İşsizlik maaşı alırken sağlıktan yararlanma
İşsizlik maaşı alırken sağlıktan yararlanabilir miyim?
Hepimizin bildiği olası bir işsiz kalma durumunda ve sonrasında işsizlik maaşına hak kazanabilirsek herhangi bir işlem yapmadan sağlıktan bir süre daha faydalanabiliyoruz. Peki işsiz kalan ancak işsizlik maaşı alamayan vatandaş sağlık hizmetlerinden ne kadar faydalanabiliyor? İşsizlik maaşı alırken sağlıktan yararlanma şartları nelerdir Detaylar yazımızın devamında.
Normal şartlar da bir vatandaşın çalışmaması durumunda ücretsiz sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için Genel Sağlık Sigortası kapsamında bir prim ödemesi gerekmektedir. Ama işsiz kalmasına rağmen, bir süre daha Genel Sağlık Sigortası primi ödemeden de ücretsiz bir şekilde sağlık hizmetlerinden faydalanmak mümkün.
İşsizlik maaşı alırken sağlıktan yararlanma
Öncelikle şunu belirtelim. İşsiz kalan bir vatandaşın sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanıp faydalanmaması en önemli kriter işten hangi neden ile ayrıldığıdır. Her işsiz kalan vatandaş sağlık hizmetlerinden eşit bir şekilde faydalanamamaktadır. Ayrıca, eğer işten çıkış tarihinden itibaren geriye doğru son bir yıl içerisinde minimum 90 gün primi şartı, ücretsiz sağlık hizmetinden faydalanmak için zaman zaman hayati önem arz etmektedir.
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince, sağlık yardımı alma hakkı var iken işten çıkanlara her hal ve şartta işten çıkış tarihinden itibaren 10 gün daha sağlık yardımı verilir. Eğer işten ( kendi rızasıyla dahi ) ayrıldığı tarihten itibaren geriye doğru bir takvim yılı içinde 90 gün primi varsa, 10 güne 90 gün daha ilave edilerek 100 gün sağlık yardımı alabilir.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 60. maddesinin (e) bendinde, ” 25/08/1999 tarihli ve 4447 sayılı Kanun gereğince işsizlik ödeneği ve ilgili kanunları gereğince kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılan kişiler otomatikman bu süreler boyunca Genel Sağlık Sigortası kapsamındadır.”
İfadelerine yer verilmiştir.
Bknz: Genel Sağlık Sigortası nedir?
Bu konuyu biraz detaylandıracak olursak şayet;
- İşyerinden kendi rızası ile ayrılan ama işten çıkış tarihinden itibaren geriye doğru son bir yıl içerisinde 90 gün primi olmayanlar, işten çıkış tarihinden itibaren maksimum 10 gün ücretsiz bir şekilde sağlık hizmetlerinden faydalanabilecektir.
- İşyerinden kendi rızası ile ayrılan ve işten çıkış tarihinden itibaren geriye doğru son bir yıl içerisinde 90 gün primi olanlar ise, işten çıkış tarihinden itibaren 100 gün daha ücretsiz bir şekilde sağlık hizmetlerinden faydalanabilecektir.
- İşyerinden işveren tarafından çıkarılan veişsizlik maaşı prim şartlarını yerine getirenler ise, işsizlik maaşından faydalandığı süre boyunca, Genel Sağlık Sigortalı sayılacak ve ücretsiz bir şekilde sağlık hizmetindan faydalanabilecektir.
İşsizlik maaşından faydalanma şartlarını öğrenmek ve 2020 yılında uygulanacak olan işsizlik maaşı tutarlarını öğrenmek için İşsizlik maaşı hesaplama 2020 başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Ayrıca hangi işten çıkış kodu ile işten ayrılırsam, işsizlik maaşına hak kazanırım şeklinde bir soru varsa kafanızda, İşten çıkış kodları ve işsizlik maaşı başlıklı yazımıza bakabilir, sizler için hazırladığımız tabloya göz atabilirsiniz.
Bu süreler bittikten sonra eşi veya çocukları (anne ve babası) üzerinden sağlık yardımı alamayacak durumda ise, ailenin gelir durumuna göre her ay Genel Sağlık Sigortası primi ödeyerek sağlık yardımı alabilir.
Bu haktan varsa şayet eşiniz ve çocuklarınız da faydalanabilir.
Kişinin işsizlik maaşı alırken sağlıktan yararlanma durumu sadece kendisi ile sınırlı değildir.
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu‘nun 3. maddesine göre de işsizlik maaşından faydalanan kişinin varsa eşi ve çocukları da sizin bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler olarak kabul edilecektir ve siz genel sağlık sigortalı olarak kabul edildiğiniz sürece onlar da sizin üzerinden sağlık hizmetlerinden faydalanacaklardır.
Konuyu özetleyecek olursak şayet;
Vatandaşın hangi neden ile iş akdinin feshedildiğine bakılmaksızın, sigorta bitiş tarihinden itibaren geriye doğru son bir yıl içerisinde 90 gün primi bulunmayanlar, sigorta bitiş tarihinden itibaren maksimum 10 gün daha sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde faydalanabilecektir.
Vatandaşın hangi neden ile iş akdinin feshedildiğine bakılmaksızın, sigorta bitiş tarihinden itibaren geriye doğru son bir yıl içerisinde 90 gün primi bulunanlar, 100 gün daha sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde, herhangi bir Genel Sağlık Sigortası Primi ödemeksizin faydalanabilecektir.
Eğer kendi iradesi dışında işsiz kalan bir kişi ise, eğer işsizlik maaşı şartlarını yerine getirebiliyor ve işsizlik maaşına hak kazanıyor ise, işsizlik maaşından faydalandığı süre boyunca herhangi bir Genel Sağlık Sigortası Primi ödemeksizin sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabilecektir.
Bu süre zarfında, tüm bakmakla yükümlü olduğunuz ve sizin adınıza kayıtlı aile bireyleriniz de sizin gibi siz İşsizlik maaşı alırken sağlıktan yararlanma hakkına sahip olacaktır.
Merhaba. Ben 2016″da isten cikarildim mahkemeye verdim is kura bas vurdum ama maas alamadim 1 ay sonra biryerde montajda calistim 1 günlük sigorta. Yatirmislar ben davayı kazanirsam iskurdan toplu odenek ala bilecekmiyim
Murat Bey merhaba,
İşkur’dan toplu ödeme almanız söz konusu değildir. Eğer dava yoluyla işsizlik maaşına hak edişiniz söz konusu ise, şuan çalışmıyorsanız ay ay ödenekten faydalanabilirsiniz.
Görüşmek üzere,