Eksik gün bildiriminde gün hesabı nasıl yapılır?
Bilindiği gibi 10 ve üzeri fazla sigortalı çalışanı bulunan iş yerleri eksik gün bildirimlerini yapmakta ama her eksik gün bildirimi olan aylarda Sosyal Güvenlik Kurumu’na ilgili belgeleri gönderme yükümlülüğü altında olmayıp bu belgeleri özlük dosyalarında muhafaza etmekle yükümlüydüler. 7103 sayılı Vergi Kanunları İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 67. maddesi ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu‘nun 86.maddesinde değişikliğe gidilerek eksik gün bildirimi yeni düzenleme ile çalışma hayatında yerini almış oldu. Detaylı bilgi için, Eksik gün bildiriminde değişiklik başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Eksik gün bildirimi, Eksik gün bildirimi, bir şirketin çalışanlarının bir ay içerisinde 30 günden az çalışmaları durumunda, kişilerin ay içerisinde kaç gün ve hangi sebepten ötürü çalışmadıkları ile günlük prime esas kazançlarının gösterildiği bir evraktır. Ay içinde hafta tatili ve resmi tatiller dışında çalışmayan sigortalı çalışmadığı gün kadar Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirim yapılması gerekmektedir. Ancak ayların 28-29-30-31 günden oluşması nedeniyle, bildirilmesi gereken gün konusunda çoğu zaman hata yapıldığı sık rastlanan bir durumdur.
Ay içinde tam çalışanların, ayın kaç günden oluştuğuna bakılmaksızın 30 gün bildirilmesi gerektiğinden, ay içinde eksik çalışanlar da 30 gün üzerinden hesaplama yapılarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmektedir. Oysa eksik çalışma olduğu durumlarda ayın kaç günden oluştuğu önem taşımaktadır.
Eğer ay içerisinde herhangi bir eksik gün söz konusu değil ise, ay kaç çekerse çeksin sigorta işlemleri 30 gün üzerinden işleme alınır ama ayın bütünlüğü bozulduğu zaman devreye parmak hesabı girer. Yani eğer eksik gün söz konusuysa ayın kaç çektiği eksik gün belirlenirken önem arz etmektedir.
Eksik gün bildirimi nasıl yapılır?
Örnek vermek gerekirse;
Ağustos ayında 5 gün istirahat bulunan bir çalışanınızın eksik gün bildirimi, Ağustos ayı 31 gün çektiği için 26+5 gün üzerinden işleme alınıp Sosyal Güvenlik Kurumu’na 01 yani istirahat kodu ile bildirilmesi gerekmektedir.
Eylül ayında 5 gün istirahati bulunan bir çalışanınızın eksik gün bildirimini, Eylül ayı 30 gün çektiği için 25+5 gün üzerinden işleme alınıp Sosyal Güvenlik Kurumu’na 01 yani istirahat kodu ile bildirilmesi gerekmektedir.
Ay içerisinde birden fazla eksik gün var ise nasıl bir yol izlemek gerekmektedir?
Bu konuya örnek vermek gerekir ise;
Diyelim ki Eylül ayında bir çalışanınız 4 gün istirahat nedeniyle, 3 gün ise ücretsiz izin nedeniyle işe gelemedi. Eylül ayı 30 gün çektiği için 23+7 gün üzerinden işleme alınıp Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesi gerekmektedir.
Fakat burada dikkat etmeniz gereken husus, eksik gün nedeni olarak 12 numaralı eksik gün kodunu, yani ” birden fazla ” seçeneğini işaretlemeniz gerekmektedir.
Eksik gün bildiriminin nasıl yapılacağına dair bilgi almak için lütfen ilgili yazımızı inceleyiniz.
Eğer 10 ve üzeri personel çalıştıran bir işletme iseniz, sizin eksik gün bildirimini elektronik ortamdan yapabilirsiniz. İlgili yazı için lütfen TIKLAYINIZ.
Eksik gün bildiriminde gün hesabı nasıl yapılır?