Doğum yardımı ne kadardır? Emzirme ödeneği 2018
Doğum istirahat ödeneği
Bilindiği gibi doğum yapan annelere ve babalara bir takım yardımlar yapılmaktadır. Bunlardan bir tanesi 4a ve 4b kapsamında çalışan annelere yapılan doğum istirahat parasıdır.
Doğum istirahatinden faydalanmak için;
Doğum tarihinden önceki son bir yıl içerisinde en az 90 gün sigorta priminizin olması, ve doğum yaptığınız tarihte aktif çalışan olmanız gerekmektedir. Bu yardımdan sadece 4a ve 4b kapsamında çalışan sigortalı anneler faydalanabilirler. 4b kapsamında çalışan bağkur’lu anneler doğum istirahatinden faydalanabilmesi için gecikmiş prim borcunun olmaması gerekmektedir. 4c kapsamında çalışan devlet memuru anne bu ödenekten faydalanamamaktadır.
Doğum istirahati için nereye başvurmamız gerekmektedir?
Doğum istirahati için herhangi bir birime başvuru yapmanıza gerek yok. Doğum istirahatiniz sona erdikten sonra, işvereninizin rapor onay işlemini yapmasının ardından hak etmiş olduğunuz ödeneğiniz PTT’ye aktarılacaktır. Kimliğiniz ile beraber en yakın PTT şubesine giderek paranızı tahsil edebilirsiniz. E-Devlet kanalı ile banka hesabı tanımlama yaparsanız PTT’ye gitmenize de gerek kalmaz, paranız direk banka hesabınıza aktarılır. E-devlet üzerinden SGK sistemine hesap tanımlama işlemi için şu yazımızı okuyabilirsiniz.
Doğum yardımı
Diğer bir yardım ise, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılan doğum yardımıdır. Bu yardımdan faydalanmak için sigortalı bir işte çalışmak ya da bağkurlu olmak şartı aranmamaktadır. 4c kapsamında çalışan devlet memuru anneler de bu yardımdan faydalanabilir.
Doğum yardımından faydalanmak için özel bir şart bulunmamaktadır.
Doğum yapan annelere, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından bir kereye mahsus doğum yardımı ödenir. Annenin bir yerde sigortalı olması ya da bağkur’lu veyahut devlet memuru olma şartı aranmaz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından tüm annelere hiç bir şart aranmadan doğum yardımı ödemesi yapılır.
01.01.2018 – 31.12.2018 tarihleri arasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılan doğum yardımı;
- Birinci çocuk içim 300,00 TL,
- İkinci çocuk için 400,00 TL,
- Üçüncü ve sonrası doğan çocuklar için ise 600 TL.
Olarak belirlenmiştir.
Doğum yardımı annenin sağ ve Türk vatandaşı olması durumunda anneye yapılır. Başvurular Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri ve yurt dışında yaşayanlar için Büyükelçilikler ve Konsolosluklar aracılığıyla yapılacaktır. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kişilerin başvuruları ise çalıştıkları kurumlara yapılacaktır.
Başvurular şahsen, iadeli ve taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılabilir.
Yurt dışında yaşayan vatandaşlar ve Mavi Kart sahipleri de bu uygulamadan aynı şartlarda faydalanabilecektir.
Doğum yardımından faydalanmak için ne yapmamız gerekiyor?
Doğum yardımdan faydalanabilmeniz çin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Başvuru formunu görüntülemek için TIKLAYINIZ.
Emzirme yardımı
Bir başka yardım ise, doğum yapan anneler için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan emzirme yardımı yani süt parasıdır. Bu yardımdan faydalanmak için annenin sigortalı olması şartı aranmamaktadır. Anne sigortalı değil ise, bu sefer eşi vasıtasıyla arzu eder ise bu yardımdan faydalanabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yapmış olduğu bu yardımdan sadece 4a kapsamında çalışanlar ve 4b kapsamında çalışan ve vadesi geçmiş bağkur borcu olmayan sigortalılar faydalanabilir. 4c kapsamında çalışan devlet memurları emzirme yardımından yani süt parasından faydalanamamaktadır.
Emzirme yardımı yani süt parasından faydalanabilmeniz için;
Çocuğun doğum tarihinden önceki son bir yıl içerisinde en az 120 gün sgk ya da bağkur primi olması gerekir. Bağkur kapsamında çalışanların son ödeme vadesi geçmiş prim borcunun da olmaması gerekmektedir.
Anne sigortalı ise anneye, baba sigortalı ise babaya bir defaya mahsus ödenir.
01 Ocak 2018 tarihi ile 31 Aralık 2018 tarihleri arası yapılacak olan emzirme ödeneği 148,00 TL olarak belirlenmiştir.
Emzirme yardımı başvurunu nereye yapılır?
Emzirme yardımı için başvuru şartı aranmıyor. Doğum yapılan hastane tarafından sisteme “Analık Emzirme” raporu girildikten sonra Sosyal Güvenlik Kurumu sistemden bu rapora istinaden işleme alır ve ödeme işlemini gerçekleştirir.
Yani hastane raporu sisteme düzgün girerse SGK’ya da uğramanıza gerek kalmaz. Fakat otomatik olarak ödeme yapılmaması durumunda çocuğun doğum belgesi ve talebi belirten bir dilekçe ile bulundukları Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine başvuru yaparak ödenek talebinde bulunabilirler.
Doğum yardımı ne kadardır? Emzirme ödeneği 2018