Gündüz çalışması kaç saat olur?
Ülkemizde yaşanan işsizlik sorunu ve günlerce, aylarca işsiz kalan bir insanın çaresizliği nedeniyle bir anda bin bir zahmet ile bulunmuş olan işe herhangi bir sebepten ötürü başlamamak tabi ki olmaz, ama bazı konular hakkında fikir sahibi olmakta fayda var.
Öncelikle , Bir işverene tabi olarak yapılacak olan işlerde, iş başı yapmadan önce işçinin, işvereni ile imzalamış olduğu sözleşme de bulunması gereken olmazsa olmazların bir tanesi de çalışma süreleridir.
İşçinin günde, hafta da, ayda kaç saat çalışacağı, hangi günler görev yapacağı anlaşılır bir dilde sözleşmeye yazılması gerekmektedir.
4857 Sayılı İş Kanunu‘nda gece çalışmaları dışında gündüz çalışmaları ile ilgili detaylı bir düzenleme söz konusu değildir. Yani gece çalışması en geç 20:00’de başlar ve ertesi sabah 06:00’da biter ama gündüz çalışma saatleri ile ilgili bir yaptırım söz konusu değildir.
Gündüz çalışması hakkında bilinmesi gerekenler;
- Günlük çalışma süresi 11 saati aşmamalıdır.
- Yasal olarak haftalık normal çalışma süresi 45 saattir.
- Aylık çalışma süresi 225 saattir.
- İşveren işçiyi hafta da 45 saatten fazla çalıştıramaz.
- İşveren işçiyi hafta da 45 saatten fazla çalıştırmak ister ise, işçinin onayını alması gerekmektedir.
- İş kanunu’na göre haftalık 45 saati aşan kısımlar fazla mesai olarak tanımlanmıştır.
- İşveren işçiye senede en fazla 270 saat fazla mesai yaptırabilir.
Telafi çalışması nedir?
Zorunlu nedenler yüzünden işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra iş yerinin tatil edilmesi ya da benzer sebeplerle iş yerinde normal çalışma sürelerinin altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi durumunda işveren iki ay içerisinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilir. Bu çalışmalar fazla çalışma olarak sayılmaz. tatil günlerinde telafi çalışması yaptırılamaz.Telafi çalışmaları günde üç saatten fazla olamaz ve telafi çalışması ile birlikte o günkü çalışma süresi 11 saati aşamaz.
Bu hususlara riayet eden yüzlerce işveren olduğu gibi, kesinlikle riayet etmeyen haftanın altı günü, yedi günü çalıştıran ve herhangi bir şekilde fazla mesai ödemesi yapmayan işverenler var, böyle bir durumunuz söz konusuysa ve hakkınızın yendiğini düşünüyorsanız, Sosyal Güvenlik Kurumu Alo 170 numaralı hattını telefonla arayarak, ya da bağlı bulunduğunuz bölge müdürlüğüne dilekçe ile başvurarak çok rahat bir şekilde şikayet işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu‘na yapacağınız başvurudan sonra, memurlar tarafından gerekli inceleme yapılacak ve haklı bulunduğunuz taktirde gerekli ödemeler işvereniniz tarafından size ödenmesi sağlanacaktır.