E-bildirge de işten çıkış tarihini yazmayı unuttum
Soru: Merhaba, 2016 Ekim ayın da işten çıkan bir personelimiz mevcut. Kendisi adına işten çıkış bildirgesi düzenledim fakat, 2016 Ekim ayına ait E-Bildirge’de işten çıkış tarihini yazmayı unuttum ve bildirgeyi o şekilde onayladım. Bu hatayı nasıl düzeltebilirim? Bilginiz var mı? İyi çalışmalar.
Cevap:
Merhabalar,
Süresi dışında elektronik ortamda E-bildirge düzenleme işlemi yapamazsınız. Durumunuz ile ilgili işlemi bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Müdürlüğü ile irtibata geçerek düzeltebilirsiniz.
Bunun için iki tane seçenek mevcut.
Bunlardan ilki ilgili Sosyal Güvenlik Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvurmaktır. Kuruma vereceğiniz dilekçede ilgili ayda elektronik ortamda kuruma verilen E-bildirge’de işten çıkışını gerçekleştirdiğiniz işçinizin işten çıkış tarihini şehven bildiremediğinizi ve bu hatanın düzeltilmesini talep edebilirsiniz.
Normal şartlarda yazacağınız bu dilekçe sizin işiniz için yeterli gelmekte ve ilgili memur sizden almış olduğu dilekçeye istinaden, düzeltme işlemini gerçekleştirebilir fakat görevli memur arzu eder ise sizden başka bir işlem daha talebinde bulunabiliyorlar.
İkinci seçeneğimiz de burada devreye giriyor.
Dilekçeyi kabul etmeyen görevli memur, ilgili ay için işten çıkış tarihini yazmayı unuttuğunuz işçiniz adına sizden E-bildirge iptal ve ardından E-bildirge Ek belge talebinde bulunabilir. Süresi dışında gerçekleşecek işlem için bu evrakları kağıt ortamında düzenlemeniz gerekmektedir. İşçi adına 2016/EKİM ayına ait düzenleyeceğiniz iptal ve ek bildirge sayesinde düzeltme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Yasal süresi dışında E-Bildirge verilebilir mi?
Süresi dışında E-bildirge nasıl hazırlanır ve SGK’ya nasıl verilir?
Bu işlem sonucunda herhangi bir idari para cezası ile karşılaşır mıyım?
Sizin işçiniz muhtemelen 30 Ekim ya da 31 Ekim tarihinde işten ayrıldı ve bu neden ile 30 günlük prim bildiriminde bulundunuz aksi halde bildirgeyi onaylama imkanız bulunmamaktaydı.
Örnek vermek gerekir ise;
İşçiniz 15 Ekimde işten çıksaydı ve siz de 15 günlük prim beyanında bulunsaydınız sistem sizin bildirgeyi onaylamanıza izin vermez, eksik primler ile ilgili nedeni ( işe giriş, işten çıkış, eksik gün vb. ) nedenleri de belirtmenizi talep ederdi.
Bu neden ile işçinizin işten çıkış tarihi ile ilgili düzeltme işlemi yapacaksanız şayet tarihleriniz 30 Ekim ya da 31 Ekim olduğu taktirde herhangi bir idari para cezası ile karşılaşmazsınız sadece damga vergisi ödeyerek işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Fakat, işten çıkış tarihinde daha farklı bir tarih beyanında bulunacak olursanız doğal olarak bu sefer işçinin prim gün sayısı ve prim tutarları değişeceği için size idari para cezası yansıtılacaktır.