sosyal Güvenlik Kurumu’na gönderilmelidir. Bu 10 günün hesabı işçinin iş akdi feshedildiği tarihten itibaren başlamaktadır. Bknz: İşten çıkış bildirgesi verilme süreleri
Örnek:
İşveren 13.02.2019 tarihinde iş akdi feshedilen işçi adına işveren en geç, 23.02.2019 saat 23:59’a kadar işten çıkış bildirgesini vermek zorundadır.
İşten çıkış bildirgesi güncelleme
İşten çıkış bildirgelerinde güncelleme işlemleri ne yazık ki çok kısıtlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Bu neden ile işverenler yanlış olduklarını düşündükleri işten çıkış bildirgelerinde güncelleme işlemlerini sadece, meslek adı, ÇSGB işkolu ve ÇSGB dosya numarası olarak yapabilmektedir. Hiç bir şekilde, işçinin işten çıkış tarihi, işten çıkış nedeni gibi seçeneklerin değiştirilme, güncellenme şansı bulunmamaktadır.
İşten çıkış bildirgesi iptal işlemi
İşten çıkış bildirgesinde hata olduğunu ve değiştirmeniz gereken bir şey olduğunu düşünüyorsanız bunun için öncelikle işten çıkış bildirgelerinin verilmesi için yasal süre olan 10 günlük sürenin içinde olup olmadığınıza dikkat edin.
Eğer işçi adına düzenlemiş olduğunuz işten çıkış bildirgesinde, işçinin çıkış tarihinden itibaren 10 günlük süreyi geçirmediyseniz rahatlıkla işten çıkış bildirgesini iptal edebilirsiniz. Fakat dikkatli olun. Sizin bildirgeyi verdiğiniz tarihten değil, İşçinin işten çıkış tarihinden söz ediyoruz. Eğer bu süreyi aşma gibi bir durum söz konusu ise, kesinlikle vermiş olduğunuz bildirgeyi iptal etmeyin. İşlemin nasıl yapıldığını öğrenmek için İşten çıkış bildirgesi İptal işlemi nasıl yapılır? başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.
Eğer 10 günlük yasal süre içerisindeyseniz, biraz önce de dediğimiz gibi, işten çıkış kodunu güncelleme işlemi ile değiştirme imkanınız bulunmamaktadır. Bu neden ile ilk önce işten çıkış bildirgesini ilk önce iptal edip, ardından ilgili işçi için tekrardan işten çıkış bildirgesi düzenlemeniz gerekmektedir. Bknz: İşten çıkış bildirgesi nasıl düzenlenir?
İşten çıkış kodu değişikliği
Buraya kadar hep, yasal süre içerisinde ki işlemlerden bahsettik. Peki 10 günlük yasal süre aşıldı ise ne olacak? İşçinin işten çıkış kodu yanlış mı olacak? Tabi ki hayır.
Yasal süresi aşılan ve işten çıkış kodu düzeltilmesi gereken işten çıkış bildirgelerinde bu sefer işveren ve işçilerin imdadına işkur yetişmektedir. İşveren tarafından, bağlı bulunduğu işkur müdürlüğüne bir dilekçe verilerek, işten çıkış kodunun şehven seçildiğini, işten çıkış kodunun değiştirilmesi gerektiğini anlatan kısa bir dilekçe ile sorununuzu ortadan kaldırabilirsiniz. Dilekçe örneği için İşten çıkış kodu düzeltme dilekçesi başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.
Özetlememiz gerekir ise şayet;
İşten çıkışını yaptığınız işçiniz adına düzenlediğiniz işten çıkış bildirgelerinde işten çıkış kodunu hiç bir şekilde yasal süre içerisinde olsanız da güncelleme işlemi yaparak düzeltemezsiniz. O bildirgeyi iptal edip, işçi adına yeni bir işten çıkış bildirgesi düzenlemekten başka şansınız bulunmamaktadır.
Eğer, yasal süre aşıldı ise, bildirgeyi iptal etmek yerine bağlı bulunduğunuz İşkur Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvurarak sorunun ortadan kaldırılmasını talep edebilirsiniz. İşkur, problemi herhangi bir idari para cezası uygulamaksızın çözecektir.
İşten çıkış bildirgesi ile ilgili merak edilenler
Merhabalar merhabalar;
6 yıldır yönetici olarak çalıştığım özel şirkette doğum sonrası ve ücretsiz izin sonrası eşimin çalıştığına dair belgeleri ekte sunarak kismi çalışmaya geçmek istediğimi dilekçe verdim ve kabul görüldü. Yöneticilik yaptığım dönem de maaşlarım bulunduğum pozisyondan sebeple yüksek yatıyordu. Kısmi çalışmaya geçince maaşım tekrar yönetici maaşı üzerinden mi hesaplanıp yatırılmalı yoksa normal asgarî ücretle çalışan personel maaşı üzerinden mi hesaplanıp yatırılmalı.
Merhabalar,
Mevcut maaşınız üzerinden hesaplama işlemi yapılmalıdır.