Doğum izni hakkında bilinmesi gerekenler
Daha önce bu konuya “kadınların çalışma hayatı başlıklı” yazımızda az da olsa değinmiştik ama son zamanlarda bu problemler ile ilgili çok soru aldığımız için bu yazımız da biraz daha detay bulabilirsiniz.
Genellikle cevabı istenen soru başlıkları;
Ne zaman doğum iznine başlayacağım?
Doğum iznim ne kadar sürecek?
Doğum parasını nasıl tahsil edeceğim?
Doğum gerçekleştikten sonra ki haklarım neler?
Bu sorunlarınızı yazımız da en sade şekilde dile getirmeye çalışacağız.
Bu sorunlarınızı yazımız da en sade şekilde dile getirmeye çalışacağız.
1) Doğum iznim ne zaman başlar?
Doğum izni tekil gebelikte doğumdan önce 8 ( sekiz ) doğumdan sonra 8 ( sekiz ) ve çoğul gebelikte doğumdan önce 10 ( on ) doğumdan sonra 8 ( sekiz) olmak üzere ikiye ayrılır.
Doğum öncesi izniniz yukarıda da belirttiğim gibi tekil gebelikte hamileliğinizin 32. ( otuz iki ) haftasında 8 ( sekiz ) hafta olarak doktor raporuyla başlar.
2) Doğum iznim ne kadar sürecek?
Yukarıda bahsettiğim gibi 32. ( otuz iki ) haftada başlayan doğum izninizden sonra, dilerseniz şayet başka bir işlem de yapabilirsiniz.
Diyelim ki işiniz biraz yoğun ve kendinizi iyi hissediyorsunuz. Bu nedenle bir süre daha çalışmak zorundasınız.
Şöyle yapabilirsiniz;
Doktorunuz tarafından yazılacak olan ve içeriğin de sizin ve çocuğunuzun sağlık durumunun müsait olduğunu belirten bir rapor ile hamileliğinizin 37. ( otuz yedi ) haftasına kadar çalışabilirsiniz.
Burada dikkat etmeniz gereken durum, doğum izninizi sizin 37. haftada başlattığınız için doğum gerçekleştikten sonra yasal izniniz olan 5 ( beş ) haftalık süreci doğumdan sonra ki istirahatinize ekleyebilirsiniz.
Yani 32. ( otuz iki ) haftada çıkmanız gereken doğum iznine 37.( otuz yedi ) hafta çıktınız diye aradaki 5 ( beş ) haftalık istirahatiniz yok olmaz. Doğumdan sonraki istirahatiniz 8 ( sekiz ) hafta yerine dilerseniz 13 ( on üç ) hafta olabilir.
3) Doğum Paramı nasıl tahsil edeceğim?
Bunun için eskiden bir sürü prosedürler vardı ama artık SGK o kadar uğraştırmıyor sizi.
SGK’nın rapor paranızı alabilmeniz adına bir kaç şartı vardır.
Eğer siz doğumun gerçekleştiği tarihten önce geriye dönük son 1 ( bir ) yıl içerisinde 90 ( doksan ) gün prime sahipseniz ve istirahatin başladığı tarihte çalıştığınız taktirde, doğum istirahat ödeneğinizi istirahat bitişinizden sonra her hangi bir Ziraat Bankası Şubelerinden T.C. numaranızın yazılı olduğu bir kimlik ile tahsil edebilirsiniz.
Ayriyeten doğum yapan kadınlara özel Sosyal Güvenlik Kurumu’nun emzirme ödeneği de mevcuttur. Bu rakam 2016 yılı için 112,00 ( yüz on iki )TL. olarak açıklanmıştır. Bu ödenekten de yararlanmak adına herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok. Fakat olası bir sıkıntı da, bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Müdürlüğüne gidip, emzirme ödeneği talep formu ve doğum raporunuz ile bu ödenekten faydalanabilirsiniz.
4) Doğum gerçekleştikten sonra ki haklarım neler?
Doğumunuz gerçekleştikten sonra yasal olarak 8 ( sekiz ) haftalık istirahatiniz bitimin de isterseniz çalışmaya başlarsınız. Ama eğer arzu ederseniz 6 ( altı ) aya kadar ücretsiz izin kullanma şansınız mevcuttur. İşvereniniz ile irtibata geçip, ne kadar ücretsiz izin kullanacağınızı beyan edip sürelerde mutabakat sağlayarak ücretsiz izninizi kullanabilirsiniz.
Ayriyeten doğum sonrası istirahatinizi ve ücretsiz izin hakkınızı kullandıktan sonra eğer arzu ederseniz çocuğunuz 1 ( bir ) yaşına gelene kadar, gün de 1.5 ( bir buçuk ) saat olan süt izninizi kullanmayı da işvereninizden talep edebilirsiniz. Süt izninin asıl amacı bebeğinizin sağlığı olduğu için toplu halde kullanılması uygun değildir.
Konu ile ilgili kanun metni için lütfen TIKLAYINIZ.