Aynı gün işe giriş işten çıkış
Soru: Merhaba, 16.05.2016 tarihinde bir işçi işbaşı yaptı. Biz de tatil gününden sonraki gün olduğu için işe giriş bildirgesini kuruma verdik ve aynı gün iş başı yaptırdık. Fakat bugün yani 17.05.2016 tarihinde işçi iş başı yapmadı. Kendisine ulaştık, çalışmayacağını beyan etti. Şimdi nasıl işlem yapacağız? 16.05.2016 tarihinde giriş – 16.05.2016 çıkış yapabiliyor muyuz? Teşekkürler.
Cevap:
Merhabalar,
16.05.2016 tarihinde iş başı yapan fakat ertesi gün iş başı yapmayan ve işi bıraktığını beyan eden işçi için işten çıkış bildirgesinin tarihi 16.05.2016 olmasından bir sakınca yoktur.
Siz 17.05.2016 tarihinde yani bugün düzenleyeceğiniz işten çıkış bildirgesinde işçinin iş yerinden ayrılış tarihini 16.05.2016 olarak belirterek bir günlük çalışma beyanında bulunacaksınız.
Sigorta beyanında bulunduğumuz işçi hiç iş başı yapmaz ise ne yapacağız?
İnşaat, balıkçılık ve tarım işlerinde çalışan işçilerin işe giriş bildirimleri, iş başı yaptıkları günde verilebildiği için, eğer işçi iş başı yapmaz ise, aynı gün işe giriş bildirgesi iptal işlemi yapılabiliyordu.
İşe giriş bildirgelerinde iptal işlemi sadece, evrağın elektronik ortam da kuruma gönderildiği tarihte yapılabilir.
İşe girişi 16.05.2016 ( pazartesi ) olan bir işçinin, işe giriş bildirgesini en geç 15.05.2016 tarihinde kuruma vermeniz gerekmektedir. Fakat 15.05.2016 günü pazar gününe denk geldiği için, Sosyal Güvenlik Kurumu bu tarz işe giriş bildirge işlemlerinin de aynı gün verilmesine olanak sağlamıştır. Pazartesi işe başlayacak olan bir işçinin sigortasını da pazartesi günü kuruma vermeniz de bir sakınca bulunmamaktadır. Her hangi bir idari para cezası ile karşı karşıya kalma durumunuz söz konusu değildir. Bu neden ile 16.05.2016 tarihinde iş başı yapmadığı için işe giriş bildirgesini aynı gün iptal edebilirsiniz.
Fakat inşaat, balıkçılık ve tarım işleri dışında çalışacak işçiler için işe giriş bildirgesi çalışmaya başlanılacağı tarihten en geç bir gün önce kuruma verildiği için kesinlikle iptal işlemi yapılması söz konusu değildir.
Bu gibi durumlarda, Sosyal Güvenlik Kurumu ile irtibata geçip, işçinin işbaşı yapmadığına dair belgeleriniz ile beraber dilekçe ile kuruma ” işe giriş bildirgesi ” nin iptali için başvuruda bulunabilirsiniz.
Aksi halde 16.05.2016 tarihinde iş başı yapması gereken işçi için, 16.05.2016 tarihi itibariyle bir de işten çıkış bildirgesi düzenleyerek, işçi adına bir günlük ücret ile bir günlük sigorta primi ödemek durumunda kalırsınız.
Önemli
İşe giriş bildirgelerinin iptal sürelerinde değişiklik yapıldı. Konu ile ilgili yazımızı okumak için lütfen TIKLAYINIZ.
Ayrıca, İşe giriş bildirgeleri ile ilgili tüm merak edilenleri İşe giriş bildirgesi ile ilgili tüm merak edilenler başlıklı yazımız da bulabilirsiniz.
Ayrıca sizin için seçtiğimiz bazı başlıklara da göz atabilirsiniz?
İşe giriş bildirgesi iptal süresi ne kadardır?
İşe giriş bildirgesi nasıl düzenlenir?
İşe giriş bildirgesi iptal işlemi nasıl yapılır?
slm ben milli eğitim taşıma işi yapmaktayım.normal çalışan personelimi sgk girişi yapıyorum fakatsabahleyin çalışan şöför rahatsızlanıyor akşam üstü başka şöför gönderiyoruz ancak sgk girişini yapmış olsak dahi ertei gün işe başlamış gibi gözüküyor.milli eğitim taşımalarında aynı gün sgk girişi yapabilirmiyiz
Merhaba Ali Bey;
Bahsettiğiniz risk tüm sektörler için geçerli fakat, tarım, balıkçılık ve inşaat sektörleri dışında aynı gün işe giriş bildirgesi vermek ne yazık ki mümkün değil.
Görüşmek üzere,