Habersiz işe giriş çıkış yapılması ve kıdem tazminatı
Soru: Merhaba, yaklaşık 7 senedir bir şirkette çalışıyorum. Önümüzde ki ay itibariyle işten çıkarılacağım. Kıdem tazminatımı hesaplamak istiyorum fakat yaptığım kontroller de benim adıma sürekli işe giriş ve çıkış verildiğini fark ettim. Muhasebeciye danıştım kendisi de bana en son işe giriş tarihin baz alınır dedi. Son işe girişim 01.06.2016 gözüküyor ama ben 01.11.2014 tarihinden beri şirkette görev yapıyorum. Ben şimdi yapılan bu giriş çıkış işlemleri yüzünden aradaki üç senelik tazminatımı alamayacak mıyım? Bana konu ile ilgili geri dönüş yaparsanız çok mutlu olurum, çok zor durumdayım. Kolay gelsin.
Cevap:
Merhabalar,
Hemen gemileri yakmaktansa, öncelikle şuan personel işleri ile ilgili çalışan yetkilinin bir hata yapma ihtimalini gözardı etmek istemiyorum. Eğer, 2016 yılında sizin başınızdan bir nakil işlemi geçtiyse, personel işlerine bakan yetkili, sizin tekrar yeni şubede işe giriş işleminiz esnasında işyerinde kullandığı bordro programına yeni sicil kartı açmış olabilir. Her sicil kartı açılırken, işe giriş tarihinin de yazılması gerekir. İşyeri nakil işlemlerinde işyeri sicil numarası değiştiği için, doğal olarak işe giriş tarihiniz de değişecektir. ( nakil olunan tarih ) Belki sizde böyle bir durum var, yetkili sizin işe giriş tarihinizi özlük dosyanızdan değilde, kullandığı bordro programından bakarak söylüyor olabilir. İlk önce kendileri ile bunu konuşmanızı tavsiye ediyorum, muhtemelen bu konuşma sonrası kendileri ile mutabakat sağlayabilirsiniz.
Sizden ricam, E-devlet üzerinden, 4/a hizmet dökümünüzü inceleyin ve özellikle 2016 yılında ( varsa ) işten çıkış kodunuza bakın. Eğer ilgili tarihte adınıza yapılan işten çıkış işlemi varsa ve işlem ile ilgili, işten çıkış kodu 16 ( Sözleşme sona ermeden sigortalının aynı işverene ait diğer işyerine nakli ) olarak gözüküyorsa, bir üst paragrafta size bahsettiğim durum söz konusu olabilir. Şirketiniz de personel işlemlerine bakan yetkili ile tekrar görüşerek, sicil dosyanıza bakmasını, asıl işe giriş tarihinizin 01.11.2014 olduğunu, 2016 yılında yapılan işlemin, aynı işverene ait bir diğer şubeye nakil olduğunu belirtip, durumu düzeltebilirsiniz.
Eğer işveren nakil yaptıysa zaten davalık bir durumunuz söz konusu olmaz.
Zaman zaman işverenler işçilerini kendilerine ait bir başka şubeye de yönlendirebilir. Bu işlemler de iş yeri sicil numaraları değiştiği için doğal olarak işçi adına işten çıkış bildirgesi ve ardından işe giriş bildirgesi düzenlenmesi zorunludur. Bu da doğal olarak E-devlet hizmet dökümünde giriş çıkış işlemi olarak gözükür. Fakat bu tarz bir durum söz konusu ise hukuki yollara başvurmanızı gerektiren bir durum yoktur. ” İşverenim beni başka iş yerine nakletti fakat iş yeri sicil numaram değişti acaba kıdem hakkım ortadan kalktı mı? “ şeklinde bir karamsarlığa kapılmanıza gerek yok. Bu işlemler nakil işlemleridir. Aynı işverene ait bir diğer şubeye nakil olmanız, herhangi bir hak kaybı yaşamanıza sebep olmaz. Bknz: SGK işten çıkış kodları ve açıklamaları
Eğer işten çıkış kodunuz 16 değil ise;
Ne yazık ki Sosyal Güvenlik kayıtlarında işçiden habersiz giriş çıkış yapılması oldukça sık rastlanan fakat hukuka aykırı bir işlemdir. İşçi iş yerinde ara vermeden düzenli işine gidip gelir çalışırsa işveren işçi ile ilgili tüm SGK kayıtlarını eksiksiz olarak tutmak ve beyan etmek ile yükümlüdür. İşverenlerin daha az prim ödemesi ya da işçinin tazminat yükünden kurtulmak için giriş çıkış yapması hakkını ortadan kaldırması tamamen usulsüzlüktür.
İşçinin kendi isteği ile işe giriş çıkış yaptığı, bunun için istifa dilekçesi verdiği durumlar bu konuyu bağlamamaktadır.
Habersiz işe giriş çıkış yapılması ve işsizlik maaşı
İşvereni tarafından giriş çıkış yapılması işçinin işsizlik maaşı almasına da engel olabilir. O nedenle işçilerin düzenli olarak E-devlet üzerinden sigorta primlerini takip etmesi son derece önemlidir. Bu gibi hallerde işçinin hizmet tespit davası ve işçilik alacağı tazminat dava hakları vardır. Habersiz giriş çıkış nedeniyle işsizlik maaşı alamama gibi zararları da bu davada tazmin edilir.
İşçinin haberi olsa dahi işverenin yapacağı girdi çıktılar kıdemi hakkınız asla sıfırlamaz. Hizmet tespit davalarında hakimin dikkate alacağı ilk tarih, işçinin işe girdiği ilk tarih olacaktır.
Sigortasız çalıştığım dönemleri nasıl ispat edeceğim?
Sigortasız çalıştırılan süreler iş yeri kayıtları, özellikle iş yerine giriş çıkışı gösteren puantaj kayıtları ile ispatlanabilir. Ayrıca iş yerinde ki çalışma arkadaşlarınızı da şahit gösterebilir, içinde bulunduğunuz durumu ispatlayabilirsiniz.
Hangi durumlarda işsizlik maaşı alınır?
Konuyu özetlememiz gerekir ise şayet;
İşverenin, işçiden habersiz bir şekilde sigorta giriş çıkış işlemi yapmasını bir kenara bırakın, işçinin haberi olsa bile, yaşanılan durum hukuka ve iş mevzuatına aykırıdır. İşveren çalıştırdığı işçisi ile ilgili resmi bildirimleri tam ve eksiksiz olarak yapmak ile mükelleftir. İşverenin yaptığı bu usulsüz işlem, işçinin kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldırmaz. İşçi olası bir hizmet tespit davasını kazanacak ve hak etmiş olduğu kıdem tazminatını alacaktır.
Primler kıdem tazminatı hesabına dahil edilir mi?
Merhaba ben inşaat sektöründe bir şirkette 3,5 yıldır çalışıyordum bu süre zarfi içerisinde giriş çıkışlarım çok oldu, farklı şirket isimlerinden maaş hesabıma asgari ücretten maaş yatırılıyordu, 30.07.2018 çıkışım oldu. Farklı bir yerden girişim yapılmadı veya sistemde gözükmüyor, seni çağıracaz tekrar deyip çağrılmadım. Bende bunun üzerine şikayette bulundum, muhasebeyi aradım senin girişin var dedi e-devletten baktım gözükmüyor dedim,hemen görünmez dedi ayın 25 de görünür dedi sirketi şikayet etmissen dedi tüm masrafları sen ödersin dedi haksız duruma düşersin dedi ben şikayette bulunmuştum, bu benim haklarıma bir engel olur mu
Serdar Bey merhabalar,
Sorunuzun başında giriş çıkışlarım çok oldu demişsiniz ama sonrasında, farklı bir yerden girişim yapılmadı diye devam etmişsiniz.
30.07.2018 tarihinde çıkışınız olsaydı, takip eden ayın 23’üne kadar görebilirdiniz. Şuan aylardan Eylül, Temmuz çıkışınızı görmeme şansınız yok. Siz sigortalı olarak çalıştığınıza emin misiniz?
İşverenin o tehditlerine itimat etmeyin, gözünüzü korkutmaya çalışmış. Elinizde, ilgili dönemler de o firmada çalıştığınıza dair bir şahit, belge var ise, tüm haklarınızı alabilirsiniz.
Iyi gunler 11 09.2018 de ise basladim be bir yılımı doldurma 10 gun kaldi is yeri bana cikis vermek icin merkezr cagirildim sgk günüme bakmak icin e devlete girdinde 07.07 2019 da bana çıkış verilip tekrar 08.07 2019 görüş yapmışlar benim bundan haberim yok kidem tazminati ala bilirmiyim veya ne gibi haklarım var bu is yerinden
Merhaba Hüseyin Bey;
İşten çıkışınızı hangi kod ile yapmışlar bilginiz var mı? Ayrıca, gerekçeleri nedir? Şubeler arası nakil olabilir mi? Yoksa aynı işyerinde mi giriş çıkış işlemi yapmışlar? Açıkçası bu giriş çıkış işleminin neden yapıldığını merak ediyorum.
Sorunuza gelecek olursak;
İşyerinde ki kıdeminiz bir yıldan az olduğu için, ne yazık ki şuan kıdem tazminatınıza hak kazanamıyorsunuz. Sadece 4 haftalık brüt ihbar tazminatınız dışında, ücret ve prim, ikramiye mesai gibi alacaklarınızdan başka bir hak talebiniz bulunmamaktadır.
Eğer işyerinde 30 ve üzeri işçi çalışıyor ve feshin haklı bir nedene dayanmadığını düşünüyorsanız, arabuluculuk vasıtasıyla işe iade talebinde bulunabilirsiniz. Merak etmeyin, haklı bir nedene dayandırılmadan yapılan fesihler geçersiz olarak kabul edilecektir. Eğer 30’dan az işçi çalışıyor ise bu sefer de arzu ederseniz işvereninize karşı kötü niyet tazminatı adı altında dava açabilirsiniz. Geçersiz fesih yapılan ve işe iadenin kapalı olduğu durumlarda sırf işçilerin kıdem yükünden kurtulmak için yapılan bu işlemlerde, mağdur insanların imdadına bu tazminat yetişmektedir.
Görüşmek üzere,