Ara dinlenme süreleri nedir?
Bir iş yerinde çalışan personelin, yemek, içmek, vb. günlük ihtiyaçları ve genel olarak dinlenme ihtiyaçlarını giderebilmeleri için günlük çalışma süreleri içerisinde çalışmaya ara verilmesi zorunludur. Hiç bir işveren çalıştırdığı işçileri, günlük çalışma süreleri içerisinde kesintisiz çalıştıtamaz. İşverenler muhakkak gün içerisinde işçinin, yemek, çay, istirahat vb. ihtiyaçları için onlara zaman vermelidir.
Ara dinlenmesi; günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında iş yerinde ki çalışma ve üretim durumlarına göre ayarlanmak suretiyle, işçilerin o gün yapacakları toplam çalışma süresine orantılı olarak ve en az 4857 Sayılı İş Kanunu’nda belirtilen süreler kadar, günlük çalışma süresinden sayılmayan dinlenmedir.
Ara dinlenmelerinin uygulamada daha çok yemek molası şeklinde verildiği görülmektedir. Çalışanlara ara dinlenmesi verilmesinin iş verimliliğini arttırma, yorgunluk ve dikkat dağınıklığı kaynaklı muhtemel iş kazalarını önleme işlevi tartışmasızdır.
Ara dinlenme süreleri ne kadardır?
Yargıtay’a göre, 4857 sayılı İş Kanununun 63. maddesi hükmüne göre günlük çalışma süresi 11 saati aşamayacağından, 68. maddenin belirlediği 7,5 saati aşan çalışmalar yönünden en az 1 saatlik ara dinlenmesi süresinin, günlük en çok 11 saate kadar olan çalışmalarla ilgili olduğu kabul edilmelidir. Buna göre günde 11 saate kadar olan çalışmalar için ara dinlenmesi en az 1 saat, 11 saat ve daha fazla çalışmalarda ise en az 1,5 saat olarak verilmelidir. Bknz: Günlük çalışma süresi kaç saattir?
Ara dinlenme süreleri 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 68. Maddesi‘nde işçinin o günkü toplam çalışma saatine paralel olarak düzenlenmiştir.
Buna göre;
- 4 saat veya daha kısa süreli işlerde 15 dakika,
- 4 saatten fazla ve 7,5 saate kadar (7,5 saat dahil) süreli işlerde 30 dakika,
- 7,5 saatten fazla süreli işlerde 60 dakika,
Olarak verilir.
Ara dinlenme süreleri hangi saatler de olmalıdır?
Kanun da bu konuyla ilgili bir düzenleme söz konusu değil. Bu durumu işçi ve işveren arasında yapılan iş sözleşmelerinde ya da toplu iş sözleşmelerinde daha net olarak belirlenebilir. Fakat bu konu ile ilgili örnek vermek gerekirse;
08:00 – 18:00 saatleri arasında çalışılan bir işletmede;
- 10:00-10:15 saatleri arasında çay molası,
- 12:00-13:00 saatleri arasında yemek ve istirahat molası,
- 15:00-15:15 saatleri arasında çay molası,
verildiği taktirde günlük 8,5 saatlik resmi çalışma süresi elde edilebilir.
Tüm işletme aynı anda ara dinlenme yapmak zorunda mıdır?
İşletmeler de böyle bir zorunluluk söz konusu değildir. İşletmeler ara dinlenme sürelerini departmanlara göre değişik saatler de uygulayabilir.
Ara dinlenme çalışma süresinden kabul edilir mi?
Hayır, 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 68. maddesi’nde ara dinlenme sürelerinin çalışma sürelerinden sayılmadığı belirtilmiştir. Bu konu ile ilgili Çalışma süresi hesaplanırken ara dinlenme süreleri hesaba katılır mı? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Bu başlıklar ilginizi çekebilir
Çalışma süresi hesaplanırken ara dinlenme süreleri hesaba katılır mı?
Fazla mesai hesabı yaparken ara dinlenmeler hesaba katılır mı?
Ara dinlenme süreleri