Aylık iş gücü çizelgesi vermek zorunlu mu?
Soru: Merhaba, bir inşaat firmasında görev yapmaktayım. Yaptığım kontroller de benden önceki görevli arkadaşın işkur’a aylık işgücü çizelgesini uzun bir zamandır vermediğini fark ettim. Ben bu durumda ne yapacağım. Bu durumda herhangi bir idari para cezası ile karşılaşır mıyız? Bu konu hakkında yardımlarınızı rica ediyorum, iyi çalışmalar.
Cevap:
Merhabalar,
4904 Sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu’nun 3. maddesinin b fıkrası ile Türkiye İş Kurumu’na iş gücü piyasası ile ilgili verileri yerel ve ulusal bazda toplamak, derlemek, analiz etmek, yorumlamak ve yayınlamak ile işgücü arz ce talebinin belirlenmesine yönelik işgücü ihtiyaç analizleri yapma görevi verilmiştir.
Hizmet merkezleri, sorumluluk alanı içerisinde faliyet gösteren işgücü piyasasına ilişkin bilgi ve belgeleri istemekle görevlidir. İlgili iş yerleri de 4904 Sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu’nun 21. maddesine göre istenen bilgi ve belgeleri Türkiye İş Kurumu’na vermek ile yükümlüdür.
Eğer iş yeriniz de on ve üzeri işçi çalışıyor ise, ilgili hükümler gereğince her ayın sonu itibariyle çalıştırdığınız işçilerin sayısal toplamlarını ve personel hareketlerini takip eden ayın sonuna kadar Türkiye İş Kurumu’na iletmek ile yükümlüsünüz.
İş gücü çizelgesini vermezsem idari para cezası ile karşılaşır mıyım?
Türkiye İş Kurumu bu konu ile ilgili işverenleri çok fazla sıkmıyor. Yani kolay kolay idari para cezası ile karşılaşmazsınız. Fakat bu olayı gereğinden fazla hafife alırsanız şayet bu sefer işler değişir.
4904 Sayılı Kanunun 21. maddesine aykırı olarak, kurum tarafından istenilen bilgileri verilen süre içerisinde ibraz etmeyen iş yerlerine aynı kanunun 20. maddesinin e bendi gereği her bir fiil için 3.114 TL. idari para cezası uygulanacaktır. ( 2017 )
Eksikliğinizi Türkiye İş Kurumu farketmeden giderin.
Sorunuzda da bahsettiğiniz gibi geçmiş dönemlere ilişkin bir gecikmeniz söz konusu ise hemen panik yapmayın. Siz daha önce farkettiğiniz için problem çıkacağını düşünmüyoruz. Eksik dönemleri teker teker sisteme doğru bir şekilde girip kaydetmeniz sizin kısa vadede problem yaşamanızın önüne geçecektir. Eğer böyle gelsin böyle gitsin diye düşünürseniz Türkiye İş Kurumu durumu muhakkak farkedecek ve iş yerinize idari para cezası uygulayacaktır.
Türkiye İş Kurumu idari para cezasından önce uyarıda bulunur mu?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, Türkiye İş Kurumu bu konuda işverenleri çok sıkmıyor. Eğer bir problem söz konusu ise işverenler ile irtibata geçip sorunun ortadan kaldırılması için süre veriliyor. Ama bu duruma güvenmemek gerekiyor, Türkiye İş Kurumu’nun size önceden konu ile ilgili bilgilendirme zorunluluğu bulunmamaktadır. Yapmış olduğunu bir hatadan ya da bir uygulama eksikliğinden ötürü idari para cezası ile karşılaşabilirsiniz.
İş gücü çizelgesinin Türkiye İş Kurumu’na nasıl verildiğini öğrenmek için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.