Hayal edilen emeklilikten sonra bazı zorunluluklar sebebi ile çalışmaya devam etme hakkı yasalar tarafından kişilere verilmiş en doğal haklardan biridir. Eğer maaşınız yetmiyorsa tekrardan çalışmaya devam edecekseniz SGK’ya doğru bir şekilde bildirerek yeniden işe girebilirsiniz. Kanunlarda yapılan düzenlemelerin sonrasında emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek durumunda emekli maaşından herhangi bir kesinti yapılmamaktadır. Yapmanız gereken en önemli şey işe girmeniz durumunda işvereninizin SGK’ya “Sosyal Güvenlik destek Primine Tabii Çalışanlar” şeklinde bildirimde bulunmasıdır. Bu konu ile ilgili detaylı bilgilere kolay bir şekilde ulaşmak için yazımızın devamını dikkatli bir şekilde incelemenizi öneriyoruz.
Emekli olduktan sonra çalışanların maaşlarında kesinti olur mu?
Yazımızın giriş kısmında belirttiğimiz gibi emekli maaşınızdan kesinti olmaması için sigortalı olarak çalıştığınızı SGK’ya bildirmek gereklidir. Bu bildirimi siz değil, işvereniniz yapacaktır. Emekliler tekrardan çalışmak isterler ise, Sosyal Güvenlik Destek Primine tabii olarak çalışmaya devam edebilirler. Bunun için işverenlerin, emekli işçilerin işe giriş bildirgelerini düzenlerken sigorta kolu bölümünde SGDP yani Sosyal Güvenlik Destek Primi bölümünü seçerek işe giriş bildirgenizi onaylamalıdır. Bu işlemi yanlış yaparsa şayet, durum emekli maaşının tamamen kesilmesine kadar gidebilir. Bknz: Emeklilerin işe giriş bildirgesi nasıl düzenlenir?
Emekli olduktan sonra çalışanların maaşları artar mı?
Emekli olduktan sonra tekrardan işe giren kişilerin aklında bulunan en önemli sorulardan birisi emekli olduktan sonra işe girince maaş artar mı sorusudur. Ülkemizde rutin olarak emekli maaşlarına yapılan zamlar yılda 2 defa olmak suretiyle enflasyon oranlarına göre yapılmaktadır. Bu zamların yapılma zamanları ise Ocak ve Temmuz aylarıdır. Bu sebeple emeklilerin tekrardan çalışmaya devam etmesi durumunda emekli maaşlarında herhangi bir artış olmamaktadır. Sigortalı olarak çalışmaya devam ediyorsanız iş vereninize bilgi vererek muhasebe kaydınızda bulunan kodunuzu 2 olarak düzelttirmeniz gerektiğini kesinlikle unutmamalısınız.
Emekli olduktan sonra çalışabilir miyim?
Yasalar neticesinde kişiye tanınmış olan en doğal haklardan biri emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek olarak bilinir. Herhangi nedenlerden dolayı emekli maaşı ile geçinemeyen kişiler sigortalı olarak çalışmaya devam edebiliyorlar. 2019 yılında iş kanununda yapılan düzenlemelerin neticesinde sigortalı olarak çalışırken maaşınızdan da herhangi bir kesinti yapılmayacaktır. İşveren olarak emekli olan fakat sigortasız bir şekilde çalışan kişilere bu şekilde fırsat tanımaları halinde işyerine ceza kesilmesine sebep olabilirler. Bu sebepten dolayı eğer işveren konumunda bulunuyosanız çalışanlarınızı emekli dahi olsa sigortalı olarak çalıştırmaya özen göstermelisiniz.
Emekliliğin ardından sigortalı bir şekilde çalışmaya devam eden kişilerin torba yasa düzenlemeleri kapsamında maaşından yapılan kesintiler kaldırılmıştır. Emekli olan kişi herhangi bir şekilde kendi şirketini kurar veya başka birinin şirketine ortak olursa kendi sigortasını tekrardan başlatmak zorunda kalacaktır. Bu konuya istinaden emeklilik türlerine göre maaşlardan yapılan kesintiler değişiklik göstermektedir.
- Malulen emeklilik
- Engelli indirimi ile kazanılan emeklilik
- Normal emeklilik
Eğer kişi 1 ve 2 numaralı emeklilik türlerinden faydalanarak emeklilik hakkı kazandıysa tekrardan işe girmesi durumunda emekli maaşları tamamen kesilecektir.
Emekli olan memur tekrar çalışabilir mi?
Emekli olan memurun tekrardan çalışması konusu sadece bazı kurum ve kuruluşlar ile sınıırlıdır. Memurların tekrardan çalışması diğer meslek gruplarına göre daha zordur. Eğer emekli bir memursanız çalışabileceğiniz kurum ve kuruluşlar aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir.
- Belediyeler,
- İl özel idareleri,
- Belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulmuş işletmeler,
- Kamu kurum ve kurulları,
- Sermaye piyasası kurulu,
- Rekabet kurumu,
- RTÜK,
- Kamu ihale kurumu,
- Kamu iktisadi teşebbüsler,
- Kamuya ait olan ortaklıklar
Memuriyet görevini tamamlayarak emekli olan kişiler yukarıda belirtilen kurumlar haricinde herhangi bir yerde sigortalı olarak çalışmaya devam edemezler.
Emekli olup tekrar çalışmaya başlarsam kıdem tazminatı alabilir miyim?
Emekli olduktan sonra aynı ya da başka bir işverenin yanında bir yıl ve üzeri çalışma emekli işçiye kıdem
tazminatı hakkı doğurmaktadır.
Emekli olup tekrar çalışmaya başlarsam ihbar tazminatı alabilir miyim?
Emekli olup aynı iş yerinde ya da farklı iş yerinde çalışanlar 4857 sayılı İş Kanunun 17. Maddesi’ndeki şartları yerine getirdiği taktirde ihbar tazminatı almaya hak kazanabilir.
Kişinin emekli olup olmaması dikkate alınmaksızın, işyerinde ki kıdemi;
- 0 – 6 ay arasında ise, 2 hafta,
- 6 ay – 1,5 sene arasında ise 4 hafta,
- 1,5 sene – 3 sene arasında ise 6 hafta,
- 3 sene ve üzerinde ise 8 hafta ihbar süresi bulunmaktadır.
Bu süreler iki taraf için geçerlidir.
Emekli olup aynı iş yerinde çalışırsam kıdem tazminatı alabilir miyim?
İşçi emekliliği hak ettiği taktirde, işvereni tarafından adına işten çıkış bildirgesi düzenlenir ve işçinin o döneme kadar olan kıdem tazminatı ödenir. İşçi emekli maaşına başvuru işlemlerini tamamladıktan sonra, işvereni ile tekrar anlaşıp aynı iş yerinde bu sefer Sosyal Güvenlik Destek Primine tabii olacak şekilde çalışmaya başlayabilir. Bu çalışma yeni bir dönemdir ve tüm haklar işçiye emekliliğinden dolayı ödendiği için her şey sıfırdan başlamaktadır.
Emekli olup tekrar aynı iş yerinde çalışmak istediğimde ne kadar senelik izin hakkım olur?
Emekli olan ya da normal çalışan arasında herhangi bir fark söz konusu değildir. Bu neden ile diğer işçiler ile ilgili hesaplama işlemi nasıl yapılıyor ise, sizin içinde aynı şekilde uygulama yapılacaktır. Emekli olduktan sonra tekrar aynı iş yerinde çalışan işçilerin senelik izin hakları, yukarıda da bahsettiğimiz diğer tüm haklar gibi sıfırdan başlamaktadır. Çünkü emeklilik nedeniyle iş akdiniz feshedilmiş, tasfiye edilmiş olduğu için tarafınız adına yeni bir iş sözleşmesi ve yeni bir işe giriş bildirgesi düzenlenmesi gerekmektedir. Bu neden ile, emeklilik işlemlerinden sonra, tekrardan aynı şirkette çalışmaya başlamanız, izin süresi hesabında herhangi bir değişikliğe neden olmaz.
Emeklilik işlemlerinden sonra iş yerinde ki hizmet süreniz;
- 1 yıldan 5 yıla kadar ise, 14 gün,
- 5 yıldan fazla, 15 yıldan az ise, 20 gün,
- 15 yıl ve üzerinde ise, 26 gün,
Senelik izin hakkınız bulunmaktadır.
Ayrıca, 4857 Sayılı İş Kanunu‘muza göre, 18 yaşından küçük ve 50 yaşından büyük tüm işçilerin senelik izin hakkı iş yerinde ki kıdeme bakılmaksızın, 20 gün olarak belirlenmiştir.
Emekli olup çalışmaya başlarsam rapor alabilir miyim?
Emekli olduktan sonra tabiki herhangi bir sağlık sorunu yaşadığınız taktirde, rapor yani istirahat alabilirsiniz. Fakat bu raporu almanızın nedeni herhangi bir iş kazası ya da meslek hastalığı değil ise, emekli aylığı aldığınız için Sosyal Güvenlik Kurumu sise rapor için size geçici iş görememezlik ödeneği ödemeyecektir. Eğer iş kazası ya da meslek hastalıklarından dolayı rapor alırsanız, bu sefer emekli aylığı alsanız bile, geçici iş görememezlik ödeneğinden faydalanabilirsiniz.