Doğum sonrası yarı zamanlı çalışma şartları nelerdir?
Yarı zamanlı çalışma ile ilgili yapılan yeni düzenlemeler, doğum sonrası çalışan ebeveynlere devlet destekli part time çalışma imkanı tanımaktadır. Doğum sonrası izin süresinin bitiminden itibaren kadın işçiye, üç yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçiye,talep etmeleri durumunda;
- Birinci doğumda 60 gün,
- İkinci doğumda 120 gün,
- Üçüncü doğumda 180 gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin kullanma hakkı doğar.
Çoğul doğum halinde bu sürelere 30 gün eklenir. Çocuğun engelli doğması halinde bu süre üç yüz altmış gün olarak uygulanır.
Çalışma süresi haftada en çok kırk beş (45) saattir. Aksi bir anlaşma bulunmadığı sürece, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Yarı zamanlı çalışma haftalık çalışma süresinin yarısı olarak uygulanır.
Yarı zamanlı çalışma şartları nelerdir?
Kadın sigortalının doğum sonrası yarı zamanlı çalışma ödeneğinden faydalanabilmesi için;
- Doğumun gerçekleştiği tarihinden önceki son 3 yıl içinde en az 600 gün SGK priminin bulunması,
- 4857 sayılı İş Kanunu’nda belirtilen haftalık çalışma süresinin yarısı kadar (22,5) çalışması,
- Analık izin bitim tarihinden itibaren 30 gün içinde İŞKUR’a “Doğum ve Evlat Edinme Sonrası Yarım Çalışma Belgesi” ile başvuru yapılması gerekir. Belge işveren tarafından doldurulacak, işçi imzalayacaktır. Belgenin bir nüshası iş yerinde kalacak diğer nüshası ise İŞKUR’a verilmek üzere işçiye verilecektir.
İşverene yazılı olarak başvurmanız gerekmektedir.
Yarı zamanlı çalışma hakkından tüm doğum yapmış çalışanlar faydalanabiliyor. Ancak bunun için yönetmelik gereği işverene bir ay öncesinden yazılı bildirimde bulunmak şart. İşveren de çalışana aynı şekilde bir ay içerisinde yazılı bir şekilde kabul yazısı göndermek zorunda. Kabul yazısı göndermeyen işverenin talebi bir ayın sonunda kabul edilmiş sayılıyor. Ayrıca izin başlangıcında olduğu gibi tam zamanlı çalışmaya geçişlerde de bir ay öncesinden yazılı bildirim şartı bulunuyor.
Çalışma sürelerini işveren belirler.
Yönetmeliğe göre yarı zamanlı çalışmaya geçiş yapan çalışanın çalışma sürelerini işin niteliğine göre işveren belirleyecek. Örnek vermek gerekirse, sabah 08:00 akşam 17:00 saatleri arası çalışan bir kişi işverenin belirleyeceği üzere sabah 08:00’da gelip 12:30’da paydos edebilecek. İşverenin isteğine göre bu saatler 12:30 – 17:00 arası da olabilir. İşveren yine işin niteliğine göre tam üç gün izin şeklinde de bu izni kullandırabilecek.
Eşi çalışmayan bu haktan faydalanamaz.
Yarı zamanlı çalışmadan faydalanmak için aranan önemli şartlardan biri eşin çalışıyor olması. Eşi çalışmayan kişiler bu haktan faydalandırılamıyor. İşverene izin müracaatında bulunacak kişi dilekçe ekine eşinin çalıştığına dair belge eklemek zorunda. Bakmakla yükümlü olunan eşi olan kişiler de heyet raporu sunmaları durumunda aynı haktan faydalandırılabiliyor. Üç yaşına kadar çocuk evlat edinenler de aynı haktan yararlandırılıyor.
Yarı zamanlı çalışan süt izninden faydalanamaz.
Yarı zamanlı çalışmaya başlayan çalışana ayrıca süt izni verilmiyor. Süt izni kullanan çalışanlarınsa yarı zamanlı çalışmadan yararlanıp yararlanmayacağı netlik kazanmış değil.
merhaba yarı zamanlı çalışıyorum .5.5 yaşına kadar hakkım olan izinden bahsediyorum bu talep için işverenle ilk başvuruda bir sözleşme yaptım 9.00 ile 13.00 arası şeklinde şuan işveren kendi başına bu saatimle oynayabiliyormu kendi istediği başka bir saat aralığı şeklinde değiştirebilirmi sonuçta saat yazan bir sözleşme imzaladım ve kendinin belirlediği bir sözleşme ve saat aralığı şimdi kafasına göre değişiklik yapabilirmi
Fatma hanım merhaba,
Bu tarz durumlarda ilk etapta çalışılacak saatlerin belirlenmesi konusunda işveren yetkilidir. Ama saatler belirlendikten sonra işveren değişiklik yapma konusunda sizden yazılı onay almak zorundadır. Durup dururken mevcut saatleri değiştirmek amaca aykırıdır.
Görüşmek üzere,