İş yerim kapanıyor, işsizlik maaşı alabilir miyim?
Soru: Merhaba, iş yerimiz ekonomik nedenlerden ötürü Kasım ayında kapanacağı bilgisine ulaştık. Şuan net bir bilgilendirme yapılmadı fakat ister istemez herkesi bir tedirginlik aldı. Duyduğumuz kadarıyla tüm alacaklarımız ödenecekmiş fakat ben işsizlik maaşı alıp alamayacağımızı da merak ediyorum. Malum Türkiye şartlarında hemen iş bulamayabiliriz, iş yeri kapanan kişi işsizlik maaşından faydalanabilir mi? Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim, iyi çalışmalar.
Cevap:
Merhabalar,
Prim şartlarını yerine getirmeniz gerekiyor.
Bu platformda defalarca dile getirdiğimiz gibi işsizlik maaşı için ön şart, son üç yıl içerisinde minimum 600 gün priminizin olmasıdır.
Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son üç yıl içinde;
- 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
- 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
- 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,
süre ile işsizlik ödeneğine hak kazanmaktadır.
Ayrıyeten işten çıkışınızın gerçekleştiği günden itibaren geriye doğru son 120 günde aşağıdaki nedenler haricinde herhangi bir prim kesintinizin olmaması gerekmektedir.
- Hastalık,
- Ücretsiz izin,
- Disiplin cezası,
- Gözaltına alınma,
- Hükümlülükle sonuçlanmayan tutukluluk hali,
- Kısmi istihdam,
- Grev,
- Lokavt,
- Genel hayatı etkileyen olaylar,
- Ekonomik kriz,
- Doğal afetler,
Nedenleri ile son 120 günde gerçekleşen prim kesintileri işsizlik maaşı almanıza engel olmaz.
İş yerinin kapanması işçinin elinde olan bir şey değildir.
İşsizlik maaşından faydalanabilmek için bir diğer şart ise, işçinin kendi iradesi dışında gerçekleşen durumlardan dolayı işsiz kalmasıdır.
İşverenin iş yerinden kar edememesi ya da kişisel nedenlerinden ötürü iş yerini kapaması işçiyi bağlayan bir neden değildir. İşçinin bu ve benzeri durumlarda daha fazla mağduriyet yaşamaması adına böyle bir düzenleme söz konusudur. İşçinin iş yerinin kapanması veya devredilmesi halinde kendisinin bir kusuru olmadığı için bu durumun işçiyi mağdur etmesini engellemek adına işçi gerekli prim şartlarını yerine getirdiği taktirde işsizlik maaşından faydalanabilir.
İşkur sadece işten çıkış kodunuz ile ilgilenir.
Başlıkta da söylediğimiz gibi, ilgili İşkur Müdürlüğü, prim şartlarını yerine getirseniz dahi sizi işsizlik maaşından faydalandırmak için öncelikle işten çıkış nedeninizi kontrol eder.
Siz gerekli prim şartlarını yerine getirseniz dahi, işten çıkış nedeniniz işsizlik maaşı almanıza engel olabilir. Bu neden ile, iş yerinizin kapanması nedeniyle adınıza düzenlenenecek işten çıkış bildirgesinde beyan edilen işten çıkış kodunun doğru olması bu noktada çok büyük önem arz etmektedir.
İş yerinizin kapanması nedeniyle adınıza düzenlenen işten çıkış bildirgesinde, işten çıkış nedeniniz 17 numaralı kodla ( iş yerinin kapanması ) yapılmalıdır. Aksi ya da yanlış bir şekilde yapılacak bildirimler de işsizlik maaşından faydalanamamanıza sebep olabilir.