Cumartesi yıllık izinden sayılır mı
Soru: Merhaba, özel bir şirkette muhasebeci olarak görev yapıyorum. Size bir sorum olacak; Biz haftanın 5 günü cumartesi ve pazar tatil olacak şekilde çalışıyoruz. Hafta da beş gün çalışmamıza rağmen, senelik izne çıktığımızda bizden hafta da altı günlük izin düşülüyor. Hafta da beş gün çalışıyorsak, neden hafta da altı gün izin düşülüyor? Cumartesi yıllık izinden sayılır mı? Emekleriniz için şimdiden teşekkür ederim, kolay gelsin.
Cevap:
Merhabalar,
Bu aslında iş hayatımızın kanayan bir yarası. Ama burada kafamız da soru işareti olmasını gerektirecek bir durum yok. 4857 Sayılı İş Kanunu‘muz bu konuda bizim yardımımıza koşuyor.
4857 Sayılı İş Kanunu‘nun 46. maddesi gereğince, “işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63’üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilir. Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir” ifadelerine yer verilmiştir.
İş Kanununun ilgili hükmünde belirtildiği gibi, hafta tatili 1 gün (24 saat) olarak belirlenmiş olup, bu hafta tatilinin hangi gün kullanılacağı, çalışanların işverenleri tarafından belirlenmektedir.
4857 sayılı iş Kanununun 63. maddesine göre, “tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde onbir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir” denilmektedir. İş Kanununun bu hükmüne göre, bazı işyerlerinde 6 gün bazı işyerlerinde 5 gün çalışma sistemi kurulmuştur.
Yıllık ücretli izne ilişkin İş Kanununun 56. maddesine göre “yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.”
Yukarıda ki hükümde de ifade edildiği üzere; yıllık ücretli izinde sadece ulusal bayram ve genel tatil ile hafta tatilleri dikkate alınmaz.
Cumartesi günü iş günüdür.
Cumartesi günü ne hafta tatilidir ne de genel tatildir. Bu nedenle yıllık izne rastlaması halinde izin süresinden sayılmaması söz konusu olmamaktadır. Yani işçi izin süresi içinde kaç pazar gününe ve kaç resmi tatil gününe rastlıyorsa o kadar fazla gün izin kullanabilir.
Buna göre, cumartesi çalışılıp çalışılmadığının bir önemi olmaksızın, işgünü sayılması konusunda hata yoktur. 6. gün olarak çalışılmayan, ancak hafta tatili olmayan ve mevzuata göre iş günü sayılan cumartesi günü, yıllık ücretli izin süresinden düşürülmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır ve işvereninizin uygulaması usulüne uygundur.
merhaba
1. 12/36 vardiyali calisildigi zaman da izne cikildiginda, pazar gunleri de senelik izinde sayilmiyor o zaman. 14 gun izne ciktik, 2 gun pazara denk geldiginde iznimizi 16 gun olarak mi kullanicaz?
2. si evlilik izni veya yol izni de pazar gunune denk gelirse sure uzar mi?
Merhabalar,
1. Evet pazar günleri hesaba dahil edilmez.
2. Bu konuda uygulama işverenin insiyatifindedir. Kanun da bu tarz durumlar ile ilgili, iş günü ibaresi yer almadığı için takvim hesabı yapılmaktadır.
Görüşmek üzere,
tekrar vaktinizi aliyorum kusura bakmayin. senelik izinde pazar gunlerinin sayilmamasi konusunda da isverenin insiyatifi var mi?
Tekrardan merhaba,
Hayır, işveren bu konuda insiyatif kullanamaz.
Görüşmek üzere,
Merhaba, Milli Eğitim Bakanlığı’nda Memur olarak çalışmaktayım. Cumartesi ve Pazar günleri şu anki duruma göre, yıllık izne dahil midir? Teşekkür ederim.
Merhaba Mustafa Bey;
Memurlarda durum biraz farklı,
İzin başlangıç ve bitişindeki hafta sonları hesaba dahil edilmez. İzin süresi içerisinde ki hafta sonları hesaba dahil edilir.
Görüşmek üzere,
MERHABA İYİ GÜNLER
2 HAFTALIK RAPORUM VARDI. İŞ YERİM ÇAĞRI MERKEZİ OLDUĞUNDAN DOLAYI PRİMLİ OLARAK ÇALŞIŞIYORUZ. FAKAT İŞ VERENİM HAK ETTİĞİM PRİMİMİ YATIRMAMIŞLAR. BUNUN İÇİN NE YAPABİLİRM YASAL OLARAK
Merhabalar,
Peki bu süreçte maaşınızda herhangi bir kesinti gerçekleşti mi?