İşçinin ölümü halinde kıdem tazminatı ne zaman ödenir?
Soru: Merhaba, eşimi kaybettim. Siz de taktir edersiniz ki ekonomik problemler yaşıyorum. Benim sorum şu; eşimin kıdem tazminatı hakkı var mı? Bu hakkı için nereye başvurmam gerekiyor? İşçinin ölümü halinde kıdem tazminatı ne zaman ödenir? Bilgi verebilirseniz çok sevinirim, şimdiden teşekkürler.
Cevap:
Merhabalar, başınız sağ olsun.
İşçinin alın terinin, işverene uzun yıllar sadakatle hizmetinin bir karşılığıdır kıdem tazminatı. Ancak, işten ayrılan her işçiye kıdem tazminatı verilmez. Kıdem tazminatının söz konusu olabilmesi için iş sözleşmesinin yasada belirtilen şartlarla feshedilmesi gereklidir.
İşverenlerin, kıdem ödemekle yükümlü olduğu düzenlemelerden birisi de, işçisinin ölümüdür. Buna göre, bir işverenin yanında en az bir yıllık kıdemi olan işçinin ölümü halinde kanuni mirasçılarına her geçen tam yıl için 30 günlük ücreti tutarında, kıdem tazminatı ödenmesi gerekmektedir.
Bir tam yıldan az çalışan işçilerin kıdem tazminatına hak kazanması söz konusu değildir. Örneğin, bir işyerinde 10 ay çalıştıktan sonra ölen işçinin kıdem tazminatı hakkı bulunmamaktadır. Kıdem tazminatı hakkı için ilgili iş yerinde minimum bir yıl çalışması gerekmektedir.
Kıdem tazminatı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihte ödenmelidir.
İşçinin ölümü halinde iş sözleşmesi kendiliğinden sona ereceğinden, kıdem tazminatının ödenmesi gereken tarih, işçinin ölüm tarihi olacaktır.
İşçinin ölüm sebebi önemli değildir. İşçi hangi nedenle ölürse ölsün, kıdem tazminatı ödenmek zorunluluğu bulunmaktadır.
Bazen işverenler bu tarz durumlar da uygulama hatası yapmaktadır. Konu ile ilgili kimi zaman işverenler, “ işçi vefat etti, biz şirket olarak işçinin tüm haklarını ödeyeceğiz ama hak sahiplerinin bizimle iletişime geçmesi bekliyoruz. ” dediği dönemler olmaktadır. Bu uygulama her ne kadar hatalı olsa da, hemen bu durumu kötü niyet olarak algılamanız gerekmektedir.
İşçinin ölümünden sonra, hukuki boyutlar da hak sahiplerini bilmek işverenlerin de hakkıdır. İşçinin kullanmış olduğu banka hesabına yapılan ödeme sonrasında, bu tutarların kimin tarafından kullanılacağını bilmek istemeleri insani bir davranıştır. Yani işveren bir şekilde işçisinin ölümünden sonra yapacağı kıdem tazminatı ödemesinin ilgisiz kişilerin eline geçmesinden korkmasından dolayı kimi zaman bu ödemeyi bekletir.
Siz mahkemeden alacağınız veraset ilamından sonra, eşinizin en son görev yaptığı firma ile irtibata geçip, kıdem tazminatı ile ilgili hak sahibi olduğunuzu beyan ederseniz, en kısa süre de ödeme işleminin gerçekleşeceği kanaatindeyiz.
Ödeme yapılmaz ise yasal yollara başvurabilirsiniz.
Eğer ortada kötü bir niyet olduğunu düşünüyorsanız ya da istenilen süreler de kıdem tazminatının ödenmemesi durumunda, işçinin mirasçıları tarafından iş mahkemesinde dava açılması gerekmektedir. İş mahkemesinde, hakimin işçinin ölüm tarihinden itibaren kıdem tazminatının gecikme süresi için mevduata uygulanan en yüksek faizle birlikte ödenmesine karar vermesi gerekmektedir. Mevduata uygulanan en yüksek faizin tespiti de Merkez Bankası ve diğer bankalardan yazılı bilgi talebiyle yapılmaktadır.