Emekliye kötü haber. Maaşınıza haciz gelebilir.
Son dönemler de emekliler, geri kalan hayatlarını huzurlu ve başkasına muhtaç olmadan yaşamayı umut ederken kredi ve kredi kartı borcuyla uğraşır oldu. Zamanında ödenemeyen borçlar ise emekliyi, açlık sınırının altında kalan emekli maaşlarından ediyor. Çünkü çoğu emekli, nakit ihtiyacı nedeniyle başta kendisine imzalatılan belgelerin farkında olmuyor.
Sadece SGK borçlarına istinaden maaşlara haciz gelebilir.
Emeklilerin gelir, aylık ve ödenekleri haczedilemez. Kanun yalnızca Sosyal Güvenlik Kurumu nezdinde doğacak alacakların haczine izin veriyor. Bu haciz de maaşının dörtte birini geçemiyor. Örneğin; aylığı 1.500,00 lira olan emeklinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na 15.000 ( on beş bin ) lira destek primi borcu varsa her ay maaşının yüzde 25’i olan 375,00 lirası kesilebiliyor.
Fakat Yargıtay bu kararı bozdu.
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, kredi kartı borcu için emekli maaşının haczine olanak sağlayan karara imza attı. Emekli maaşına kredi kartı borcundan dolayı haciz konulan bir vatandaş açtığı davayı mahkemede kazandı, ancak banka dosyayı Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay 13. Hukuk Dairesida “Davacının yürürlükteki yasaları bilerek sözleşmenin her sayfasını ayrı ayrı imzaladığını” gerekçe göstererek, hükmü banka lehine bozdu ve bankayı haklı buldu.
Emekli neye imza attığına dikkat etmeli.
Neye imza attığını bilmeyen çoğu emekli, ödeme yapamayınca maaşındaki kesinti ve bloke işlemleriyle problem yaşayabilir. Normal şartlarda yasaya göre; ‘memur emeklileri dışındaki’ emeklilerin maaşına, bu tarz işlemler neticesinde oluşabilecek borç nedeniyle haciz konulabilmesi için borçlu emeklinin izninin, rızasının olması gerekiyor. Emeklinin kredi kartı ya da kredi başvurusu sırasında okumadan imzalayacağı sözleşmede “ borcunu ödeyemediğim taktirde maaşıma haciz konulmasına izin veriyorum. “ şeklinde bir madde var ise, o zaman işin rengi değişiyor.
Emekli isterse sözleşmeden o maddeyi çıkartabilir.
Eğer imzaladığınız sözleşmede bu tarz bir madde söz konusuysa, ilgili personel ile konuşup sözleşmeden bu maddenin çıkarılmasını talep edebilirsiniz.
Özetleyecek olursak şayet;
Emeklinin izni olmadan maaşa haciz konulamıyor. Emeklinin sadece ve sadece SGK borçlanmaları ile ilgili maaşına haciz konulabiliyor. Haczedilecek tutar ise maaşının %25’ini geçemiyor. Fakat emekli kredi ya da kredi kartı alırken buna izin verdiğini bilmiyor. Bu nedenle başlatılan hacizler maaşlarda kesintiye neden oluyor. Yargıtay’ın bir kararı bu konuda emeklilerin daha dikkatli olması gerektiğini gözler önüne seriyor. Şartlar ne olursa olsun, önünüze koyulan sayfalarca olan sözleşme metnini okumanızda yarar var. O sözleşmeleri okumadan imza atmamaya özen gösterin. Aksi halde ileriki dönemler de yaşayabileceğiniz bir problemden ötürü ilgili borçlarınızı ödeme zorluğu yaşarsanız bankaların sizin gözünüzün yaşına bakmayacağını ve tek dayanaklarının sizin sözleşmeler de yazan maddelere vermiş olduğunuz iznin olduğunu unutmayın.