E-bildirge iptal işlemleri nasıl yapılır?
Firmaların elektronik ortamda Sosyal Güvenlik Kurumu’na vermekle yükümlü olduğu E-bildirge sisteminin kullanımı hakkında daha önce bilgilendirme yapmıştık. İlgili yazımızı tekrardan okumak için lütfen TIKLAYINIZ.
Farzedelim ki, kuruma tüm personelin Aylık Prim ve Hizmet Belgesi‘ni yasal süresi içerisinde verdiniz ama daha sonra bir çalışanınızın bilgilerinde hata olduğunu farkettiniz ve düzeltme işlemi yapmak istiyorsunuz. Bu işlemi nasıl yapabilirsiniz?
Bugün sizlere ilk önce hatalı kayıtların iptali konusunda bilgilendirme yapacağız.
Neden düzeltme işlemi yapılır?
- Brüt tutarları yanlış hesaplamış ve bunu daha sonra farkedip düzeltme yapmak isteyebilirsiniz.
- İşten çıkış durumu söz konusudur fakat siz, bunun bilgilendirmesini E-bildirge ekranında yapmayı unutmuş olabilirsiniz.
- Eksik gün nedenini yanlış belirtmiş olabilirsiniz.
Gibi bu örnekleri çoğaltabiliriz.
Farkında olmadan yapılan bu hataları düzeltmek için ilk önce Sosyal Güvenlik Kurumu’na “iptal bildirimi” yapmamız gerekmektedir.
Peki E-bildirge iptal işlemleri nasıl yapılır?
İptal bildirimi yapmak için ilk önce her zaman olduğu gibi sgk.gov.tr adresine girip sırasıyla;
- E-SGK
- E-bildirge
Menülerini tıklıyoruz.
Ve önümüze çıkan ekranda bizden istenen;
- Kullanıcı adını
- Sistem şifresini
- İşyeri şifresini
Doğru bir şekilde yazdıktan sonra E-bildirge sistemine giriş yapıyoruz.
Yukarıda ki ekran görüntüsünden anlaşılacağı gibi şuan sisteme giriş yaptık. Şimdi kırmızı ile işaretlediğimiz ” Aylık Prim ve Hizmet Belgesi işlemleri ” bölümüne giriş yapıyoruz.
Ardından yukarıda ki ekranda da kırmızı ile çerçeve içerisine aldığımız ” Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Giriş ( İptal ) ” bölümünü tıklıyoruz.
Yukarıda ki ekran görüntüsünden de anlaşılacağı gibi, “İptali verilecek sigortalıları seçmek için tıklayınız” yazan yere tıklayıp giriş yapıyoruz.
Karşımıza çıkan ekranda hangi sigortalı da hata yaptıysak onu seçiyoruz.
Yukarıdaki ekran görüntüsünde 1. sıradaki çalışanın bilgilerinde hata yaptım ve iptal etmek istiyorum. Hemen o kişinin yanında bulunan ve kırmızı ile daire içerisine aldığım kutucuğu işaretleyip, aşağıdaki “iptal onay ekranına geç” butonunu tıklamamız gerekiyor.
Bu menüden hatalı olduğunu düşündüğünüz diğer çalışanlarınız için de iptal verebilirsiniz. Biz sadece birinci arkadaşın bilgilerinin hatalı olduğunu düşündüğümüz için sadece onu işaretledik, eğer ikinci çalışanımızın bilgilerinde de sorun olduğunu düşünseydik, onun yanında ki kutucuğunuda işaretledik.
İptal onay ekranına geç butonunu tıkladıktan sonra karşımıza yukarıda ki ekran gelecektir.
Bu ekranda yanlış bir kişinin adına iptal işlemi vermediğimizden emin olduktan sonra ” tahakkuk fişi” onayla butonuna basıyoruz ve işlemimizi tamamlıyoruz.
E-bildirge iptal sonrası, Ek Bildirge nasıl düzenlenir?
E-bildirge iptal işlemleri nasıl yapılır?
düzeltmesini nasıl yapacagız onu da anlatır mısınız acil.
teşekkürler kolay gelsin
Bayram Bey; E- Bildirge’de onay işlemi tamamlandıktan sonra düzeltme işlemi yapılamaz.
Yanlış olduğunu düşündüğünüz bildirge’de iptal işlemi yaptıkran sonra tekrardan ek olarak bildirge vermeniz gerekiyor.
İlgili konu için http://www.sgkhakkinda.com/e-bildirgede-ek-belge-nasil-duzenlenir/
Kolay gelsin..
peki onaylanmış ek bildirge de yanlışlık varsa , onu nasıl düzelteceğiz ?
Merhaba Barış Bey;
Gene aynı işlemi yapacaksınız. Sadece bu sefer düzeltme yapmak için asıl bildirgeyi değilde, ek bildirgeyi seçerek işleme başlayacaksınız.
Görüşmek üzere,
Şirketten ayrıldım. Üzerimde hala işyeri var. Nasıl iptal edebilirim? Teşekkür ederim
Merhaba Ercüment Bey;
Sorunuzu biraz detaylandırabilir misiniz? Bir iş yeriniz var ve işyerinizden ayrılmanıza rağmen hala sizin üzerinize mi gözüküyor?
İyi günler dileriz.
Bir Özel güvenlik Şirketinde yöneticiydim. Yeni alınan projelerde benim üzerime 2 işyeri açılmıştı. İşten ayrıldım. Dün kontrol ettiğimde hala o şirkette çalışıyormuşum gibi işyerleri hala üzerimde duruyor. Nereye başvurmam gerekir ?
Tekrardan merhaba Ercüment Bey,
Şirketlerinizin bağlı bulunduğu vergi dairesine bizzat giderek işlem yapabilirsiniz.
İyi günler dileriz.
Merhabalar,
Bir kamu kuruluşu ile arasındaki hizmet sözleşmesi gereğince çalışan personelin yol ve yemek ücretleri yanlışlıkla prime esas kazanç içerisinde değerlendirilmiş ve dolayısıyla fazla ödeme yapılmıştır.5510 sayılı kanunun 80/b maddesi uyarınca bu fazla ödemelerin iadesini talep edeceğiz. Fakat öncesinde e-bildirge de iptal işlemi yapıp ek bildirge yollamalımıyız?
Merhaba Nehir hanım,
Geçmiş dönemle ilgili işlemler yapacağınız için herhangi bir iptal ve ek işlemi yapmayin. Bağlı bulunduğunuz Sgk müdürlüğüne dilekçe ile başvuruda bulunmanız ve olması gereken tutarları beyan etmeniz şimdilik yeterli.
Görüşmek üzere,
Başvurumu yaptım fakat bana cevap olarak SGK talebinize ilişkin iptal aylık prim ve hizmet belgelerinin düzenlenmediği anlaşılmış olup,düzenlenmesi halinde dilekçeniz yeniden değerlendirilecektir şeklinde cevap verildi. Bu durumda verilen cevabı talebimin reddi sayarak dava açabilmem mümkün müdür?
Biraz karışık geldi.
Teşekkürler
Tekrardan merhaba Nehir hanım,
Mantık olarak haklılar fakat bir konuda sgk ile mutabakat sağlamak durumundasız. Bildiğiniz gibi geçmiş dönemler ile ilgili iptal ve ek belge işlemlerinde idari para cezası ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Ilk önce kağıt ortamında Aphb’ni iptal edip, sonra gene kağıt ortamında ek belge duzenlemenizin size ugratacagı ceza boyutunu netleştirin. Bu işlemi yaparken mağdur olmayın.
Görüşmek üzere.
Bu düzenlemeye ilişkin yönetmelik kanun numarasını biliyor musunuz?
Ceza ödememiz gerektiğini bilmiyordum, miktar açısından tekrar değerlendirebilmem için ilgili düzenlemenin numarasını bana gönderebilir misiniz?
Ayrıca yardımlarınız ve hemen dönüşünüz için çok teşekkür ederim.
Merhaba Nehir hanım,
2017 yılında uygulanacak olan idari para cezalarını ilgili linkte bulabilirsiniz.
http://www.sgkhakkinda.com/2017-yili-sgk-idari-para-cezalari/
Görüşmek üzere,
Merhaba
19 Mayıs 2017 . Resmi tatil günü ve elimize bir yazı ulaştı 20 Mayıs da resmi tatil günüdür diye. Biz e bildirgeyi verdik. Fakat 20 Mayıs 2017 cumartesi günü için çalışanlara gelenleri var gösterdik puantajda.gelmeyenleri de yok gösterdik. Bunun için e Bildirge li duzeltmek istiyoruz. Ve bunun için para cezası da gelir mi ? Bilginizi bekliyorum.. iyi günler
Merhaba Duygu hanım,
23 Haziran 23:59’a kadar ilgili E-bildirge için düzeltme işlemi yapabilirsiniz. Yapacağınız düzeltme işlemi yasal süresi içerisinde olduğu için herhangi bir idari para cezası ile karşılaşmazsınız. Sadece tekrar vereceğiniz ek belge için bir kereye mahsus damga vergisi ödeyeceksiniz.
Görüşmek üzere,
1 30 dönemi çalışan sigortalının 31.05.2017 tarihi itibarıyla çıkışını verdim bildirgeyide bu şekilde onayladım.Ancak 07.06.2017 tarihinde çıkış işlemini iptal ettim bu halde işlemim doğrumudur . Sgk ya düzeltme yazısı yazmam gerekirmi
Ayşe hanım merhaba,
Sigortalı adına 31.05.2017 tarihli işten çıkış bildirgesi düzenlediniz. Daha sonra E-bildirge onayı yaptınız fakat 07.06.2017 tarihinde sigortalının işten çıkış bildirgesini iptal ettiniz.
Buraya kadar doğru mu anladık?
MERHABA MAYIS 2017 BİLDİRGESİNİ GÖNDERİRKEN 687 DEN FAYDALANMAK İSTEDİK. SİGORTAYA 2017 MARTA KADAR OLAN BORÇLARI YAPILANDIRMAK İÇİN 7020 DEN FAYDALANMAK ÜZERE BAŞVURUDA BULUNDUK.(BUNUN DIŞINDA BAŞKA BORCU BULUNMAMAKTADIR)LAKİN 23 ÜNE KADAR YAPILANDIRMA SONUÇLANMADIĞI İÇİN KANUN NNUMARASI OLMADAN BİLDİRGEYİ GÖNDERDİK. ŞİMDİ YAPILANDIRMA SONUÇLANDI NASIL EK İPTAL VERECEĞİM.
merhaba,
bildirimi yapılan ancak; site üzerinden iptali mümkün olmayan, iptal süresi geçen (cezalık durumu düşmüş olan) iptal ve ek bildirge hakkında yazınız var mı? bilgi verebilir misiniz.
Kadir Bey merhaba,
Süresi geçen E-bildirgeler ile ilgili iptal ve ek işlemlerini sadece kağıt ortamında yapabilirsiniz.
Şu yazımız size bu konuda yardımcı olabilir.
Görüşmek üzere,
MERHABALAR
ÖNCELİKLE BU İŞLERDE YENİYİM VE KAFAM FAZLASIYLA KARIŞTI. YANLIŞLIKLA BİR ÇALIŞANIMIN BİLDİRGESİNİ YAPIP ONAYLADIM(DAHA SONRA AÇILIR DİYE ONU DA İPTAL ETTİM) ASIL KISMI AÇILMADI. KALAN 13 ÇALIŞANIMIN BİLDİRGESİNİ ACABA NASIL GİREBİLİRİM? TEŞEKKÜRLER.
Okan bey merhaba,
Asıl bildirgeyi sadece bir kereye mahsus verebilirsiniz. Siz bu hakkınızı yanlışlıkla kullanmışsınız. Ek belge vermeniz gerekiyor. Sitemizden “e-sgk” bölümünden ek bildirgenin nasıl verildiğine dair bilgileri bulabilirsiniz.
Görüşmek üzere,
Merhabalar,
Bildirgeye geçen aydan işten çıkarılan bir kaç kişiyi yanlışlıkla yapıp onaylamıştım, tarif ettiğiniz biçimde iptal ekranında tek tek seçerek iprallerini gerçekletirip onayladım. Çıktılarını biz maliyeye götürüyoruz ödenmesi için. iptal ettiğim kişlerin ayrıca hizmet belgesi çıktılarını alıp bunları da götürmem gerekiyor mu. Yada iptal ettiğim kişiler olmadan o ayın hizmet listesini ayrıca çıkarmam mümkün mü. Çünkü onaylanmış aylık prim hizmet belgesi bölümüne geçince iptal edilenler ayrı bir belge olarak gözüküyor ancak önceden yaptığım belgede halen gözüküyorlar. Teşekkürler.
Burak bey merhaba,
Ilk verdiginiz asıl bildirge, iptal verdiğiniz kişilerin isimleri olan bildirge ve iptal ettiğiniz kişiler ile ilgili tekrardan verdiğiniz ek bildirgelerin çıktılarını alarak ilgili birime ulaştırın.
Sistemde asıl bildirge, iptal bildirge ve ek bildirge olarak 3 tane gözükmesinde bir problem yok. Olmasi gereken de bu zaten. Ayrıca iptal verdiğiniz kişilerin asıl bildirge de gözükmesi kafanızı karıştırmasın. Sizin yapmanız gereken tek sey, bildirgelerin hangisinin asıl, iptal ve ek olduğunu belirtmeniz olacaktır.
Yani asıl bildirgedeki su kişiler ile ilgili iptal bildirgesi verdim, iptal bildirgesi şu. Iptal bildirgesi verdikten sonra gene ayni kisiler ile ilgili ek bildirge verdim, onlarda su gibi.
Umuyoruz ki izah edebilmişizdir.
Görüşmek üzere,
Çok iyi izah ettiniz çok teşekkür ederim, iyi çalışmalar dilerim.
Sayın Admin kamu kuruluşunda çalışıyorum benim dönemimde bildirgelerde sorun yok bizde dönem 15-14 Ocak 15 Şubat 14 2017 dönemini Şubat olarak yapmışlar Ocak ayı yapmaları gerekirken ve o dönemden bu tarafa her ay yanlış ay olarak bildirim yapmışlar bugün benden yardım isteyince ortaya çıktı şimdi bunu nasıl düzeltebilirler birde ceza konusu her ay için ayrı ayrı mı ceza yerler yoksa bir aymış gibi ceza yerler şimdiden teşekkür ederim
Oktay Bey merhaba,
Düzeltme işlemini internetten yapamamazsınız. Kağıt ortamında düzenleyip kuruma vermeniz gerekiyor. Eğer prim tutarlarında değişiklik söz konusu olacak ise ceza kacınılmaz. Düzeltme işlemi sırasında her ay için iptal ve ek vereceğiniz için, ilgili aylar için idari para cezası ile karşılaşılır.
Görüşmek üzere,
İlginiz ve bilginiz için çok teşekkür ederim iyi çalışmalar…