İş yeri tescil işlemleri nasıl yapılır?
Bilindiği gibi, Sosyal Güvenlik Kurumu İşyeri tescil işlemleri işyeri açılış evrakları ile Ek-6 formuyla kuruma verilip işyeri tescil işlemleri yapılabiliyordu.
Fakat artık Sosyal Güvenlik Kurumu’na Ek-6 formuyla verilen tescil taleplerini elden almamaktadırlar. Bu süreçte işyeri için Sigorta dosyası açacak işverenlerin ilk önce elektronik ortamda işveren bilgilerini tanımladıktan sonra referans numarası ve diğer açılış için gerekli olan matbu evrakları ilgili sigorta müdürlüğüne 7 iş günü içerisinde teslim etmeleri gerekmektedir. Açılış aşamasında sıkıntı yaşamamak için kuruma gitmeden bu işlemi yapmanızı çok önemli.
01.02.2016 tarihinden itibaren “ana işveren” açılışlarında internet başvurusu mecburidir.
İş yeri tescil işlemini nasıl yapabiliriz?
Açıkçası işyeri tescil işleminin elektronik ortamda uygulanması çok kolay. 5 bölümden oluşan alanları doldurup kaydet alanına geldikten sonra karşınıza çıkan ekrandan çıktı alıp, diğer hazırlamanız gereken evraklarla beraber bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Müdürlüğü’ne gidip bütün tescil işlemlerinizi halledebiliyorsunuz.
Bugün internet ortamında, “ iş yeri tescil işleminin” nasıl yapılacağı konusunda sizlere yardımcı olacağız.
İş yeri Tescil işlemi için, ilk önce sgk.gov.tr adresine giriş yapıyoruz ve sırasıyla;
- E-SGK
- İş yeri bildirgesi ( 4/a ‘lı sigortalı çalışanlar yönünden )
Menülerini tıklıyoruz.
İş yeri Tescil işlemi için giriş ekranındayız.
Bildirge’nin SGK’ya gönderilmesi için öncelikle bildirgeyi düzenleyecek kişiye ilişkin T.C. kimlik no, nüfusa kayıtlı olduğu il, cilt no ve doğum yılı bilgileri ile sisteme girilmesi gerekmektedir.
Sisteme giriş yaptıktan sonra karşımıza yukarıda ki ekran gelecektir. Bu ekrandan uygun olan seçeneği seçiyoruz.
Yukarıda ki ekranda, İşyeri bilgilerinin girileceği ekrandır. işyeri hangi il sınırları içerisinde ise il, ilçe ve ilçeye bağlı sosyal güvenlik merkezi seçilmelidir.
Sırasıyla;
- Vergi numarası,
- Sigortalı çalışmaya başlanılacak olan tarih,
- İşin niteliği,
- Çalışmaya başlanacak sigortalı sayısı,
- Varsa şayet ortak sayısı,
- Faaliyette bulunulan sektör,
Bilgileri girilerek, ileri butonuna basıp bir sonra ki işleme geçeceğiz.
Bu bölümde iş yerinizin nace kodunu belirtmeniz gerekmektedir. Biliyorsanız şayet 6’lı nace kodu bölümüne yazıp ekle diyebilirsiniz. Nace kodunuzdan emin değilseniz şayet, ” Aşağıdaki listelerden seçerek ekleyiniz. ” bölümünü kullanabilirsiniz.
Nace Kodu sisteme girildikten sonra, yukarıda ki ekrandan da anlaşılacağı gibi şirketin yönetici bilgilerinin girilmesi gerekmektedir.
Yöneticinin ünvanı, göreve başlangıç tarihi yazılmalıdır. Ardından T.C. kimlik numarası yazılıp ” Sorgula ” butonuna basılmalıdır. Hemen aşağıda yöneticinin adı ve soyadı gözükecek, gerekli kontrolleri yaptıktan sonra, telefon ve fax numaralarını da girip ekle butonuna, ardından ise ileri butonuna tıklıyoruz.
Bu bölümde, varsa şayet şirket ortak bilgilerini sisteme girmek zorundasınız. Eğer herhangi bir ortaklık durumu söz konusu değil ise tüm bölümleri boş bırakıp ilerle butonunu tıklayınız.
Son ekrandayız. Bu bölüm daha önceki bölümlerde sisteme girdiğimiz bilgileri son olarak toplu bir şekilde görebilme imkanı sağlıyor bizlere. Doğruluğu konusunda bir tereddütümüz yoksa şayet, kaydet butonuna tıklayıp, bilgilerin sağlıklı bir şekilde Sosyal Güvenlik Kurumu’na iletiyoruz. Kaydet butonunu tıkladıktan sonra sistemin sizlere vereceği referans numarası ve ilgili diğer evraklarla beraber 7 iş günü içerisinde ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu’na gitmeyi unutmayın.