İşten ayrılma durumunda ücret ödemesi ne zaman yapılır?
Soru: Merhaba, işten kendi rızası ile ayrılan ya da bizim çıkardığımız personelin ücret ödemesini ne zaman yapmamız gerekir? Haziran ayının 20’sinde işten çıkan bir personelin maaşını Temmuz ayının 15’inde ödeyeceğiz çünkü şirketimiz maaş ödemelerini her ayın 15’inde yapıyor. Sizce bu uygulama doğru mu? İşten ayrılma durumunda ücret ödemesi ne zaman yapılır? İş akdi feshedilen bir işçinin ücret ödemesini hemen gerçekleştirelim mi? Bilgi verebilirseniz çok memnun olurum, kolay gelsin.
Cevap:
Merhabalar,
Normal şartlarda bu soruyu on kişiye sorsanız, dokuzu size işçinin kalan ücretini, normal maaş ödeme gününde ödeyebilirsiniz diye cevap verir. Açıkçası bizde aynı fikirdeyiz fakat, standart maaş ödeme günü ile, işten ayrılan bir personelin maaş ödemesi durumunu birbirinden ayrı tutmanızın şirketiniz adınıza daha sağlıklı olacağını düşünmekteyiz.
Genelde siz dahil hemen hemen tüm işletmeler, herhangi bir mükerrer kayıt olmaması için, işten çıkan personelin ücret ödemelerini, diğer tüm personele ödeme yapıldığı günlerde yapar. Bu uygulamada herhangi bir hata bulunmamaktadır.
Diyelim ki bugün itibariyle bir işçiniz işten kendi rızası ile ayrılıyor yani istifa ediyor. Bu işçi işyerinizden kendi rızası için ayrıldığı için sizden çalıştığı günlerin ücretini, varsa mesai, ikramiye vb. alacaklarını talep edebilir. Siz ücreti dışında alacaklarını hemen ödeyebilirsiniz. Ya da işçi ile mutabakat sağlayıp makul bir süre içerisinde de ödeme yapabilirsiniz. Genel olarak ay sonunda tüm personele ödediğiniz döneme kadar beklemenizde her hangi bir usulsüzlük söz konusu değildir.
Merhabalar , bir ay önce işinden kendi rızasıyla ayrılmış bir personelin , çalıştığı süre içerisinde maaşını şirket tarafından belirtilmiş maaş gününde alamaması ve çalıştığı süre içerisinde maaşının 2 aydır ödenmemesi durumuyla karşı karşıya kalmış personel, işten ayrıldığında bu personelin işten ayrıldıktan sonra ne kadar süre içerisinde alacağı olan birikmiş maaşlarını ve geriye dönük ödemelerini çalıştığı şirketten tahsil edebilmelidir?Kanunlar çerçevesi içerisin de işinden ayrılmış personelin ve hala geriye dönük ödemeleri yapmamış şirketin hakları nelerdir? Neler yapılmalıdır?
Burak Bey merhaba,
İşverenin bu ücretleri ödememek gibi bir şansı ve hakkı bulunmamaktadır.
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 32. maddesi‘nde bu ödemelerin zamanaşımı beş yıl olarak belirtilmiştir.
İzin ücreti, prim, ikramiye, mesai ücreti, kıdem ve ihbar tazminatı da bu kapsama dahildir.
Ödenmediği taktirde, işvereninize noter kanalı ile bir ihtarname göndermeniz gerekmektedir. İhtarname de işvereninize belirli bir süre vermenizi, süre içerisinde ödemenizi yapmadıkları taktirde, yasal yollara başvuracağınızı beyan ederseniz, sağlıklı bir sonuca ulaşabilirsiniz.
Buna rağmen işyeri bir ödeme yapmaz ise, arabuluculuk ofislerinde başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Arabuluculuk ofisi aracılığıyla olumsuz sonuç alırsanız, iş mahkemesine başvuruda bulunabilirsiniz.
Görüşmek üzere,
Teşekkür ederim.
Merhaba, isten ayin 18 i itibariyle ayrildim. Isyeri bu calistigim 18 gunluk ucreti asgari ucret uzerinden banka hesabina resmi olarak yatirmak zorundamidir?
Merhaba Aysel hanım,
Tabi ki yatırmak zorundadır. Bu konuda işveren inisiyatif kullanamaz.
Görüşmek üzere,
Merhaba 27 Eylül’de işten ayrıldım. Normalde ödeme tarihleri ayın başında 1-5 tarihlerinde iş günleri, fakat bu tarihlerde ödemediler. Bu durumda 20 günlük dönem içinde mi ödemeleri gerekir? Bir sonraki maaş dönemini bekleme hakları var mı? Teşekkürler.
Merhaba Melike Hanım;
Yasa gereğince, ücret ödeme gününden itibaren maksimum 20 gün bekletebilirler. Bir sonraki maaş dönemini bekleme durumu söz konusu değildir. Şuan çalışan personele ödeme yapıldıysa, muhasebe departmanı sizi unutmuş olabilir. Kendileri ile irtibata geçin, o ücreti ödememe seçenekleri bulunmuyor.
Görüşmek üzere,
Çalışma Bakanlığı ile görüştüğümde 20 günlük sürecin şirketin ödeme tarihinden sonra değil, benim çıkış tarihimden sonra başladığını söylediler.
Is akdi devam eden kişiler için Ücret ödeme gününü maksimum 20 gün bekletebilirler. Normal şartlar da işten çıkarılan ya da çıkan işçi ile ilgili 20 gün bekleme gibi bir durum yok. İş sozlesmesi sona eren işçinin tüm haklari derhal ödenir ama bu konuda ciddi yaptırımlar ne yazık ki yok.
27’sinde iş akdiniz sonlanmasina rağmen , takip eden ayın 1 ‘i ve 5’i arasında ücretinizin ödenmemesi durumu tüm şirket için değil de sadece size özel bir durum içeriyorsa, bu kötü niyettir. Ama şirket genelinde böyle bir sorun varsa, iş sozlesmeniz sona erse dahi, devam eden diğer işçiler ile birlikte sözleşmenizde yazan tarihten itibaren 20 gün beklemeden herhangi bir işlem yapmayın. Sonuçta çekeceğiniz ihtarname de size masraf olarak geri dönecektir.
Ama ortada bir kötü niyet olduğunu seziyorsaniz tabiki hakkınızı son kuruşuna kadar arayın.
Görüşmek üzere,
Teşekkür ederim.