İşe geç gelenin ücretinde kesinti yapılabilir mi?
Soru: Merhaba, işverenimiz dün tüm şirket çalışanlarının maaşından işe geç geldikleri taktirde kesinti yapacağını söyledi. Kendisinin böyle bir hakkı var mı? Bize böyle bir ceza verebilir mi? İşe geç gelenin ücretinde kesinti yapılabilir mi? Bilgi verebilirseniz çok sevinirim. İyi çalışmalar.
Cevap:
Merhabalar,
İçinde olduğunuz durumu neden ceza olarak algılıyorsunuz? Ücret çalışma karşılığında ödenir, çalışılmayan süre için ücret ödenmesi beklenemez, o nedenle de eksik çalışma süresi ücretten kesilebilir.
4857 Sayılı İş Kanunu‘na göre işçinin işverenin emir ve talimatlarına uyması gerekmektedir. Bu nedenle işveren mesai saatlerine riayet etmeyen işçiden çalışmadığı sürenin ücretini kesebilir. Ancak bu miktarın saat ücretinizin miktarı olarak olması gerekir. Yani bir saat geç kalmış iseniz bir saatlik ücretinizi kesebilir. iki saat geç kalınmışsa iki saat tutarında kesinti yapabilir.
İşçinin işletme içerisinde yapacağı disiplinsiz davranışlardan bir tanesi de işe zamanında gelmemektir. Bu kimi zaman herkesin başına gelebilir fakat burada önemli olan, kişinin bu durumu alışkanlık haline getirip, getirmediğidir.
İşçi kişisel nedenlerden ötürü işe geç gelmeyi alışkanlık haline getirdiği zaman, hem işverenine karşı, hemde diğer çalışma arkadaşlarına karşı olan sorumluluklarını yerine getirmemiş olacaktır. İşveren de bu duruma istinaden, iş yerinde ki disiplini sağlamak ve bu tarz durumların alışkanlık haline gelmesini engellemek adına bir takım önlemler alabilir. Bunlardan bir tanesi sizin başınıza gelen olaydır.
Fakat bu durum bir ceza değildir. Bu sadece işvereninizin en doğal hakkı olan, işe başlanılması belirlenen saatten daha geç bir şekilde iş başı yapan işçiye yapılan ücret kesintisidir. Bu durumu ceza olarak algılamanız yanlış olacaktır. Siz nasıl ki, haftalık süreniz tamamlandıktan sonra, fazla çalışmanız söz konusuysa işvereninizden bunu talep edebiliyorsanız, işvereninizde sizin haftalık yasal çalışma sürenizi sağlıklı bir şekilde tamamlamanızı talep edebilir.
Ücret kesme cezası ile ilgili
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 38. maddesinde;
İşveren toplu sözleşme veya iş sözleşmelerinde gösterilmiş olan sebepler dışında işçiye ücret kesme cezası veremez.
İşçi ücretlerinden ceza olarak yapılacak kesintilerin işçiye derhal sebepleriyle beraber bildirilmesi gerekir. İşçi ücretlerinden bu yolda yapılacak kesintiler bir ayda iki gündelikten veya parça başına yahut yapılan iş miktarına göre verilen ücretlerde işçinin iki günlük kazancından fazla olamaz.
Bu paralar işçilerin eğitimi ve sosyal hizmetleri için kullanılıp harcanmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hesabına Bakanlıkça belirtilecek Türkiye’de kurulu bulunan ve mevduat kabul etme yetkisini haiz bankalardan birine, kesildiği tarihten itibaren bir ay içinde yatırılır. Her işveren işyerinde bu paraların ayrı bir hesabını tutmaya mecburdur. Birikmiş bulunan ceza paralarının nerelere ve ne kadar verileceği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının başkanlık edeceği ve işçi temsilcilerinin de katılacağı bir kurul tarafından karara bağlanır. Bu kurulun kimlerden teşekkül edeceği, nasıl ve hangi esaslara göre çalışacağı çıkarılacak bir yönetmelikte gösterilir.
ifadelerine yer verilmiştir.
http://www.sgkhakkinda.com/isveren-iscinin-ucretinde-kesinti-yapabilir-mi/#axzz4NyhnUoDO