Geriye dönük sigorta primlerim yatırılabilir mi?
Soru: Merhaba, 2015 yılından 2017 yılının şubat ayına kadar bir firmada çalıştım ve daha sonra bir başka iş bulduğum için kendi rızam ile iş yerinden ayrıldım. E-devlet üzerinden kontrollerimi yaptığımda sigorta primlerimin doğru dürüst yatırılmadığını farkettim. Bu durumda ben ne yapacağım? Geriye dönük sigorta primlerim yatırılabilir mi? Şikayet işlemlerini nasıl yapmalıyım? Teşekkür ederim, kolay gelsin.
Cevap:
Merhabalar,
İşvereninizin hangi nedenden ötürü böyle bir şey yaptığını bilemeyiz tabiki ama burada herhangi bir iyi niyet durumu söz konusu değil. Fakat gene de öncelikle eski işvereniniz ile görüşmenizde fayda var. Eğer işvereniniz sizin talebiniz doğrultusunda herhangi bir düzeltme işlemi yapmaz ise, eski işvereninizi şikayet edebilirsiniz.
Fakat eski işvereniniz bilinçli olarak sigorta primlerinizi yatırmadığı için, sizin talebinizden sonra da herhangi bir işlem yapıp, sigorta primlerinizi yatırmayacağına emin olabilirsiniz.
Çünkü geriye dönük işlemler de hem ilgili dönemler için prim ödemesi, hemde sigortasız işçi çalıştırmak, geriye dönük işe giriş bildirgesi düzenlemek ve geriye dönük Aylık Prim ve Hizmet Belgesi vereceği için, ciddi bir idari para cezası ile karşı karşıya kalacak. Bu neden ile işvereniniz kendi rızası ile böyle bir işlemi yapma ihtimali oldukça düşük görünüyor.
Şikayet işlemlerini nereye yapabilirim?
Şikayet işlemlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ” Alo 170 ” aracılığıyla yapabilirsiniz. Ayrıyeten arzu ederseniz, bizzat şirketinizin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezi, Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İşkur Müdürlüğü’ne bizzat giderek, şikayet dilekçesi yazabilir ve işlemlerinizi başlatabilirsiniz.
Eski iş yerinizde bahsettiğiniz dönemler de çalıştığınızı ispat etmek ile yükümlüsünüz.
Siz gerekli şikayet işlemlerinizi yaptıktan sonra ihbar ettiğiniz işvereniniz, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı‘nın görevlendirdiği iş müfettişleri tarafından denetime tabii tutulur. Fakat sizin yapmış olduğunuz şikayetinizden sonra ispat yükünün de sizde olduğunu unutmayın. Bu neden ile siz hangi tarihler de çalıştığınızı bir şekilde ispat etmek durumundasınız. Çalıştığınız dönemler ile ilgili puantaj kayıtlarınız, maaş ödemeleriniz, iş yerinden göstereceğiniz şahitler ile bu durumu çözebilirsiniz. Ama elinizde herhangi bir belge, evrak yoksa ya da ilgili dönemler de o şirkette çalıştığınıza dair bir şahit gösteremiyorsanız bu yaşadığınız problemi çözme olasılığınız oldukça düşüktür.