İş Güvenliği uzmanı’nın çalışma süreleri değişti.
İş güvenliği uzmanlarının iş yerlerinin tehlike derecelerine göre, belirlenen çalışma süreleri 01.01.2016 tarihinden geçerli olmak üzere değişikliğe uğramıştır.
İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri hakkında yönetmeliğe göre;
- 10’dan az çalışanı olan az tehlikesi sınıfta yer alan iş yerlerinde her işçi için yılda en az 60 dakika
- 10’dan fazla işçi çalıştıran ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde her işçi için ayda en az 6 dakika
- Tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde çalışan başına ayda en az 8 dakika
- Çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde çalışan başına ayda en az 12 dakika
Görev yapması gerekiyordu.
Fakat 30.04.2015 tarihinde İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Buna göre artık, İş Güvenliği Uzmanları,
- Az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde çalışan başına ayda en az 10 dakika,
- Tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde çalışan başına ayda en az 20 dakika,
- Çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde çalışan başına ayda en az 40 dakika,
Görev yapması gerekmektedir.
Ayrıyeten, az tehlikeli sınıfta yer alan ama 1000 ( bin ) ve üzeri personel çalıştıran iş yerlerinde tam zamanlı iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi gerekmektedir.
Tehlikeli sınıfta yer alan 500 ( beş yüz ) ve üzeri personel çalıştıran iş yerlerinde tam zamanlı iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi gerekmektedir.
Çok tehlikeli sınıfta yer alan 250 ( ikiyüz elli ) ve üzeri personel çalıştıran iş yerlerde tam zamanlı iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi gerekmektedir.
İş güvenliği uzmanının çalışma sürelerinde ki bu artış doğal olarak, iş güvenliği uzmanının alacağı ücret konusuda da değişikliğe gidilmesine sebep olmuştur. Örnek vermek gerekirse; Çok tehlikeli sınıfta yer alan ve 70 ( yetmiş ) tane personelin görev yaptığı bir iş yerinden aylık 1.000 TL. maaş alan bir iş güvenliği uzmanı, yeni yönetmeliğe göre çalışma sürelerinde ki artış nedeniyle çok daha yüksek ücretler talep etme durumundadır. İşverenlerin bu duruma nasıl yaklaşacağını açıkçası çok merak ediyorum. Küçük ölçekli, az tehlikeli iş yerleri bir şekilde bu durumu çözecektir ama çok tehlikeli sınıfta yer alan ve personel sayısı fazla olan firmaları çok büyük problemler bekliyor.
Ayrıyeten bir de işin karaborsa durumu var ki bu daha vahim gibi gözüküyor. Uzmanların çalışma sürelerinde ki artış, eski yönetmeliğe göre 5-6 firmaya bakan bir uzmanın, şimdi maksimum 2 ya da 3 firma ile ancak ilgilenebileceği anlamına geliyor ki, gerekli alt yapısı henüz sağlanmayan bu sistem de çoğu işverenin mağduriyeti kaçınılmaz bir son gibi gözüküyor. Biraz önce söylediğim gibi, belki küçük ölçekli az tehlikeli sınıfta olan bir firma C, ya da B sınıfı uzman bulma konusunda bir problem yaşamayacak ama tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan firmalar zaten sınırlı sayıda olan A sınıfı uzmanı nasıl temin edebilecek, onu da bekleyip göreceğiz.
Yeni düzenleme ile birlikte iş güvenliği uzmanlarının çalışma sürelerinin değişmesi kazaları bir nebze önlemede yardımcı olsa da ilerleyen süre içerisinde daha da büyük önlemler alınması gerek. Hala daha İş güvenliğinin önemini anlayamayan birçok kurum ve kuruluş var ve bu ne yazık ki acı sonuçlara yol açıyor.
İşyerlerinin aslında uyması gereken farkında bile olmadıkları birçok önemli konu var. airclinicosgb.com/yasalar-ile-is-yerlerine-hangi-zorunluluklar-getirildi/