Ek bildirge düzenleme
Bir önceki yazımız da elektronik ortamda E-bildirge sistemini kullanarak kuruma ulaştırdığımız Aylık Prim ve Hizmet Belgesi‘nde ki hatalı kayıtların iptalinin nasıl yapılacağını sizlerle paylaşmıştık.
Bilindiği gibi yasal süresi içerisinde elektronik ortamda kuruma ulaştırmış olduğunuz Aylık Prim ve Hizmet Belgesi’nde bir hata olduğunu farkederseniz, hatalı olan kayıtlar için ilk önce iptal işlemi yapmalı ve daha sonra tekrardan ek bildirge vermek durumundayız.
Sosyal Güvenlik Kurumu’na ulaştırmış olduğumuz Aylık Prim ve Hizmet Belgesi, bir kereye mahsus olarak ” asıl ” belge olarak sisteme kabul edilir. Eğer de bir hata var ise, o belge için iptal bildirgesi düzenlenir ve bu sefer iptal bildirgesi verdiğiniz kayıt için ” ek ” belge düzenlenir ve gene elektronik ortam da Sosyal Güvenlik Kurumu’na ulaştırılır.
E-bildirge’de ek belge nasıl düzenlenir?
Bugün sizlere E-bildirge sisteminde ” Ek bildirge” düzenleme işlemini göstereceğiz.
Her zaman olduğu gibi, sgk.gov.tr adresine giriyoruz ve sırasıyla;
- E-SGK
- E-BildirgeV2
Menülerini tıklıyoruz.
Ve önümüze çıkan ekranda bizden istenen;
- Kullanıcı adını
- Sistem şifresini
- İşyeri şifresini ve doğrulama kodunu
Doğru bir şekilde yazdıktan sonra E-bildirgeV2 sistemine giriş yapıyoruz.
Ardından yukarıda ki ekranda da kırmızı ile çerçeve içerisine aldığımız ” Aylık Prim ve Hizmet Belgesi girişi ” bölümünü tıklıyoruz.
Ardından düzenleyeceğimiz belgenin hangi döneme olduğunu belirtip, bilgileri getir butonunu tıklıyoruz.
Bilgileri getir dedikten sonra karşımıza yukarıda ki ekran gelecektir. Bu ekranda sırasıyla, gerekli bilgileri seçmemiz gerekiyor.
Düzenleyeceğimiz bildirge ek olduğu için Belge mahiyetini Ek olarak belirledik.
Belge türümüzü, 01- Tüm Sigorta kolları/Yabancı uyruklular dahil olarak seçtik. Eğer vereceğimiz bildirge emeklileri kapsasaydı, o zaman 02-Sosyal Güvenlik Destek Prim Bildirgesi bölümünü seçmemiz gerekecekti.
Tahakkuk nedenimize ise, A -Yasal süresi içerisinde verilmiş APHB olarak belirledik. Eğer yasal süreyi aştıysanız, tahakkuk nedeni bölümünde B- Yasal süresi içerisinde verilmemiş APHB bölümünü seçmeniz gerekmektedir.
Eğer geçmiş zaman olsa dahi, belge türünde ya da kanun numarasında değişiklik yapma durumunuz söz konusu ise bu sefer D-Belge türü ve/veya Kanun numarası değişikliği bölümünü seçmeniz gerekmektedir. Bunu neden diyorum, çünkü eğer brüt rakamlarda ya da ilgili kişilerde bir değişiklik olmayacak ve sadece belge türü ve kanun numarası değişikliği yapacaksanız, D- bölümü sizi idari para cezasından koruyacaktır. Bknz: Yanlış ve yersiz kazanılan teşviklerin düzeltilmesi
Gerekli tüm bilgileri doğru bir şekilde girdiğinize emin olduktan sonra, belge işlemleri butonuna tıklıyoruz. Ardından ilgili kanun numarasını seçip, işleme devam butonuna tıklıyoruz.
Yukarıdaki ekran görüntüsünden de anlaşılacağı gibi şuan, en önemli yerdeyiz.
Bu ekranda kişi ile ilgili bilgileri doğru bir şekilde girmemiz gerekiyor.
Sol üstte bulunan T.C. bölümüne ilgili işçinin T.C. kimlik numarasını yazıp, T.C. no ile sorgu butonunu tıkladığımızda ekrana işçinin adı ve soyadı otomatik bir şekilde gelecektir.
Daha sonra sısarıyla;
- Çalıştığı gün sayısı,
- Eksik gün sayısı ( varsa ),
- Ücreti,
- İkramiyesi ( varsa ),
- İşe girdiği gün ( ay içerisinde giriş varsa ),
- İşten çıktığı gün ( ay içerisinde çıkış varsa ),
- Eksik günü varsa şayet nedeni,
- İşten çıkışı varsa şayet nedeni,
- Meslek kodu
gibi bilgileri yazarak, ekle butonunu tıklamamız gerekmektedir. Ekle butonunu tıkladıktan sonra, eğer işlemde herhangi bir hata yoksa biraz önce bilgilerini yazdığımız kişi, aşağıdaki listede yeşil bölümdeki yerde gözükecektir. İlgili işçileri teker teker aynı şekilde sisteme girerek onayla ekranına geç butonunu tıklıyoruz.
İstirahat süresince çalışmamıştır kutucuğu
Ayriyeten çalışanın ay içerisinde herhangi bir istirahati söz konusuysa, “istirahat süresince çalışmamıştır” seçeneğini tıklamanız gerekmektedir. Bknz: APHB ve istirahat süresince çalışmamıştır kutucuğu
Eğer tüm bilgilerimiz doğru ise, aşağıdaki ekranı göreceksiniz.
Bu sistemde hatalı kayıtlar söz konusu olduğu taktirde sistem sizi ” kırmızı ” ile uyaracaktır. Siz yapmış olduğunuz işlemde herhangi bir “kırmızı ” ile uyarı görmüyor ve bizim gibi ” yeşil ” görüyorsanız Bildirgeyi onayla butonuna tıklayabilirsiniz. Eğer kırmızı olarak uyarı alıyorsanız o nedenle bir önceki ekrana geri dönmeniz gerekmektedir. Bunun için düzeltme yap butonu ile bir önceki ekrana gelip, gerekli düzeltmeleri yapmak zorundasınız. Aksi halde bildirgesi onaylamanız söz konusu olmayacaktır.
Son ekran görüntüsünden de anlaşılacağı gibi Aylık Prim ve Hizmet ( Ek ) belgesini işyeri şifrenizi girerek şuan onaylayabilirsiniz.
E-bildirge’de ek belge nasıl düzenlenir?
MESLEK LİSESİNDE 7 VE 42 NOLU BELGE TÜRLERİNİ AYNI AY İÇİN NASIL PAPABİLİRİM ÖĞRENCİLER FARKLI
Ayhan Bey, aynı bildirge’de ikisini gösteremezsiniz. İlk önce 7 numaralı belge ile ilgili onay işlemini tamamlayıp, daha sonra tekrardan 42 numaralı belge için işlem yapmalısınız.
ben yeni başlıyan personllerin kısıtlarmı yaparken ücret kısmında sıkıntı yaşiyorum
örneğin 19 gün çalışmış 913,98 giriyorum sitem hat verip en az 1043 tl girmeniz gerekiyor diye uyarı atıyor
Serhat Bey; 913,98 TL’yi nasıl buluyorsunuz? Ücret bilgilerini yazarsanız yardımcı olabiliriz.
İyi çalışmalar bu düzeltme işlemlerinde herhangi bir cezayla karşılaşır mıyız?
Merhaba Polat Bey;
Yasal süresi içerisinde yapacağınız işlemler karşılığında herhangi bir idari para cezası ile karşılaşmazsınız, sadece ek belge için ekstra damga vergisi ödeyeceksiniz.
İyi çalışmalar.
14 kişilik yapilan onaylı bildirgeden 1 kişiyi cikardik diyelim (yanlışlıkla eklenmiş ) zaten kişinin olmaması gerekiyor o yüzden ek bildirge yapmak istemiyoruz. Bir problem olur mu
Merhaba Mehmet bey,
Bütün bildirgeyi iptal etmenize gerek yok. Yasal süresi içerisinde sadece o kisi ile ilgili iptal bildirgesi vermeniz yeterli. Bu şekilde yaparsanız ek bildirge vermek durumunda kalmazsınız..
Görüşmek üzere,
Ek bildirgeyi de yanlış verip ikinci kez ek bildirge verirsek bır sıkıntı olurmu acaba herhangi bır ceza uygulanırmı
Esra hanım merhaba,
Herhangi bir ceza uygulanmaz, yasal süresi içerisinde tekrar ek belge verebilirsiniz.
Görüşmek üzere,
merhaba,
mayıs ayına ait bildirgeyi sisteme gönderdik fakat komple bildirge hatalı ve bunun için tekrar iptal işlemi yaptık şimdi tekrar doğru haliyle vermek istiyoruz asıl dan vermeyi deniyorum ama toplu bir şekilde çalışanları nasıl eklemem gerekiyor ilk verilen bildirge gibi
Eda hanım merhaba,
Asıl bildirgeyi bir kere verilebilirsiniz. İptal sonrası vereceğiniz tüm bildirgeler ” ek ” nitelikte olmalıdır.
Görüşmek üzere,
“Sigortalıya Ek bildirge verebilmek için, sigortalıyı diğer belgelerden iptal ediniz.” ek bildirge vermek için karşılaştığım hata çözümü nedir.
Merhaba,
Asıl bildirgede hatalı olduğunu düşündüğünüz sigortalı hakkında iptal bildirgesi vermeden ek belge düzenleyemezsiniz.
Konu ile ilgili bu yazımızdan bilgi alabilirsiniz.
Görüşmek üzere,
300 kişilik personellerle ilgileniyorum tutarlarda ve kişi sayısından dolayı e bilgeyi iptal ettim.
Daha önceden XML kısmından toplu olarak personelleri otomatik atıyordum.İptal ettiğimden dolayı şimdi tekrar giremiyorum toplu xml dosyası ile Şimdi bağlı olduğumuz sgk ile görüştüm. Aylık hizmet girişi (Ek) olan dosyadan giriyorum.Ama tek tek 300 tane personeli elle girmem gerekiyor bunun toplu girişi yokmudur?
Ve ek ten girdiğimden dolayı şirkete her hangi bir masraf yani cezai durum çıkarır mı ?
hiç bir şekilde e bildirgenin günü geçmemiştir.
Cevabınızı bekliyorum teşekkürler.
Mehmet Bey merhaba,
1) Tüm bildirgeyi iptal etmenizin nedeni nedir? Tüm personelde mi hata var dı? Eğer hepsinde hata yoksa, keşke sadece hatalı olduğunu düşündüğünüz personelleri iptal etseydiniz.
Sağlık olsun, şuan ne yazık ki yapacak bir şeyiniz yok, ek belgeyi toplu halde verme şansınız ne yazık ki bulunmuyor. Sadece, E-bildirge ekranında, ” ek ” bölümüne girdiğinizde, Bir önceki döneme ait Asıl bilgileri yükle. kutucuğu ile bir önceki dönemin kayıtlarını ekrana otomatik olarak atabilirsiniz. Bu sayede, en azından teker teker personel ismi t.c. kimlik numarası gibi bilgileri girmekten kurtulursunuz. İşe giriş ya da işten çıkış var ise onları kontrol edip, brüt tutarları doğru bir şekilde yazarak, işleminizi tamamlayabilirsiniz.
2)Ek belge verdiğiniz için herhangi bir cezai yaptırım ile karşılaşmayacaksınız, sadece ek belge için ekstra damga vergisi ödeyeceksiniz.
Görüşmek üzere,
merhaba öğrencilerin temmuz ayı sgksını yaparken tüm hesaplamada hata yapmışım belgeyi tümüyle iptal ettim şimdi yapmam gereken şey asıl belgeyi yeniden düzenlemek mi yoksa ek bildirge mi vermem gerekiyor? bir de ek bildirge verirsem damga vergisi mi ödemem gerekiyor?
Ali Bey merhabalar,
Asıl belge bir kere verilmektedir. Asıl belge verildikten sonra düzeltme işlemi yapılamaz. İptal işlemi yaptıktan sonra ” ek ” belge vermek zorundasınız. Ek belge verdiğiniz de ekstradan sadece damga vergisi ödeyeceksiniz.
Görüşmek üzere,
Peki damga vergisi kişi başımı ücret yansır yoksa sadece cüzi bir miktarmı yansır ?
Tekrardan merhaba Ali Bey;
Personel sayısı ile ilgili yok durumunuzun, vereceğiniz ek belge başına 25,30 TL. damga vergisi yansıyacak.
Görüşmek üzere,
mrb e bildirgeyi yolladım rapor girmem gerekiyordu iptal ettim tekrar onayladım rapor görünmedi şek verdim sorun olurmu acaba
EK VERDİM
Merhaba Nur hanım,
Yasal süresi içerisinde yapacağınız iptal ve ek bildirge işlemlerinde herhangi bir idari para cezası ile karşılaşmazsınız.
Görüşmek üzere,
Merhaba,
Personelim nisan ayının ortasında emekli oldu. İşten Çıkışını(01) yapıp tekrar işe girişini yaptım(02’den). Ama Bildirge verme aşamasında sorun yaşadım. Sosyal Güvenlik Destek Primi girişi olan personelin 01 türünden bildirgesini veremezsiniz uyarısını aldım.
Bağlı olduğum sgk birimini aradığımda emekli olarak 30 gün üzerinden bildirge vermemi, sonra İptal dilekçesi ve eklerle başvurmamı söylediler. Bu durumda ben o personel için iptal verip Ekleri düzenleyeceğim ardından 24 ünde sgk ya mı gideceğim?
Yardımlarınızı rica ediyorum. Yeniyim,bilgisizim. şimdiden teşekkürler
Merhaba,
Şöyle özetleyelim;
Diyelim ki personeliniz 15 Nisan itibariyle emekliliği hak etti.
Siz 15 nisan itibari ile emekliliği hak eden işçinizi işten çıkartacaksınız. İşçiniz emeklilik başvurusunu tamamladıktan sonra 17 Nisan itibariyle de SGDP tabi olarak işe aldınız.
Nisan ayı için o işçi ile ilgili 15 gün normal sigorta göstereceksiniz. Geri kalan günler için 14 gün SGDP ödeyeceksiniz. ( arihleri farazi belirledik)
30 gün üzerinden işlem yapıp daha sonra iptal ve ek verme işlemi gereksiz olur. 23 Mayıs’a kadar iptal ve ek işlemlerini elektronik ortamda yapabilirsiniz. Kağıt ortamında ek belge yapıp boşu boşuna SGK’ya gitmenize gerek yok. Takıldığınız yerde bize sorabilirsiniz, beraber yapabiliriz.
Görüşmek üzere,
Merhaba,
Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim.
15 günlük normal sigortasını elektronik ortamda bildirme sıkıntısı yaşadım. Girişini SGDP tabi olarak yaptığım için sistem SGDP’li olarak görüyor ve normal üzerinden bildirge verdirtmiyor.
Aradığım zaman SGK sistemin aynı ay içerisinde iki farklı şekilde bildirgesini veremeyeceğimi , 30 gün üzerinden bildirip ardından Ek’lerle başvurmamı onların düzeltme yapacağını söylediler.
30 Gün üzerinden emekli olarak verdim bildigeyi.
İzleyeceğim yol; Önce verdiğim asıl belgede bu personelin iptalini yapmak. ardından bu personel için iki ayrı ek oluşturmak mıdır ?
Çok teşekkür ederim
Tekrardan merhaba,
Ay içerisinde hem normal hemde SGDP üzerinden prim verebilirsiniz. Biz bunları defalarca yaptık ve halen de yapıyoruz.
Nisan ayında personelinizin emeklilik nedeniyle işten çıkışını ne zaman yaptıysanız o güne kadar normal bildirgesini verebilirsiniz. Bu bildirge’de emeklilik nedeniyle işten çıkış bilgilerini doğru ve eksiksiz bir şekilde belirtin.
Daha sonra, aynı personel için hangi gün SGDP’ne tabii olarak tekrar işe giriş bildirgesi verdiyseniz, o günden itibaren başlayarak emekli olarak bildirge verin.
Olmamasına imkan yok.
Siz şuan 30 gün üzerinden emekli olarak bildirge vererek hatalı işlem yapıyorsunuz. Sizin de bahsettiğiniz gibi, ilk önce bu 30 günlük bildirgeyi iptal edin ve ardından iki ayrı ek bildirge hazırlayıp sisteme yükleyin.
Görüşmek üzere,
Tekrar tekrar çok teşekkür ederim ilginiz için.
Merhaba,
Ben bir personelimin işe girişini firmamızın A Şubesine yapacağıma B şubesine yapmışım.
Bunu E-Bildirge girilirken ‘Bu kişiye ait Giriş Bildirgesi Bulunamadı’uyarısı alınca farkettim. B şubesinin Bildirgeini vermiştim. Bu personel için B şubesinde Ek Belge verebilir miyim ? Sorun olur mu ?
Ya da nasıl bir yol izlemeliyim. Personelin B şubesinde görünmesinin bir sakıncası yok.
Merhaba,
B şubesi için ek belge verebilirsiniz.
Fakat A şubesinde çalışan ama B şubesinde sigortalı gözüken işçi yüzünden olası bir tespit halinde idari para cezası ile karşılaşabilirsiniz.
Açıkçası böyle bir şeye hiç gerek yok. Bu ay için B şubesi ile ilgili ek belge vererek sorununuzu giderin. İlerleyen dönemler için aynı işlemi yapmayın, işçi adına nakil yapın yaparak A şubesine alın.
Görüşmek üzere,
Merhaba,
Sorunumu ve 2 adet sorumu aşağıda iletiyorum, yardımcı olursanız çok memnun olurum.
01.08.2018 itibariyle İşyeri adres değişikliği nedeniyle farklı bir SGK’ya bağlandık. Çalışanların (100’e yakın) tek tek 16 kodu ile nakil çıkışları ve girişleri yapıldı. Fakat bildirge verirken 31.07.2018 itibariyle çıkış göstermemiz gerekiyordu, E-bildirgede çıkış bildirmemişiz. Ağustos bildirgelerini yeni işyerinden vereceğiz ve 01.08.2018 tarihli giriş görünecek.
1- Temmuz bildirgesi için tüm çalışanlara çıkış günü ve çıkış nedeni eklenecek. Prim gün ve PEK tutarlarında herhangi bir değişiklik olmayacak. Bunu dilekçe ile yapabilir miyiz?
2-Eğer yapılamıyorsa, 23 Ağsutos bayrama denk geldiği için bayram sonrasına bırakıp İPC gelmesini de istemiyoruz. Gerekirse iptal verip tek tek herkes için ek vermemiz gerekecek. Bunu yaparsak herkes için ayrı bir damga vergisi mi oluşur?
Teşekkürler
Ahmet bey merhaba,
Prim günü ve pek tutarlar da değişiklik olmuyor ise, dilekce ile düzeltme verebilirsiniz.
Olası bir dilekçenin kabul edilmeme durumunda ek belge verirken tüm çalışanlarınız icin damga vergisi çıkmaz. Sgk düzeltme yapılan işçi sayısı ile değil, verilen ek belge ile ilgilenir. Siz 100 işçi icin bir tane ek belge düzenlerseniz sadece bir kereye mahsus damga vergisi ödemeniz yeterli olacaktır.
Görüşmek üzere,
Merhabalar
benimde işin içinden çıkamadığım bir durum var yardımcı olursanız sevinirim. bir kamu kurumunda sürekli işçi kadrosunda kısmı zamanlı çalışan bir personelimiz var. bu personelimiz bir sebeble görevden el çektirildi ve sonrasında komisyon kararıyla göreve iade edildi. geriye dönük olarak 2 ay 9 günlük hem maaşını hemde sgk primleini ödemem gerekiyor.
geriye dönük 2 aylık bildirgeleri nasıl düzelticem.teşekkürler
Merhaba Betül hanım,
Elektronik ortamda sadece cari dönem ile ilgili işlem yapabilirsiniz. Geriye dönük sgk primleri ile ilgili işlem yapmak için, bildirgeleri kağıt ortamında düzenleyip, evrakları elden SGK’ya ulaştırmanız gerekmektedir.
Görüşmek üzere,