Emekli maaşına haciz gelir mi?
Soru: Merhaba, babamın bir kredi borcu varmış. Şuan ödeyemediği için icralık durumda. Bildiğim kadarıyla emekli maaşına haciz gelmiyor fakat banka babamın maaşına el koymuş durumda. Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyiz? Çok ciddi problemler yaşıyoruz şuan. Emekli maaşına haciz gelir mi? Bizi bilgilendirebilir misiniz? Teşekkürler.
Cevap:
Merhabalar,
Son dönemler de emekliler, geri kalan hayatlarını huzurlu ve başkasına muhtaç olmadan yaşamayı umut ederken kredi ve kredi kartı borcuyla uğraşır oldu. Zamanında ödenemeyen borçlar ise emekliyi, açlık sınırının altında kalan emekli maaşlarından ediyor. Çünkü çoğu emekli, nakit ihtiyacı nedeniyle başta kendisine imzalatılan belgelerin farkında olmuyor.
Sadece SGK borçlarına ve nafaka işlemleri için maaşa haciz gelebilir.
Emeklilerin gelir, aylık ve ödenekleri haczedilemez. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu‘nun 93 maddesi‘ne göre; Sosyal Güvenlik Kurumu nezdinde doğacak alacakların ve nafaka borçlarının haczine izin veriyor. Bu haciz de maaşının dörtte birini geçemiyor. Örneğin; aylığı 1.500,00 lira olan emeklinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na 15.000 ( on beş bin ) lira destek primi borcu varsa her ay maaşının yüzde 25’i olan 375,00 lirası kesilebiliyor. Ya da gene maaşına istinaden mahkeme kararı ile nafaka borcu nedeniyle maaşının bir kısmına haciz işlemi yapılabiliyor. Ama sizin söylediğiniz gibi hiç bir şekilde alacaklı tarafın maaşın tamamına el koyma hakkı bulunmamaktadıır. Bu duruma hukuki yollardan itiraz edebilirsiniz. Banka ile ilk önce irtibata geçip, düzeltme işleminin yapılmasını talep edebilirsiniz. Banka bu talebinize riayet etmek durumunda. Çünkü bu yaptığı hukuksuzluktur. Siz biz halledemeyiz derseniz şayet, konusunda uzman bir avukattan da gerekli desteği alabilirsiniz.
Emekli neye imza attığına dikkat etmeli.
Kredi ya da kredi kartı ne yazık ki hayatımızın en önemli yerlerine yer alıyor. Zaman zaman bankalar kanalıyla yapılan bu işlemlerde, insanlar neye imza attığını çok sorgulamıyor. Fakat imza attığı o sözleşmeler de ödeme problemi yaşadığı taktirde, daha ciddi problemler ile karşılaşabileceği maddeler bulunabilir.
Normal şartlarda yasaya göre; ‘memur emeklileri dışındaki’ emeklilerin maaşına, bu tarz işlemler neticesinde oluşabilecek borç nedeniyle haciz konulabilmesi için borçlu emeklinin izninin, rızasının olması gerekiyor. Emeklinin kredi kartı ya da kredi başvurusu sırasında okumadan imzalayacağı sözleşmede “ borcunu ödeyemediğim taktirde maaşıma haciz konulmasına izin veriyorum. “ şeklinde bir madde var ise, o zaman işin rengi değişiyor.
Fakat Yargıtay bu kararı bozdu.
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, kredi kartı borcu için emekli maaşının haczine olanak sağlayan karara imza attı. Emekli maaşına kredi kartı borcundan dolayı haciz konulan bir vatandaş açtığı davayı mahkemede kazandı, ancak banka dosyayı Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay 13. Hukuk Dairesida “Davacının yürürlükteki yasaları bilerek sözleşmenin her sayfasını ayrı ayrı imzaladığını” gerekçe göstererek, hükmü banka lehine bozdu ve bankayı haklı buldu.
Özetlememiz gerekir ise şayet;
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası‘nın 93. maddesi’ne istinaden; emekli maaşlarına sadece, Sosyal Güvenlik Kurumu ödemeleri ve nafaka borçlarından dolayı haciz gelebilir. Bunun dışında ki bir borçtan dolayı emekli maaşına haciz gelme durumu söz konusu değildir. Yalnız emekli kişi, eğer borçlu olduğu tarafa “borcumu ödeyemediğim taktirde emekli maaşıma haciz konulmasına izin veriyorum” şeklinde bir taahhüt verir ise, bu zaman emekli maaşına da haciz gelme durumu söz konusu olabilir.