Soru: Merhaba, işten çıkıyorum. ihbar süresinin bitmesine 4 gün kala rahatsızlandım ve 10 gün rapor aldım. İşveren raporu işleme koyacağını, rapor bittikten sonra 4 gün daha çalışmam gerektiğini söylüyor. Böyle bir hakları var mı? İhbar süresinde rapor alınır mı? Teşekkür ederim.
Cevap:
Merhabalar,
Geçmiş olsun, tabi ki hayatın olağan akışında ne zaman bu tarz bir durum ile karşılaşacağımızı tahmin edemiyoruz. İhbar süresinde rapor alınıp alınamayacağı ile ilgili tabii olduğumuz 4857 Sayılı İş Kanunu‘nda net bir hüküm bulunmamaktadır. Bu çerçevede dikkate almamız gereken merci Yargıtay olacaktır. Yargıtay bu konu ile ilgili; İhbar süresi içerisinde alınan rapor kadar, ihbar süresinin uzatılacağı kararını vermiştir. Yani sizin adınıza işveren tarafından yapılan işlemde herhangi bir hukuksuzluk durumu söz konusu değildir. Raporunuz bittikten sonra, kalan 4 günlük ihbar sürenizi kullanmak durumundasınız.
İhbar süresi içerisinde işçi rapor
İşçi iş hayatının her eğer bir rahatsızlık yaşıyor ise, anlaşmalı sağlık kuruluşlarından rapor alabilir. Bu konu hakkında zaten kimsenin herhangi bir itirazda bulunması söz konusu olamaz. Sadece ihbar süresi içinde rapor alınması durumunda biraz farklı bir prosedür uygulanır.
Dilerseniz bu konuyu bir de işçinin aleyhine yapılabilecek bir örnek ile anlatmaya çalışalım.
Farz edelim, iş yerinde 10,5 aydır çalışan bir işçi var ve bu işçinin 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 17. maddesi‘ne istinaden; 4 hafta ihbar süresi bulunmakta. İhbar tazminatı hakkında merak edilenler
İşveren bu işçiyi işten çıkartıyor ve işçinin ihbar süresi bittiğinde işçinin iş yerinde ki kıdemi 11.5 ay oluyor. Rakamları her ne kadar yuvarlak söylesekte, eğer ortada kötü niyet var ise bu işçi arkadaş, 15 gün yüzünden kıdem tazminatından mahrum bırakılıyor olabilir.
İşçi, ihbar süresinin bitmesine 3 gün kala herhangi bir rahatsızlıktan ötürü 20 gün rapor alır ise, ihbar süresi dondurulur. İşçi almış olduğu rapor doğrultusunda istirahatini gerçekleştirir ve istirahati bittikten sonra 3 günlük kalan ihbar süresini iş yerinde çalışarak tamamlar. Fakat bu süre içerisinde, işçinin iş yerinde ki kıdemi otomatikman rapor süresi kadar arttırılacağı için, iş yerinde ki kıdemi bir yıldan fazla duruma gelecektir ve işçiye kıdem tazminatı ödenmesi de yapılması zorunlu hale gelecektir.
Özetlememiz gerekir ise;
İşçinin istirahatli yani raporlu olduğu süre ihbar süresinden sayılmamaktadır. Bu süreyi işçinin fiilen çalışarak doldurması gerekmektedir. Herhangi bir nedenden dolayı, işçi istirahat/rapor alır ise, işçinin ihbar süresinin dondurulması, rapor bitişinden itibaren kalan sürenin kullandırılması gerekmektedir. Tabii bu işlem neticesinde, Yargıtay kararına göre, işçinin iş yerinde ki kıdemi de rapor süresi kadar uzayacaktır.