Doğum izni kullanmak için iş yerinde ne kadar çalışmalıyım?
Genellikle doğum izni ile ilgili insanların kafasında senelik izin hak edişinde olduğu gibi bir seneyi doldurmak gerektiğidir.
Normal şartlarda evet ücretli senelik izin almak için iş yerinizde ki kıdeminizin en az bir yıl olması gerekmektedir. Fakat doğum izninde böyle bir durum söz konusu değildir. Yasal düzenlemeler gereği kadın işçinin doğum iznine hak kazanabilmesi için iş yerinde belirli bir süre çalışma şartı aranmamaktadır.
Örnek vermek gerekirse;
01.04.2015 tarihinde işe giriş yapan bir kadın işçi, 01.08.2015 tarihinde doğum iznine çıkması gerekiyorsa, bu iznini kullanmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Peki doğum iznim ne kadar olacak?
Kadın işçilerin, tekil gebelikte doğumdan önce sekiz hafta, doğumdan sonra da sekiz hafta olmak üzere toplam 16 hafta yasal doğum izni hakkı söz konusudur. Çoğul gebelikte doğumdan önceki izin on haftadır.
Kadın işçilerin eğer sağlık durumları el verirse ve doktoru tarafından da onaylanırsa, doğuma üç hafta kalana kadar çalışabilir. Çalıştığı dönemlerde ki yasal izin haklarını ise, doğumdan sonra ki sekiz haftaya eklenmesini talep edebilir. Fakat bu durumun doktor tarafından yazılan raporda belirtilmesi gerekmektedir. Yani doğuma üç hafta kalana kadar çalıştığınızı ve bu o dönemlerden hakkınız olan istirahatinizin doğumdan sonra kullanacağınıza dair elinizde doktorunuz tarafından onaylı bir evrak olması ve işlemlerin ona göre yapılması gerekmektedir. Eğer bu işlemi unutur ya da ertelerseniz bu hakkınızı kaybetmiş olur ve sadece doğumdan sonra ki sekiz haftalık izninizi kullanmak zorunda kalırsınız.
Doğum parası nedir?
Doğum parası, çalışan kadınların yapmış olduğu doğumdan sonra belirli kriterleri yerine getirdikleri taktirde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan bir yardımdır.
Doğum parası almanın şartları nelerdir?
Doğum parası almak için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bazı şartları bulunmaktadır.
- Doğum gerçekleştiği tarihte sigortalılığın sona ermemiş olması,
- İstirahat dönemlerinde iş yerinde çalışmamış olması,
- Doğumun gerçekleştiği tarihten geriye dönük bir yıl içerisinde en az doksan gün kısa vadeli sigortalılık priminin yatırılmış olması,
- Doğumun gerçekleşmesi.
Gerekmektedir.
Peki ben ne kadar doğum parası alacağım?
Eğer yukarıda ki şartları yerine getirmiş iseniz, gelin örnek bir hesaplama yapalım.
2.000,00 TL brüt maaşınız varsa şayet,
2.000,00/30 ( gün ) = 66,66 TL. ( günlük ücret )
Sosyal Güvenlik Kurumu günlük ücretinizin 3/2 oranında ödeme yapacağı için.
66,66/3*2=44,44 TL.
44,44 * rapor gün sayısı = Kurum tarafından ödenecek tutar.
Doğum paramı ne zaman alabilirim?
Doğum parası diğer istirahat paraları gibi parça parça değil iki sefer de ödenmektedir. Bunları biz doğumdan önce ve doğumdan sonra alınan raporlar olarak ikiye ayırabiliriz. Doğumdan önce yani hamileliğinizin 32. haftasında almış olduğunuz ilk raporun parasını, doğumunuz gerçekleştikten sonra tahsil edebilirsiniz. Doğum gerçekleştikten sonra, size verilen doğum sonrası raporunuzun parasını ise, rapor bitiş tarihinden sonra tahsil edebilirsiniz.
https://www.sgkhakkinda.com/ptt-rapor-parasi-ne-zaman-yatiyor/
Doğum izni kullanmak için iş yerinde ne kadar çalışmalıyım?