İşe gelmeyen işçi işten çıkarılır mı?
Soru: Merhaba, elimde olmayan nedenlerden ötürü işe gidemedim. Yaklaşık 5 gün sonra işe gittiğimde iş akdimin feshedildiğini söylediler ve şuan çok mağdurum. Yaklaşık dört yıllık kıdem tazminatım yok oldu. Ben gerekli mazeretimi bildirmeme rağmen kabul etmediler. Ben ne yapacağım? Kıdem tazminatımı alabilmem için yasal yollara başvurmak istiyorum fakat elim ayağım bağlı. Bana bir yol gösterebilir misiniz? Kolay gelsin.
Cevap:
Merhabalar,
Bahsettiğiniz olay sanıyoruz ki hemen hemen bütün işverenlerin başına geliyor. Açıkçası bizler bu tarz fesih işlemlerinin olmamasından yanayız fakat çalışma hayatımızda tarafların birbirine karşı olan sorumluluklardan bir işçinin iş edimini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesidir. İşverenlerin, iş yerinde sağlamak zorunda olduğu iş disiplininin en başında gelen unsur, insanların işlerine sahip çıkması ve herhangi bir mazereti yoksa devamsızlık yapmamalarıdır.
Çalışma hayatımızda ister istemez bir takım aksaklıklar, problemler olabilir, bunu işçiler işverenleri ile rahatlıkla çözebilirler ama sizin de bahsettiğiniz gibi dört-beş günlük süreler oldukça fazla. Siz işvereninize mazeretinizi bildirdiniz ama mazeretinizin detaylarını bilemediğimiz için işvereninizi yargılamamız söz konusu olamaz. Ama o kadar ilginç şeyler duyuyoruz ki kimi zaman işverenlere hak vermemek ne yazık ki mümkün olmuyor.
İşe gelmeyen işçi işten çıkarılır mı?
Genel olarak işe mazeretsiz ya da işverenine haber vermeden gelmeyen işçi iş edimini sağlıklı bir şekilde yerine getiremez ve bu durum mevcut işyerinde disiplin sorunu olduğunu işarettir. Bu tarz durumlarda 4857 Sayılı İş Kanunu işverene aksiyon alması konusunda yardım etmektedir. Fakat, bu tarz bir durumun direkt olarak işe gelmeyen işçi işten çıkartılır anlamına gelmemektedir. İşe gelmeyen işçinin işten çıkartılması için bir takım kriterler vardır. Tabii olduğunuz 4857 Sayılı İş Kanunu‘nda sürekli işçi haklarından söz ediyoruz ama zaman zaman işverenin de bir takım hakları olduğunu unutmamak gerekiyor. Bunlardan bir tanesi de ” işçinin devamsızlığı ” ile alakalıdır.
4857 Sayılı İş Kanunu‘nun 25/II/g bendinde;
” İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi halinde iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı neden ile feshedileceği hüküm altına alınmıştır. “
Dolayısıyla işçi haklı bir nedeni olmaksızın keyfi devamsızlık yapması durumunda, işveren tarafından iş sözleşmesi feshedilebilir. Bu fesih sonrasında işçiye herhangi bir ihbar ya da kıdem tazminatı ödemesi de yapılmamaktadır.
Ayrıyeten işten çıkış nedeni, ” ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı hareketten” kaynaklandığı için, diğer şartlarını yerine getirse dahi işsizlik maaşından da faydalanamamaktadır.
Siz işvereninize gerekli mazeretinizi beyan etmeniz sonucu değiştirmeyecektir. Yaşadığınız sorunlar sizin nazarınızda mazeret olarak kabul edilebilir belkide ama işveren iş hukukuna göre hareket etmek zorundadır. Mazeret izni ile ilgili detaylar için Mazeret izni kaç gündür? başlıklı yazımıza göz atmanızı tavsiye ediyoruz.
Eğer mazeret izni geçerliyse ve işveren kabul etmediyse,
İşveren sizin geçerli bir mazeret izni kullanmanıza rağmen bu durumu geçerli bir neden kabul etmediyse, şuan yapmanız gereken tek şey yargı yoluna gitmektir. O tarihte hangi nedenden ötürü işe gidemediğinizi ispat eder nitelikteki hastane raporu veya diğer belgelerle yargıya başvurmanız durumunda, haklı bir mazeretiniz olduğunu ispatlayabilir ve tüm haklarınızı işverenden tahsil edebilir, böylelikle mağduriyetinizi giderebilirsiniz. Bu işlemler için en kısa sürede konuya hakim bir avukat ile görüşmenizde fayda var.
İşe gelmeyen işçi işten çıkarılır mı?