Emekliler kıdem ve ihbar tazminatı alabilir mi?
Soru: Merhaba, emekliyim. Emekli olduktan sonra başka bir firma da yaklaşık 4 yıldır bir firmada bekçi olarak çalışmaktayım. Bu ay sonu itibariyle işten çıkarılacağım. Sizce Emekliler kıdem ve ihbar tazminatı alabilir mi? Emekli olduğum için işverenin kıdem ve ihbar tazminatımı ödememe şansı var mı? Yardımlarınız için teşekkür ederim, iyi günler.
Cevap:
Merhabalar,
4857 Sayılı İş Kanunu’nda emekli çalışanların haklarında herhangi bir kısıtlama durumu söz konusu değildir. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler ile diğer çalışanlar arasında bir fark bulunmamaktadır. Normal çalışan işçilerin kıdem, ihbar ve senelik izin hakları nasıl ise, emekli olduktan sonra çalışan işçilerin de tüm hakları aynıdır.
Emeklilik sonrası çalışmaya devan edenlerin işveren tarafından işten çıkarılmaları veya haklı bir nedenle istifa etmeleri durumunda tüm çalışanlar gibi kıdem tazminatı haklarına sahiptirler. Yani işçinin iş sözleşmesi kıdem tazminatına hak kazanacak bir şekilde sona ermesi durumunda emekli olamamış diğer çalışanlarla aynı haklara sahiptirler.
Emekli işçinin işten ayrılması halinde kıdem tazminatı alabilmesi için aynen diğer işçiler gibi en az bir yıllık çalışma süresini doldurmuş olması, ayrıca kıdem tazminatı almayı hak edecek şekilde işten çıkmış veya çıkarılmış olması gerekmektedir.
Emekli olduktan sonra çalışan işçinin iş yerinde ki kıdemi bir yıl ve üzerindeyse, kendi rızasıyla ( istifa ) ve Ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı hareketlerden iş yerinden ayrılmıyor ise, kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanmaktadır.
Emeklilerin İhbar süresi
Normal şartlarda eğer aynı firmada çalışırken emekliliği hak edip işten ayrılmak istediğinizde, işveren tarafından sadece kıdem tazminatı ödemesi ortaya çıkacaktır. Emeklilik nedeniyle işten ayrılma durumlarında işçi ihbar tazminatına hak kazanamamaktadır. Fakat siz, emekli olduktan sonra farklı bir iş yerinde çalıştığınız için işvereninizin 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 17. maddesi‘nde hüküm altına alınan bildirim sürelerine göre iş akdinizin feshedilmesi gerekmektedir.
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 17. maddesi’ne göre bildirim süreleri;
- İş yerinde ki kıdemi 6 aya kadar olan işçilerin 2 hafta,
- İş yerinde ki kıdemi 6 ay ile 1.5 sene olan işçilerin 4 hafta,
- İş yerinde ki kıdemi 1.5 sene ile 3 sene olan işçilerin 6 hafta,
- İş yerinde ki kıdemi 3 sene ve üzeri olan işçilerin 8 hafta,
Bildirim süreleri bulunmaktadır.
Taraflar iş sözleşmelerin fesihlerinde muhakkak bu bildirim sürelerine riayet etmeleri gerekmektedir. Bildirim sürelerine riayet etmeyen taraf, karşı tarafa bildirim süresi kadar ihbar tazminatını ödemek ile yükümlüdür.
Eğer işbaşı yapıldığı esnada, işveren ile karşılıklı mutabakat sağlayarak imzalanan iş sözleşmelerinde deneme süresi var ise, taraflar deneme süresi içerisinde herhangi bir bildirim ve tazminat ödemeksizin iş sözleşmesini feshedebilir. Eğer imzalanan iş sözleşmesinde deneme süresi belirlenmediyse, bir günlük çalışma dahi ihbar tazminatını ortaya çıkaracaktır. Bknz: Deneme süresinde işçinin hakları nelerdir?
Emekliler kıdem ve ihbar tazminatı alabilir mi?