Genellikle fazla mesai işçi ve işveren arasında anlaşmazlıklar doğurur.
Kimi zaman işçi işverenin fazla mesai talebini kabul etmez, kimi zaman işveren fazla mesai ücretini ödemez ve bu sorunlar büyüdükçe taraflar kendilerini iş mahkemelerinde bulur.
Bu konuyu biraz derinleştirecek olursak şayet,
4857 Sayılı İş Kanunu’nda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırk beş saati aşan çalışmalar fazla çalışma ve haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle kırk beş saatin altında belirlendiği durumlarda ortalama haftalık çalışma süresini aşan ve kırk beş saate kadar yapılan çalışmalar fazla sürelerle çalışma olarak nitelendirilmiştir.
Fazla Çalışma İçin yıllık Üst Sınır Kaç Saattır?
4587 Sayılı İş Kanununa göre fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda 270 saatten fazla olamamaktadır.
Fazla Mesai İçin İşçinin Onayının Alınması Zorunlu mudur?
İşçilerin fazla çalışmaya muvafakat etmeleri gereklidir. Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yaptırmak için işçinin yazılı onayının alınması gerekir.
Onay yazısı için lütfen TIKLAYINIZ.
Zorunlu nedenlerle veya olağanüstü durumlarda yapılan fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma için bu onay aranmaz.
Fazla çalışma ihtiyacı olan işverence bu onay her yıl başında işçilerden yazılı olarak alınır ve işçi özlük dosyasında saklanır. İşveren, fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yaptırdığı işçilerin bu çalışma saatlerini gösteren bir belge düzenlemek, imzalı bir nüshasını işçinin özlük dosyasında saklamak zorundadır. İşçilerin işlemiş olan fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma ücretleri normal çalışmalarına ait ücretlerle birlikte, İş Kanunu uyarınca ödenir. Bu ödemeler, ücret bordrolarında ve ücret hesap pusulalarında açıkça gösterilir.
İşçi serbest zaman kullanabilir mi?
Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi, isterse işverene yazılı olarak başvurmak koşuluyla, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat on beş dakikayı serbest zaman olarak kullanabileceği belirtilmiştir.
İşçi hak ettiği serbest zamanı, 6 ay zarfında işverene önceden yazılı olarak bildirmesi koşuluyla ve işverenin, işin veya işyerinin gereklerine uygun olarak belirlediği tarihten itibaren iş günleri içerisinde aralıksız ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır.
İşçinin bu kanundan ve sözleşmelerden kaynaklanan tatil ve izin günlerinde serbest zaman kullandırılamaz. Bu durumda işçi isterse yaptığı günlük çalışma süreleri üzerindeki çalışması için zamlı ücret alabilecek, isterse çalıştığı sürelerin karşılığını serbest zaman olarak kullanabilecektir.
Fazla mesai hesabımı nasıl yapacağım?
1.500,00 TL maaş aldığımızı farz edelim.
İş sözleşmemize göre de haftalık 45 saatlik çalışma süremiz var. ama biz 64 saat çalıştık. yani 19 saat hafta içi fazla mesai yaptık.
Ne kadar kazancımız olduğunu hesaplayabilmemiz için, ilk önce maaşımızın saat ücretini bulmak durumundayız.
1.500,00/225=6,66 TL. ( saat ücretimiz )
Hafta içi fazla mesai yaptığımızı durumlarda bu rakamın %50’sini alacağız. ve saat ücretimize ekleyeceğiz.
6,66*50/100=3,33 TL.
6,66+3,33=9,99 ( hafta içi fazla mesai saat ücreti )
19*9,99=189,81 TL ( fazla mesai kazancımız )
Rm istanbul as. De pazar gunu mesayisi /100 de /50 dusuruldu kanun boyleymis dediler bunu yapabilirlermi
Ömer bey, Hafta içi mesai hesaplaması haftalık 45 saati aşmanızdan sonra işvereniniz tarafından saat ücretinizin %50’si yani saat ücretiniz 10 TL ise, fazla mesai de saat ücretiniz 15 TL olarak size ödenir. Ama Genel tatil, ve ulusal resmi tatil günlerinde çalışma söz konusuysa bu hesaplama %100 üzerinden yapılmalıdır. İş kanunu’nun 47. maddesinde zaten bu uygulamadan söz ediyor.
Evet bizim haftalik tatilimiz yuzde yuzdu simdi kanunda degisiklik olmus deyim haftalik tatil gunumuzu %50 cektiler simdi bizim neyapmamiz lazim nereye basvurmamizlazim ilginiz icin teseurler
Ömer bey,
İşçilerin normal haftalık çalışmasını tamamlamasının ardından haftada en az yirmi dört saat aralıksız dinlenmeleri İş Kanunu ile hükme bağlanmıştır. Çalışma hayatımızda genel kural, işçinin haftalık 45 saat çalışması karşılığında bir günlük hafta tatili yapmasıdır.
Diyelim ki günlük kazancınız 50 TL. Siz 45 saat çalıştıktan sonra hafta tatilini hak etmiş olursunuz. Çalışmasanız bile işvereniniz sizin o günkü ücretinizi ödemek zorunda ama siz diyelim ki çalıştınız. Siz zaten o günün kazancını haftalık çalışma süresini doldurarak hak ettiniz. Ekstradan o gün çalışarak bir 50 TL daha kazanmış oluyorsunuz. Yani sizin haftalık tatil gününüz pazar günü ise, siz o gün çalışarak otomatikman 100 TL’yi hak etmiş oluyorsunuz.
Hafta tatilinde çalışan işçiye bir hafta tatili ücreti, bir normal günlük çalışma ücreti ve yarım ücret fazla çalışma ödenir. Yani işvereninizin uyguladığı %50 uygulaması yanlış.
Ama direk gemileri yakmayın, işvereniniz ile bir görüşün, izah etmeye çalışın.. Evet iş kanununda %50 durumu var ama genel tatil ve resmi tatiller ücretlerin de bu durum farklılıklar gösterir. İşvereniniz durumu umursamıyor ve hakkınızın yendiğini düşünüyorsanız, Alo 170’den telefon ile şikayette bulunabilirsiniz.