Evlilik nedeniyle iş akdinin feshi
Evlilik nedeniyle işten ayrılan kadın işçi kıdem tazminatı alabilir mi?
Yasal düzenlemeler kapsamında; kadın işçilerin evlilik nedeni ile işten ayrılmaları durumunda, işyerinde ki çalışma süreleri bir yıl ve üzerinde ise kendilerine kıdem tazminatı ödenmektedir.
Kadın işçiler bu haktan faydalanabilmek için, iş sözleşmesini evlilik tarihinden itibaren “bir yıl” içinde yazılı olarak feshedebilir. Fesih işlemlerini başlatmak için, feshin evlilik nedeniyle gerçekleştiğini ve evlilik ile gerekli belgelerin işverene iletilmesi gerekmektedir. İşverene ulaştırılan belgeler neticesinde kadın işçi, 1475 sayılı eski İş Kanunu’nun halen yürürlükteki 14. maddesinden dolayı iş sözleşmelerini kıdem tazminatını talep ederek sonlandırabilir.
Evlilik nedeni ile işten ayrılan kadın ihbar tazminatı alabilir mi?
Biraz önce de bahsettiğimiz gibi, kadın işçiler evlendikleri tarihten itibaren bir yıl içerisinde 1475 sayılı eski İş Kanunu’nun halen yürürlükteki 14. maddesinden dolayı iş sözleşmelerini kıdem tazminatını talep ederek sonlandırabilir. Bu şekilde gerçekleşen fesihler de sadece işçiye kıdem tazminatı ödemesi yapılmaktadır, kadın işçi bu nedenden ötürü işvereninden ihbar tazminatı talep edemez, işveren işçisinden ihbar süresi kadar çalışmasını talep edemez.
Evlilik nedeniyle işten ayrılan kadın işçi işsizlik maaşı alabilir mi?
İş akdi feshedilen işçinin işsizlik maaşından faydalanması için kendi iradesi dışındaki bir nedenden dolayı işsiz kalması gerekmektedir.
Evlilik nedeniyle, 1475 Sayılı Eski İş Kanunu’nun halen yürürlükte ki 14. maddesi‘nin kadın işçilere sağladığı avantajı kullanarak iş akdinizi kıdem tazminatınızı alarak feshedilebilir. Fakat bu işlem tamamen kadın işçinin iradesi ile gerçekleştiği için, işveren kadın işçi evlilik nedeniyle işten ayrıldıktan sonra, işçi adına düzenleyeceği işten ayrılış bildirgesinde işten çıkış kodu olarak 13, yani evlilik nedeniyle iş sözleşmesinin feshini seçeceği için bu şartlarda işsizlik maaşından faydalanma durumu söz konusu olmayacaktır. Bu şekilde işten kendi rızanız ile ayrılıp kıdem tazminatına hak kazanıyor olmanız ne yazık ki işsizlik maaşından da faydalanacağınız anlamına gelmiyor.
İşverene dilekçeyi noter kanalı ile mi vermeliyim?
Biz her zaman bu tarz durumlarda ki fesih işlemleri için noter kanalını tavsiye ediyoruz. Olası bir uyuşmazlıkta elinizde resmi belgeler olsun ve ben mağdur olmayayım diyorsanız şayet işvereninize iş akdinizin feshini resmi kanallar ile yapın.
Yapacağınız tebligatta, iş akdinizin feshinin evlilik nedeniyle olduğunu belirtmeli ve evlilik cüzdanınızın bir suretini de ek olarak vermelisiniz.
Evlilik nedeniyle işten ayrılma dilekçesi örneğini indirmek için lütfen TIKLAYINIZ.
Hangi durumlarda işsizlik maaşı alınır? Hangi durumlar da kıdem tazminatına hak kazanılır?
Evlilik nedeniyle iş akdinin feshi