Herhangi bir geliri veya sigortası olmayan ev hanımlarının doğum yardımından nasıl faydalanacakları hakkında gerekli bilgileri almaları çok büyük önem arz etmektedir. Temel amaç olarak annenin genel ihtiyaçlarını görmek için verilen bu para, sağlıklı bir şekilde tamamlanan doğumun ardından çocukların bakımı için annelere verilmektedir. Tabi ki verilen her yardımda olduğu gibi doğum yardımında da bazı şartlar öngörülmektedir. Doğum yardımı nezdinde yapılan yardım için belirlenen yönetmelikte çalışan veya çalışmayan kadın olarak yapılan ayırt edici bir madde yoktur. Bu sebepten dolayı çalışan anne ne kadar yardım alıyorsa çalışmayan anne de aynı yardımı alacaktır. Çalışmayan ev hanımlarına doğum yaptıkları taktirde doğum yardımı adı altında sağlanan parayı nasıl alabilecekleri hakkında detaylı bilgileri içeren bu yazımızı mutlaka okumanızı öneriyoruz.
Doğum Parası Nedir? Çalışan ve Çalışmayan Kadınlar Ne Kadar Yardım Alırlar?
Doğum parası ülkemizde ikamet etmekte olan her annenin doğum sonrasında alma imkanı bulunduğu temel yardımdır. Devletin yeni doğmuş çocuklara bakma sorumluluğunu üstlenmesi sonucunda böyle bir yardım yönetmeliği ortaya çıkarmıştır. Doğum parası yardımı her anneye karşılıksız olarak verilmektedir. Verilen yardım herhangi bir zaman dilimi içerisinde tekrardan geri alınmaz.
Yazımızın girişinde de belirttiğimiz gibi çalışan veya çalışmayan kadın diye bir ayrım bulunmamaktadır. Her iki kişi de aynı yardımı alacaktır. Devlet doğum yapan annelerin ihtiyaçlarının her zaman aynı olması sebebi ile böyle bir ayrıma gerek duymamıştır. Bu sebeple devlet kurumları tarafından sağlanan yardımlar her zaman aynı seviyede tutulmaya özen gösterilmiştir.
Çalışmayan Kadının Doğum Parası Alması için Gerekli Şartlar Nelerdir?
Herhangi bir meslek grubunda aktif olarak iş gücünde bulunmayan kadının doğum parası alma şartları konunlar ile belirtilmiştir. Kadının eşi çalışıyor ve belirli miktarda sigortası ödeniyorsa doğum parasından faydalanma imkanları bulunuyor. En önemli şart kadının kesinlikle belgelenebilir olarak maddi gelirinin olmaması gerekmektedir. Şartlara detaylı olarak bakmak gerekirse;
- Türk vatandaşı veya Türk bir eş ile evli olmak,
- Doğum sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlamış olmak,
- Çocuğun doğum sonrasında yaşıyor olması,
- Aileden herhangi birinin Türk vatandaşı olması,
- Mavi kart sahibi olunması,
- Çalışmayan kadının, doğumdan 1 yıl öncesinden başlayarak eşinin 90 günlük sigorta ödemesi yapılmış olması gerekmektedir.
Çalışmayan Bayan Doğum Parasından Ne Kadar Süre Faydalanır?
Çalışmayan kadınlara doğum parası desteği sağlayan devletimiz bir üst başlıkta belirttiğimiz gibi bazı şartlar sunmaktadır. Bu şartlar sonucunda doğum yapmış bayanın belirli bir süreye kadar bu yardım için başvuru yapmış olması gerekiyor. Doğum parası kaç yaşına kadar alınabilir sorusunun cevabı ise işgücüne katılmamış kadın doğum parasını doğmuş olan çocuk 4 yaşına gelene kadar ilgili kurumlardan talep edebilir. Bu para için başvurularınızı bu zaman dilimi içerisinde yapmazsanız doğum parası alma hakkınızı kaybedeceksiniz. Yine aynı şekilde başvuruyu yaptınız ve onaylandıysa bu paranın tahsilatını bankadan 5 yıl içerisinde yapmanız gerekmektedir.
Çalışmayan Anne Kaç TL Doğum Parası Alıyor? Doğum Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?
Güncel verilerden yola çıkarak doğum parası kaç lira olarak alınır sorusunun cevabı üzerine yoğunlaşalım. Miktarlar her sene değişiklik gösterse de genelde aynı civarlarda bulunmaktadır.
- İlk çocuğun doğumunun ardından çalışmayan ev hanımlarına devlet tarafından 300 Türk lirası doğum yardımı yapılmaktadır.
- İkinci çocuk dünyaya geldikten sonra yapılacak başvurularda doğum parası nezdinde anneye 400 Türk lirası ödenmektedir.
- Üçüncü çocuk doğduktan sonra yaptığınız başvurularda ise doğum parası miktarı 60 Türk lirasına kadar düşecek. Bu miktar 3. ve bundan sonraki yapılan doğumlarda da geçerlidir.
Çalışmayan kadının doğum parası başvurusu için sadece ilgili kurumlara müracaat etmeniz gerekmektedir. İnternet üzerinden bu başvuruyu yapmanız mümkün değildir. Bu yardımın başvurusu için yaşadığınız bölgede bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’ne başvuru yapmanız gerekmektedir. Aynı şekilde birçok başvuruyu da bu kurumdan yapma olasılığınız bulunuyor.