İşçi iş sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uymak zorundadır.
Soru: Merhaba, firmamız da defalarca bildirimde bulunmamıza rağmen hala bazı işçiler takım uyarılarımızı dikkate almıyorlar. Mesela baret takarak çalışması istenen işçi bu talebimizi geri çeviriyor. Bu işçi ile ilgili bir yaptırımda bulunmamız söz konusu mu? Teşekkür ederim.
Cevap:
Merhabalar,
İşverenler, işyerinde iş sağlığı ve güvenliği açısından gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.
İşverenin aldığı tedbirlere işçinin de uyması gerekir. Genellikle işverenlerin almadığı tedbirlerden bahsedilir ancak çoğu kez işçilerin bu tedbirlere uymaması söz konusu olmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini almayan işvereni tazminat ve hatta hapis cezası beklerken, tedbirlere uymayan işçi de çok rahatlıkla işinden olabilir.
Yukarıda da söz ettiğimiz gibi, işyerinde sağlık ve güvenlik önlemlerinin alınması işverenin yükümlülüğündedir. İşveren işyerinde yürütülen faaliyete göre belirlenen güvenlik önlemlerini alır ve araç gereçleri sağlar. Bu konuda gereken teknoloji seviyesine uygun önlemlerin alınması zorunluluktur. İşveren iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminden gelen bildirimlere uyarak iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin uygulanması gereken tedbirlerin alınmasını sağlamakla yükümlüdür.
İşçilerin mesleki eğitim almaları gerekmektedir.
İşverenin bu konudaki yükümlülüğü çok geniştir. İşyerinin güvenliğinin sağlanması, makine ve teçhizatın doğru seçilmesi, risk değerlendirmesi yapılması, çalışanların bilgilendirilmesi ve mesleki eğitimlerin verilmesi bu kapsamdaki yükümlülüklerdir. Ülkemizde yaşanan en büyük sorunlardan bir tanesi mesleki eğitim. Mesleki eğitimi olmayan kişilerin çalıştırılması halinde iş kazası riski artıyor. Şu an için Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun belirlediği 40 meslekte mesleki yeterlilik zorunluluğu bulunuyor.
İşçiniz bareti mazeretsiz takmak ile yükümlüdür.
İşverenler nasıl ki işyerinde güvenlik önlemlerini almak zorundaysa, işçi de bu önlemlere uymak zorundadır. Ancak çoğu kez işçilerin kişisel koruyucu donanımlarını kullanmadıklarını sadece sizin değil hemen hemen tüm işverenlerin sorunu. Tabiki işçinizden takmasını istediğiniz baret onu bazen rahatsız edebilir ama burada ki asıl amacın kendi can güvenliği olduğunun farkına varması biraz zorlu bir süreç. Neden de işçiler bu tarz şeylere pek dikkat etmiyor.
Bu gibi durumlarda işveren gerekli bilgilendirme ve uyarıları yaptıktan sonra işçiyi işten çıkarabilir. İşçiler işyerinde sağlık ve güvenlik tedbirlerine uymak zorundadır. İşveren eğer işçinin baret kullanması gerektiğini kendisine bildirmiş ve gerekli eğitimleri vermişse ancak bütün bunlara rağmen işçinin baret kullanmadığını delilleriyle ortaya koymuş ve gerekli uyarı süreçlerini de işleterek işçiyi işten çıkarmışsa tazminat ödemeyecektir. Dolayısıyla, işçilerin işverenlerin yaptığı bildirimlere ve güvenlik önlemlerine uymaları gerekir. Aksi taktirde, hem işyerinde sağlık ve güvenliği tehdit etmiş olurlar, hem de işlerinden olabilirler.