Evde bakım maaşı kimlere bağlanır? Şartları nelerdir?
Pek cok kisinin haberi dahi yok ama devlet, evde yasli ve engelliye bakanlara bakim parası ödüyor. 2017 yılında gelen yüzde 8’lik zamla 924,00 TL olan bu aylık 1.000,00 TL. lira oldu.
Evde bakım aylığına hak kazanmak gerekli şartlar nelerdir?
- Ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporu,
- Bakıma muhtaçlık kriterinin olması,
- Gelir kriterlerinin uygun olması
Sağlık raporunun alınması gerekmektedir.
Evde bakım aylığına hak kazanabilmeniz için ilk önce tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulu tarafından düzenlenmiş engel oranının en az %50 olan ve “ağır engelli” bölümünde “evet” yazan rapor gerekmektedir. Ağır engelli, günlük hayatını başkasının yardımı olmadan devam edemeyeceğine sağlık kurulu tarafından karar verilen kişileri belirtir.
Küçük çocuklar zaten başkasının yardımına muhtaç oldukları için yaşıtlarına göre gerilik ancak yaşları ilerledikçe net olarak kendini göstermektedir, erken yaşta alınan sağlık kurulu raporlarında engel oranının tespitinde zorluk yaşanabiliyor. Bu sebepten de genelde küçük çocukların raporları süresiz değil de 1 ve ya 2 senelik veriliyor ve ağır engelli ibaresi de genelde işaretlenmiyor.
Bakıma muhtaç kriterlerinin yerine getirilmesi gerekmektedir.
Evde bakım aylığından faydalanabilmek için bakımını üstlendiğiniz engellinin, yeme, içme, tuvalet, banyo gibi her türlü ihtiyaçlarını tek başına yerine getirmekte zorlanan ya da hiç yerine getiremeyen ve hayatını devam ettirmek için sürekli başkasının yardımına ve bakımına ihtiyaç duyan kişi olması gerekmektedir.
Belirlenen gelir kriterlerine uymak zorundasınız.
Engellinin bulunduğu hanedeki tüm yaşayanların kişi başı geliri net asgari ücretin 2/3′ü geçmemesi gerekmektedir. Kişi başı gelirin tespiti için bakmakla yükümlü engelli olduğu hanede sürekli ikamet eden kişilerin her ne ad altında olursa olsun gelirleri toplanır ve hanede yaşayan kişi sayısına bölünür.
Ancak bakmakla yükümlü olmadığı engelliye bakanlar için, mesela engelli kardeşine bakanlar için hanedeki tüm gelir dikkate alınmaz sadece engellinin kendisine ait gelirlerin net asgari ücretin 2/3′ü geçmemesi gerekmektedir.
Bu üç şartı uygunsa evde bakım parası için ikamet ettiğiniz yerde varsa Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürlüğüne yoksa İl Müdürlüğüne engellinin yakını tarafından müracaat edilir, engellinin kendisinin gitmesine/götürülmesine gerek yoktur. Bakım parasının bağlanabilmesi için aşağıdaki belgeler istenecektir. Bunları bilgi amaçlı yazıyorum ilk müracaatta götürmenize gerek yoktur.
Başvuru için gerekli evraklar nelerdir?
- Ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporunun fotokopisi,
- Engellinin ve bakıcının kimlik fotokopisi,
- Engellinin 2 adet vesikalık fotoğrafı,
- Hane halkı kimlik bildirim formu (Muhtarlıktan alınacak),
- Gelir Durumuna ilişkin beyan belgesi ve evde çalışan veya emekli olan herkesin maaş bordrosu,
- Engellinin ve bakmakla yükümlü olduğu aynı hanede yaşayan kişilerin malvarlıkları varsa, tapu veya ruhsat fotokopileri,
- Engellinin varsa öğrenim durumunu gösteren belge,
- Engellinin anne babası boşanmış ise boşanma kararının fotokopisi,
- Engellinin vasisi varsa, vasi atanmasına ilişkin mahkeme kararı fotokopisi
Bu evraklar dışında Aile ve Sosyal Politikalar İl/İlçe Müdürlüğünde oluşturulan bakım hizmetleri değerlendirme heyeti ev ziyareti yapar ve engellinin muhtaçlık durumunu yerinde inceleyip rapor hazırlar. Tüm incelemeler sonucunda engellinin şartları yerine getirdiği tespit edilen engelli için evde bakım ücreti bağlanır. Bakım ücreti bakım hizmetinin verilmesini takip eden ay içinde il müdürlüğü tarafından engelliye bakan yakınına ödenir.