İşyerinde gerçekleşen intihar iş kazası olarak nitelendirilebilir mi?
Soru: Merhaba, bir çalışanımız iş yerinde intihar ederse, bu konuda işveren olarak bizim ne gibi sorumluluğumuz vardır? Bu durum iş kazası olarak nitelendirilebilir mi? Bu tarz durumlar için işveren olarak nasıl önlem almamız gerekir sizce? Bir fikriniz var mı Kolay gelsin, iyi çalışmalar.
Cevap:
Merhabalar,
Hangi durumların iş kazası olarak nitelendirildiğini daha önce sizlerle paylaşmıştık. Göz atmak için lütfen TIKLAYINIZ.
Sizin sorunuz intihar ile ilgili. Belki ilk bakışta gerçekleşen bu durumda işçi kendi iradesiyle bu olayı gerçekleştirdiği için işverenin herhangi bir sorumluluğunun bulunmadığı düşünülebilir. Ama bu tarz durumlar işveren için büyük önem arz etmektedir.
Öncelikle bilinmesi gereken 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu‘na göre sigortalının iş yerinde olduğu sırada ve işin yapılıp yapılmamasına bakılmaksızın gerçekleşen tüm kazalar iş kazası olarak nitelendirilir.
İntihar da bu olaylardan bir tanesidir.
İşverenin bu durumda yapması gerekenler nelerdir?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, intihar psikososyal bir durumdur ve risk etmenlerine girmektedir. İşçinin yapmış olduğu iş, çalışma ortamı işçiyi intihara sürüklemiş olabilir. Bu durumda şahsi görüşümüz iş yeriniz risk analiz raporlarında muhakkak iş güvenliği uzmanı tarafından işçilerin psikolojik durumları ile ilgili bir düzenleme yapılmalı ve işveren de bu tarz durumlar ile ilgili olumlu çalışmalar yapmalıdır.
Ayrıyeten intihar durumlarında bir diğer sıkıntı işçinin intihar şeklidir. Bilindiği gibi iş yerlerinde genellikle revir ya da işletmenin çeşitli yerlerinde ecza dolapları mevcuttur. Normal şartlarda bu bölümler de işçilerin sağlığını olumsuz yönde etkileyecek ve bilinçsiz kullanımdan ötürü kendilerine zarar verecek ilaç ya da ekipmanların bulunmaması gerekmektedir. Bu bölümler muhakkak ve muhakkak iş yeri yetkilisinin, iş yeri hekiminin ve iş güvenliği uzmanının kontrolünde bulunmalıdır. İş yerinde intihar eden kişi, revirden ya da işletme içerisinde bulunan ecza dolabı içerisinde bulunmaması gereken bir ilaçtan dolayı intihar ederse bu sefer işveren daha büyük problemler yaşayabilir.
İşçinin psikolojik sağlığı çalışmaya uygun olmayabilir.
İşe giriş kontrol muayene işlemlerinde olaya sadece işçinin fizyolojik durumuyla ilgilenmek yeterli değildir. İşçinin fizik olarak bir işletme de çalışabilmeye uygun olması o işverenin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. Özellikle iş yeri hekimi, psikolojik olarak da iş başı yapacak olan işçileri değerlendirmelidir.
İş Yeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı tarafından işletme içerisinde iş akım şeması üzerinden iş yeri ortamını etkileyen, fiziksel, kimyasal, biyolojik durumların değerlendirilmesi yapıldığı gibi, psikososyal etkenlerin de incelemeye alınması gerekmektedir. Olası bir tehlike durumunda önlem alınmalı, işveren bu bu problemi bilmeli ve bilgilendirilmelidir.
İş yerinde ki riskli noktaların belirlenmesi, ya da bu zamana kadar işletmeniz de riskli bölgeler de çalış an işçilerinizin bu tarz psikososyal olumsuzluklara ne kadar maruz kaldıklarıyla ilgili bir çalışma yapılması gerekmektedir.
Burada ki amaç sadece işveren bazında para kazanmaya endeksli olmamalıdır, İşveren çalıştırdığı her işçisinin işletme içerisinde psikolojik olarak sağlıklı bir şekilde bulunmasını, iş ve işçi uyumunu sağlayabilmesi ve çalışma ortamında ki sağlıksız koşulların işçilerine vereceği zararları engellemesi gerekmektedir.
İşyerinde gerçekleşen bir intihar olayında işveren iş kazası bildirimi yapmak zorundadır.
Olası bir intihar durumunda, işveren bağlı bulunduğu kolluk kuvvetlerine olay gerçekleşir gerçekleşmez bildirim de bulunmalı, bununla beraber de elektronik ortam da kaza tarihini takip eden 3 ( üç ) iş günü içerisinde iş kazası bildirimi yapmak durumundadır.
Elektronik ortam da iş kazası bildirimi yapmak için lütfen TIKLAYINIZ.