Emzirme yardımı şartları
Soru: Merhaba, 2018 yılında doğum yaptım. Şuan ücretsiz izindeyim. Fakat emzirme paramı almadım. Bu parayı nereden alabilirim? Yapmam gereken işlem nedir? Teşekkürler.
Cevap:
Merhabalar,
Sigortalı kadın çalışanın doğum yapması ya da sigortalı çalışan erkeğin sigortalı olmayan karısının doğum yapması halinde ilgili koşulları sağlayan her çalışan emzirme ödeneği almaya hak kazanır.
(5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Madde 16)
Emzirme ödeneği çalışan için değil, çalışanın yeni doğan çocuğu için verilen bir ödenektir ve bu ödenek her bir çocuk için verilmektedir.
Emzirme yardımı şartları
Emzirme ödeneği, doğum sonrası yaşayan her bir çocuk için doğum tarihinden itibaren geçerli olur. Hizmet akdine tabi çalışan (4/a’lı) sigortalılar ile kendi adına ve hesabına (4/b’li) çalışan sigortalılar emzirme ödeneğinden faydalanabilir. Kamu kuruluşunda sigortalı olarak çalışanlar için emzirme ödeneği çalıştıkları kurum tarafından ödenir.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından emzirme yardımı ödenebilmesi için anne ya da babanın sigortalı ya da bağkurlu olması gerekir.
Emzirme ödeneğinden faydalanabilmek için gerekli şartlar nelerdir?
Bu hizmetten kişilerin faydalanabilmesi için;
- Doğum tarihinden önceki son 1 yıl içinde en az 120 gün SGK ya da Bağkur priminin olması,
- Bağkur kapsamında olanların son ödeme vadesi geçmiş prim borcu olmaması,
gerekmektedir.
2018 yılında emzirme ödeneği ne kadardır?
01 Ocak 2018 ile 31 Aralık 2018 tarihleri arasında doğanlar için ise emzirme yardımı 148,00 TL. olarak belirlendi. Emzirme yardımı 2019
Emzirme yardımı bir kereye mahsus mu ödenir?
Emzirme yardımı bir defaya mahsus ödenir. Çocukların ikiz, üçüz olması halinde her çocuk için ödeme ayrı ayrı yapılır.
Emzirme ödeneğini PTT şubelerinden tahsil edebilirsiniz.
Doğum gerçekleştikten sonra, hastane tarafından çocuğunuz adına kayıt açılır ve rapor yazılır. Yazılan bu raporda emzirme ödeneği ile ilgili bilgi de belirtilir. Bu rapora istinaden, Sosyal Güvenlik Kurumu emzirme ödeneğini ortalama 30 ya da 45 gün içerisinde PTT’ye gönderimini sağlar. Gönderilen tutar, iki ay süresince PTT bünyesinde muhafaza edilir. Eğer hak sahibi emzirme ödeneğini, ödeneğin PTT şubelerine gönderim tarihinden itibaren 60 gün içerisinde tahsil etmez ise, ödenek Sosyal Güvenlik Kurumu‘na tekrar geri gönderilir ve emanete alınır. Emanete alınan bu ödenek, hak sahibinin başvurusu ile PTT şubesine tekrar gönderimi sağlanır. Genel olarak bu tarz sorular rapor/istirahat ödenekleri için geldiği için Emanete alınan rapor parası ne demektir? başlıklı yazımıza göz atarak konu hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Ayrıca ileride bu tarz sorunlar ile karşılaşmamak için arzu ederseniz E-devlet aracılığı ile sisteme Sosyal Güvenlik Kurumu’nun anlaşmalı olduğu bankalardan birinde hesabınız var ise, sisteme banka hesabı tanımlama işlemi yapabilirsiniz. Bu sayede, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılacak tüm ödemeler direk tanımlamış olduğunuz banka hesabına gönderilir.