İş hayatında başarılı olmak için ne yapmalıyız?
İş yerine başarılı olmayı kim istemez? Çok iyi bir kariyere sahip olmayı peki? Yüksek maaşlar? Sunulan güzel sosyal imkanlar vs.
Bu hemen hemen herkesin hayalidir öyle değil mi? Peki kaç kişi bu tarz bir çalışma hayatına sahip olabiliyor? Bu insanlar sadece şanslarının yardımıyla mı bu mevkiilere geldiler? Onlardan farkımız nedir? Yeni bir işe sahip olduğumuz da hep bu hayalleri kurmaz mıyız? Peki biz nerede hata yapıyoruz?
İş hayatımızda ki bir başlangıçlar her zaman heyecanlıdır. Ama bu heyecanı kontrol edemezseniz zaman zaman bu başlangıçlar size büyük sorunlar yaratabilir. Üniversiteden mezun olduktan sonra ya da uzun uğraşlar sonucu daha iyi bir iş bulma umuduyla yeniden iş hayatına dahil olmak kariyerinizdeki önemli adımlardan biri. İstediğiniz işe kavuştunuz ama bu süreci doğru değerlendirebiliyor musunuz?
Başarılı olup kariyeriniz için emin adımlar ile yürümeyi kim istemez? Sadece çok çalışmak sizi başarılı kılar mı? Hiçbir gün devamsızlık yapmadan size verilen işleri yerine getirmek size ne kazandırır? Sahip olduğunuz işi fırsata dönüştürerek başarılı olabilir misiniz?
Yeni bir iş her zaman sizin potansiyelinizin farkına varmanızı sağlar. Üniversite zamanlarınızda sahip olduğunuz bilginin iş hayatında size ne gibi faydaları dokunacağını ancak çalışmaya başladığınız dönemler de fark edebileceksiniz. Bunun için öncelikle yapmanız gereken şey, kendinizi geliştirmek olacaktır. Teoride öğrenmiş olduğunuz konular muhakkak size fayda sağlayacaktır ama iş hayatında yeterli gelmeyecektir. Bu neden ile şirket içerisinde ki organizasyonlara ve mesleki eğitimlere gönüllü olarak katılmanız kişisel gelişiminiz için büyük önem arz etmektedir. Ukalalık yapmadan ve sorumluluklarınızın dışına çıkmadan her işten fikir yürütecek kadar bilgi sahibi olmanızın size büyük katkısı olacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken husus, departman dışı gerçekleşen işlerle ilgili çalışma arkadaşlarınızın işine karışmamak olacaktır. Bunu sadece gözlemleyerek ve araştırarak yapmalısınız.
Farklı olmak size ne kazandırır?
Burada bahsetmek istediğimiz konu sizin işinizle alakalı ya da alakasız tüm işlere müdahale etmeniz değildir. Genellikle iş hayatında ki en büyük sorunlardan biri çalışanların kendilerine “ ben bu şirkete ne veriyorum?” diye bir soru sormamalarıdır. Yani siz işinize “ ben iş yerime gelirim, işimi yaparım ay sonunda paramı alırım başka bir şey beni alakadar etmez.” mantığı ile yaklaşırsanız şayet o iş yerinden de herhangi bir beklenti içerisinde girmeniz hata olur. İşverenin konsantrasyonu daha çok şirkete fayda sağlayan personele yöneliktir. Sizin herhangi bir personelden ne farkınız olabilir ki?
Bu bağlamda sizin şirkete ne verdiğiniz önemlidir? Siz sıradan herkesin yapabileceği standartlara sahip bir iş mi yapıyorsunuz? Yoksa siz araştırarak, takip ederek, özen göstererek şirketinizin menfaatine çalışmalar mı gerçekleştiriyorsunuz?
İşinizi yaparken asla aceleci davranmayın
Uzun bir eğitim hayatından sonra istediğiniz işe kavuştunuz ve şimdilik herşeyden çok memnunsunuz. Size verilen işleri hemen yerine getirme arzusu ile asla aceleci davranmayın.
İş yerinde çalışanın öğrenmesi gereken ilk şey yapacağı işten önce, güvendir. Gerek çalışma arkadaşlarıyla, gerek işvereni ile arasında bir güven duygusu oluşturmalıdır. Bunun için ise yapması gerekenler çalışma arkadaşları ile ilgili iyi ilişkiler kurmak, firmada işlerin nasıl yürüdüğünü öğrenmek ve verilen işleri eksiksiz yerine getirmek olduğunu rahatlıkla dile getirebiliriz.
İşvereninizin sizin işi çok kısa sürede değil, sağlıklı bir şekilde tamamlayıp tamamlamadığınız ile ilgilenir. Yani işvereniniz sizden bir rapor talebinde bulunduğunda “ Veli bu raporu 3 günde verdi ben daha erken bir sürede vereceğim.” diyerek hataya sebep olmayın. Bu telafisi olmayan sonuçlar doğurabilir ve kolay kolay bu sorunu ortadan kaldıramazsınız.
Yöneticileriniz ile görüşme talebinde bulunun.
Bu konuda aslında çok önemli. Diyelim ki siz usulüne uygun olarak çalışıyor ve kendinize verilen sorumlulukları eksiksiz olarak yerine getiriyorsunuz. Peki yöneticiniz sizin hakkınız da ne düşünüyor?
Periyodik olarak yöneticiniz ile kendiniz hakkında görüşme yapın. Neyi yaptığınızı ya da neyi yapmadığınızı yöneticinizden öğrenin. Yöneticiniz sizden daha fazla tecrübeye sahip olduğu için iş hayatınız da muhakkak sizin göremediğiniz ya da gördüğünüz halde ciddiye almadığınız bir takım eksikliklerinizi size uygun bir dil ile aktaracaktır. Bu telkinleri ciddiye alın ve bu durumları ortadan kaldırmak için çaba gösterin.
Bu saydıklarımızı yaptığınız taktirde emin olun iş hayatınızın ilerleyen dönemlerinde çok daha başarılı ve iyi bir kariyere sahip olacaksınız. Unutmayın başarılı olmak sadece çalışmak ile alakalı değildir. Bu süreçte kendinizi geliştirmeli, araştırmalı, kendi hatalarınızı minimuma indirmelisiniz.
İş hayatında başarılı olmak için ne yapmalıyız?