Soru: Merhabalar, 15.10.2016 tarihi itibari ile işten çıkarıldım. Son üç yılda prim eksikliğim yok fakat işkur bana işsizlik maaşından faydalanamayacağımı söyledi. Nedeni ne olabilir yardımcı olabilir misiniz? Teşekkür ederim, iyi çalışmalar.
Cevap:
Merhabalar,
İşsizlik maaşı için gerekli olan prim şartını yerine getirdiğiniz taktirde, eğer kendi iradeniz veya ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı hareketten dolayı işvereniniz tarafından iş akdiniz feshedilmediyse, işsizlik maaşından faydalanabilirsiniz.
Sizin işten çıkış nedeninizi bilmediğimiz için net bir şey söylememiz söz konusu değil. Fakat iş akdiniz aşağıda ki nedenlerden ötürü feshedilir ise, eğer gerekli prim şartlarını yerine getirdiğiniz taktirde işsizlik maaşından faydalanabilirsiniz.
İşten çıkış bildirgeniz de yer alan ” işten çıkış kodu” nuzu bize söyleyebilir ya da siz kontrol edebilirseniz daha sağlıklı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Aşağıdaki listede belirtilen işten ayrılış kodları ve nedenlerinden biriyle çıkışı verilen sigortalılar işsizlik maaşına hak kazanırlar;
- 04- Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi,
- 05- Belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi,
- 12-Askerlik,
- 15-Toplu işçi çıkarma,
- 17- İşyerinin kapanması,
- 18- İşin sona ermesi,
- 23- İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih,
- 24- İşçi tarafından sağlık nedeniyle fesih,
- 25- İşçi tarafından işverenin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih,
- 27- İşveren tarafından zorunlu nedenlerle ve tutukluluk nedeniyle fesih,
- 28- İşveren tarafından sağlık nedeni ile fesih,
- 31- Borçlar Kanunu, Sendikalar Kanunu, Grev ve Lokavt Kanunu kapsamında kendi istek ve kusuru dışında fesih,
- 32- 4046 sayılı Kanunun 21. maddesine göre özelleştirme nedeni ile fesih,
- 33- Gazeteci tarafından sözleşmenin feshi,
- 34- İşyerinin devri, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedeniyle fesih,
Sizin işten çıkış nedenleriniz yukarıda ki nedenlerden bir tanesi ise işsizlik maaşı almanıza bir engel bulunmamaktadır. Fakat bazı durumlar da işverenler işten çıkış bildirgelerinde yanlışlıkla olması gerekenden farklı ” işten çıkış kodu” nu işaretlemiş olabiliyor. Eğer sizde böyle bir durum söz konusu ise, işvereniniz ile irtibata geçip duruma müdahale etmelerini talep edebilirsiniz.
İşvereniniz, sizin adınıza Sosyal Güvenlik Kurumu’na elektronik ortamda verilen ” işten çıkış bildirgenizde ki hatalı kodu “, bağlı bulunduğu İşkur Müdürlüğü’ne işten çıkış kodunun kendileri tarafından yanlış yazıldığını beyan eden bir dilekçe ile düzeltme işlemi yapabilir ve siz de bu sayede işsizlik maaşından faydalanabilirsiniz.
eniştemi işten çıkartılar 3 kişi buna fiziksel şiddet ugulamışlar eniştem elini bile kaldırmamış dövüşmeyi bahane etmişler tazminat ala bilirmi ve işsizlik maaşıda
Cuma bey merhaba,
Olayın içeriğini bilmiyoruz, bu raddede işverenin tuttuğu tutanak önem arz etmektedir. İşten hangi maddeden çıkardıklarını iletebilirseniz, sorunuza daha detaylı cevap verebiliriz.
Görüşmek üzere,
Merhabalar altı aydır Avm de kasa elemanı olarak çalışıyorum bugün işi eksik yaptığıma dair mesaj atıp tutanak tutacaklarmı yazdıklar bende bölüm şefini arayarak tutanagı imzalamayacağımı söyledim kendisi bana imzalama savunmanı yaz yönetim ne olacağına karar verir dedi tutamağı imzalamadığım için beni işten çıkarırlar mı ya da imzalarsam ondan sonra beni işten çıkarırlarsa işsizlik maaşı alabilir miyim yani tutanakla çıkartılmam işsizlik maaşı almama engel mi ☹️
Merhaba Derya hanım;
İşçinin işten çıkarılması için kaç tutanak gereklidir? başlıklı yazımız size yardımcı olacaktır.
İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi. 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesinin II/h bendi işçinin iş sözleşmesinin tazminatsız bir şekilde feshedilebileceği anlamına gelmektedir. Dikkatli olmanızda fayda var. Bu durum süreklilik arz eder ise, bu neden ile işten çıkartılırsanız tüm haklarınızı kaybetmiş olursunuz.
Tabi bu duruma itiraz edebilirsiniz. İspat yükü işverende olacaktır. İddaalarını kanıtlamak ile mükellefler.
Görüşmek üzere,