İş yerinde servisin kaldırılması mümkün mü?
Soru: Merhaba, 4 yıldır bir şirkette çalışıyorum. İşe iş yerinin sağladığı servis ile gelip gidiyorduk fakat önümüzdeki ay itibariyle servisin kaldırılması gündemde. Açıkçası bu konu epey canımızı sıkıyor. İş yerinde servisin kaldırılması mümkün mü? Bana konu ile ilgili geri dönüş yaparsanız çok mutlu olurum. Kolay gelsin.
Cevap:
Merhabalar,
Açıkçası işverenlerin çalışanlarına servis sağlaması konusunda 4857 Sayılı İş Kanunu‘nda bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu neden ile işverenin işçilerine bazı özel durumlar hariç servis sağlamak zorunluluğu bulunmamaktadır. Konu ile ilgili İşveren servis sağlamak zorunda mı? Başlıklı yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.
Fakat, her ne kadar işveren açısından işçisine servis sağlamak zorunluluk olmasa da, var olan bir uygulamayı kaldırması da o kadar kolay değildir. Servis hakkı iş sözleşmelerinde hüküm altına alınmış bir durumda ise, işveren çalışanlarına danışmadan tek taraflı karar alarak servisi kaldıramaz. Fakat, sözleşmelerde hüküm altına alınmadığı halde eğer bir işletmede servis var ise, bu sefer de kazanılmış hak durumu ortaya çıkacaktır. Çünkü işçiler, işe girerken ücretle birlikte ücret dışı menfaatleri birlikte değerlendiriyor ve ona göre kararlarını veriyorlar. İş yerinde düzenli olarak var olan servis hizmeti iş şartları ve işçi lehine olumlu bir durumdur. Bir anda işveren sadece yönetim hakkını kullanarak, işçilerinin rızasını almadan servisi kaldırması işçiler aleyhine verilen bir karar olarak kabul edilebilir.
İşveren iş sözleşmesinde işçilerine sağlaması gereken servis hizmetinden vazgeçmesi durumunda işçi açısından “ haklı neden ile iş sözleşmesini feshetme” hakkı doğmuş olacaktır. Dolayısıyla, işe girerken işçiye servis imkanının sağlanacağı söylenmiş, işçinin kararı servis hizmeti ile etkilenmiş ve bu hizmetin işverenin kararıyla kaldırılması söz konusu olmuşsa, bu durum çalışma şartlarının esaslı şekilde değişmesi anlamına gelir.
İşveren servisi kaldırabilir mi?
Biraz önce de bahsettiğimiz gibi servis hizmetinin işveren tarafından tek taraflı kaldırılması çalışma şartlarında esaslı değişiklik oluşturur. Bu neden ile işveren bu kararı almadan önce servisi kullanan işçilerinden yazılı onay almak zorundadır.
Bu hizmeti sonlandırmak isteyen işveren, işçilerine durumu yazılı olarak bildirmek ve altı işgünü içinde onayını almak zorundadır. Çalışan altı iş günü içinde onay vermez ve işveren yine de servisi kaldırırsa işçilerine taahhüt ettiği çalışma şartlarını uygulamamış olacaktır.
Servisin kalkması haklı fesih midir?
Mevcut işçilerinden yazılı onay almadan servis hizmetini kaldıran işveren, işçilere haklı neden ile iş sözleşmesini feshetme hakkı sunacaktır. Mevcut servisin, işçilerden hiç bir şekilde onay alınmadan ve onların rızası olmadan kaldırılması, iş şartların esaslı değişikliği olarak nitelendirilecek ve bu neden ile işten ayrılan işçilere kıdem tazminatı ödemesi yapmak zorunda kalacaktır.
Haklı fesihler de ihbar tazminatı
Yukarıda bahsettiğimiz gibi, iş yerinde gerçekleşen bu durumdan sonra işçilerin sadece kıdem tazminatı hakkı doğmaktadır. Servis kaldırıldığı için iş sözleşmesini fesheden işçi, işten kendisi ayrıldığı için ihbar tazminatı alamaz.
https://www.sgkhakkinda.com/servis-ile-gerceklesen-trafik-kazasi-is-kazasi-midir/