Soru: Merhaba, eşim yaklaşık 10 gün sonra doğum yapacak. Ben normalde SGK’ya tabii olarak çalışan işçilerin babalık izni olmadığını biliyorum fakat bir arkadaşım, artık beş gün izin hakkımız olduğunu söyledi. Bana bilgi verebilir misiniz? Eşi doğum yapan işçiler de artık doğum izni alabiliyor mu? Teşekkürler.
Cevap:
Merhabalar, evet arkadaşınız size doğru bilgi vermiş. Eskiden 4857 Sayılı İş Kanunu‘na tabii olarak görev yapan işçilere, eşi doğum yaptığı taktirde herhangi bir izin verilmiyordu. Eşi doğum yapan işçi ile işveren arasında imzalanan bireysel veya toplu iş sözleşmesinde babalık izni adı altında bir hüküm var ise işçi bu izni kullanıyordu fakat böyle bir durum söz konusu değil ise izin verip vermemek tamamen işverenin inisiyatifine bırakılıyordu. Kısacası olay tamamen işçi ile işverenin arasında ki ilişki ile alakalıydı.
Babalık izni kaç gün
Ancak 6645 sayılı Kanunla 4857 Sayılı İş Kanunu’na mazeret izni başlıklı Ek 2. madde eklendi. Bu madde uyarınca işçiye eşinin doğum yapması halinde beş gün ücretli izin verilmesi gerekmektedir.
Mazeret izni
EK MADDE 2 – İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde üç gün, eşinin doğum yapması halinde ise beş gün ücretli izin verilir.
Babalık izni ne zaman başlar?
Babalık izni, çocuğun dünyaya geldiği gün itibariyle başlar ve beş gün süresince işçiye ücretli izin verilir. Bu süreler iş günü olarak hesaplanmaz. Normal takvim gününden hesaplama yapılmalıdır. Ayrıca bu beş gün boyunca işe gelmeyen işçinin ücretinde herhangi bir kesinti yapılması söz konusu değildir.