Çağrı üzerine çalışma nedir? Nasıl uygulanır?
Çağrı üzerine çalışma, 4857 Sayılı İş Kanunu‘nun 14. maddesinde yazılı sözleşme ile işçinin yapmayı üstlendiği işle ilgili olarak kendisine ihtiyaç duyulması halinde çağrı üzerine çalışmaya dayalı, kısmi süreli iş sözleşmesi olarak adlandırılmaktadır.
Bu tarz sözleşmeler genellikle iş hacminin belirsiz olduğu işletmeler de tercih edilir. Bazı işverenler iş yoğunluğuna istinaden bu tarz çalışmalar yapmaktadır.
Örnek vermek gerekir ise;
Bir restaurant düşünün, o restaurantta işverenin en yoğun olduğu saatler 13:00 – 16:00 saatleri arasında olduğunu düşünün. İşveren sadece o saatler arasında kendisine yardım edebilecek ve iş yükünü omuzlayabilecek bir çalışan arar. Çalışan sadece o saatlerden sorumludur ve taraflar arasında çağrı üzerine kurulu iş sözleşmesi imzalanır.
İmzalanan bu sözleşme de taraflar hangi zaman dilimlerinde işçinin ne kadar çalışacağını belirtmedikleri taktirde haftalık çalışma süresi en az yirmi saat olarak sınırlandırılmıştır.
İşçiden iş görme borcunu çağrı yoluyla talep etme hakkı olan işveren, bu çağrısını işçinin çalışmaya başlayacağı tarihten en az dört gün önce bildirmelidir. Süresi içerisinde yapılan bildirimden sonra işçi bu çağrı üzerine çalışmak zorundadır. Eğer çalışma günleri ve saatleri belirtildiyse, işveren günde işçiyi maksimum dört saat çalıştırma yaptırmak zorundadır.
Taraflar arasında imzalanan sözleşmeler de işçinin haftada ya da ayda ne kadar ve hangi saatler de çalışacağı, işveren tarafından yapılacak olan çağrının en geç ne zaman yapılacağı ve çağrı sonrasında iş başı yapacak olan işçinin günde kaç saat çalışacağı sözleşme de belirtilmelidir.
Çağrı üzerine çalışma en az kaç saat olmalıdır?
Çağrı üzerine çalışma da işveren, işçiyi günde en az dört saat, hafta da ise en az yirmi saat çalıştırabilir.
Çağrı Üzerine çalışma en fazla kaç saat olabilir?
Çağrı üzerine çalışma da işveren,işçiyi günde maksimum on bir saat hafta da ise en fazla otuz saat çalıştırabilir.
Çağrı üzerine yapılan iş sözleşmelerin de kıdem tazminatı olur mu?
Çağrı üzerine çalışan bir personele eğer aynı işverene ait iş yerinde minimum bir senesini doldurduysa, ay içerisinde ki çalışma saatlerinin brüt toplamı karşılığında kıdem tazminatı ödenir. Örnek vermek gerekir ise, hafta da yirmi saat, ayda ise seksen saat çalışan bir personelin, kıdem tazminatı kendisine ödenen seksen saat üzerinden hesaplanır.
Bu konu ile ilgili Çağrı üzerine yapılan iş sözleşmelerinde kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Çağrı üzerine çalışma nedir? Nasıl uygulanır?