İşin sona ermesi sebebiyle çıkış
Soru: Bazı çalışanlarımız için, mevcut işimizin sona ermesi sebebiyle çıkış işlemi yapılacak. Fakat sizce bu doğru işten çıkış kodu mudur? Yoksa farklı bir kod mu seçmeliyiz? İşin sona ermesi sebebiyle çıkış yapılan işçiler işsizlik maaşından faydalanabilir mi? Ayrıca bu işçilere ihbar tazminatı da ödeyecek miyiz? İşçilerin mağdur olmasını istemiyoruz. Geri dönüş yaparsanız çok sevinirim, İyi çalışmalar.
Cevap:
Merhabalar,
İşin sona ermesi sebebiyle çıkış, belirli bir plan veya üretim amacıyla çalışan işçilerin işlerinin artık sona ermesi nedeniyle yapılan işlemdir. Bu işlem belirli süreli iş sözleşmesinin feshi olarak düşünülmemelidir. Normal şartlar da belirli süreli iş sözleşmelerinde de kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı olur fakat, belirli süreli iş sözleşmelerinde işin bitiş süresi belli olduğu için taraflar arasında 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 17. maddesi‘nde hüküm altına alınan bildirim süresi bulunmamaktadır.
Sizin durumunuz farklı olduğu için bu işlemelerde, 18 kodundan başka bir kodu dikkate almamanız gerekmektedir.
Farz edelim ki, işçiler bir üretim tesisinde paketleme bölümünde çalışıyor. Siz o üretim tesisinde paketleme işlemine son verirseniz işten çıkarmak zorunda kaldığınız işçiler adına düzenleyeceğiniz işten çıkış bildirgelerinde işin sona ermesi sebebiyle çıkış kodunu seçmek zorundasınız.
18 koduyla çıkış kıdem tazminatı / İşin sona ermesi sebebiyle çıkış
İşin sona ermesi sebebiyle çıkış yapacağınız işçiler, eğer iş yerinde ki kıdemleri bir yıl ve üzerinde ise kıdem tazminatlarına hak kazanacaklardır. Bununla beraber işin sona ermesi sebebiyle çıkış yapacağınız işçilere 4857 Sayılı İş Kanunu‘nun 17. maddesi gereğinde bildirimde de bulunmanız gerekmektedir. İş yerinde ki kıdemine göre her işçiye farklı bildirim süreleri bulunmaktadır. Bildirim sürelerine riayet etmeyen işveren, işçilere ihbar tazminatı ödemek zorunda kalacaktır. Detaylı bildi için İhbar tazminatı hakkında merak edilenler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
18 koduyla işten çıkış işsizlik maaşı
Bilindiği gibi işsizlik maaşı için bir takım şartlar bulunmaktadır. Öncelikle işten çıkış tarihinizden itibaren geriye doğru son üç yıl içerisinde en az 600 gün priminizin bulunması ön şarttır. Ondan sonra İşkur, işsizlik maaşına başvuran kişinin hangi neden ile işten ayrıldığına yani işten çıkış kodlarına bakar. Bazı nedenler, prim şartı yerine getirilse dahi işsizlik maaşına engel teşkil etmektedir. Bknz: SGK işten çıkış kodları ve açıklamaları
Kişinin adına düzenlenen işten çıkış bildirgesinde işin sona ermesiyle çıkış ( 18 ) numaralı kod seçildiği taktirde, işçi prim şartlarını yerine getiriyor ise, işsizlik maaşından da faydalanabilecektir.
Özetlememiz gerekir ise şayet;
İşin sona ermesi sebebiyle çıkış durumlarında;
- İş sözleşmesi feshedilecek olan işçiler adına düzenlenecek olan işten çıkış bildirgesinde, işten çıkış kodu olarak 18 yani işin sona ermesi seçilmelidir.
- İşin sona ermesi nedeniyle işten çıkartılan işçilere kıdem tazminatı ödenmelidir.
- İşin sona ermesi nedeniyle işten çıkartılan işçilere ihbar tazminatı ödenmelidir.
- İşin sona ermesi nedeniyle işten çıkartılan işçi, eğer gerekli prim şartlarını yerine getirebiliyor ise, işsizlik maaşından faydalanma hakkına sahiptir. Bknz: İşsizlik maaşı ile ilgili her şey