İşe başlatmama tazminatı
İşçinin işe iade davasını kazanması sonucu işe başlatılmaması halinde işvereni tarafından kendisine ödenecek tazminat, işe başlatmama tazminatı, iş güvencesi tazminatı, işe iade tazminatı gibi isimlerle anılır.
İşe iade davasını kazanan işçi, işe iadesini bildiren mahkeme kararının kendisine posta yolu ile tebliğ edildiği tarihten itibaren on gün içerisinde işverene işe iade talebinde bulunmalıdır. Bu talebe karşılık işveren işçisini bir ay içinde işe başlatmalıdır. Fakat işveren işe başlatsa da başlatmasa da işçiye dört aya kadar boşta geçen süre için ücret ve yan haklarını ödemek ve gerekli yasal bildirimleri yapmakla yükümlüdür.
İşverenin işçiyi işe başlatmaması durumunda boşta geçen süre ücretine ek olarak emsal ücret üzerinden fesih sebebine ve kıdemine göre 4 ile 8 aylık işe başlatmama tazminatına hükmedilmektedir. İşe başlatmama tazminatının ne kadar olacağı hakimin insiyatifindedir.
Emsal Ücret ne demektir?
İşçinin açtığı bir davada, aldığı ücret konusunda farklı iddialar ve tutarsızlıklar var ise bu durumda, emsal ücretin araştırılması gerekmektedir.
Emsal ücret, aynı işverene bağlı ya da ayrı işverenlere bağlı çalışan;
- Benzer ya da aynı işi ya da mesleği yapan,
- Aynı ya da yakın kıdem süresi olan,
- Benzer yetenek ve tecrübeye sahip,
- Aynı ya da benzer unvanda,
İşçilerin ücreti birbirine emsal teşkil eden ücret olarak kabul edilebilir. İşe başlatmama tazminatı hesabında dikkate alınacak emsal ücrette öncelik aynı işyerindeki işçinin ücretidir. Aynı işyerinde benzer görev, unvan, tecrübe ve kıdem süresi olan işçi yoksa aynı sektörde başka işyerlerindeki işçilerin ücreti dikkate alınır. Emsal ücret belirlenirken işçinin mensup olduğu bir meslek kuruluşu varsa bu kuruluştan da görüş talep edilebilir.
Emsal ücret, işçinin sadece çalışması karşılığı ödenen çıplak ücrettir ve brüt tutar dikkate alınmalıdır. Yan haklar, ek ödemeler emsal ücret hesabında dikkate alınmaz.
İşe başlatmama tazminatının hesabı nasıl yapılır?
İşe başlatmama tazminatına esas olacak ücret işverenin işçiye işe başlatmama kararını tebliğ ettiği tarihteki emsal işçinin ücreti üzerinden hesaplanacaktır. İşe başlatmama tazminatı / İş güvencesi tazminatı yalnızca emsal ücret üzerinden hesap edilir, işçiye yapılan ek ödemeler/yan haklar bu tazminatın hesabında dikkate alınmaz.
İşe Başlatmama Tazminatı tıpkı kıdem tazminatı gibi aylık prim ve hizmet belgesine dahil olmaz, üzerinden gelir vergisi hesap edilmez. İşe başlatmama tazminatı yalnızca damga vergisine tabi olur.