Genel Sağlık Sigortasının yürürlüğe girmesinden itibaren Türkiye sınırları içerisinde yaşamsal faaliyetlerine devam eden birçok vatandaş sağlık hizmetlerinden kesintisiz bir şekilde yararlanmaya başladı. Aynı zamanda eğer çalıştığınız yerde herhangi bir sosyal güvenceniz bulunmuyorsa ve Bağ –Kur sigortasına sahip değilseniz yasalar gereğince Genel Sağlık Sigortası yaptırmanızın zorunlu olduğunu söylemek gerekiyor. Devletin sağladığı bu fırsattan bazı kesimler ücretsiz olarak faydalanırken bazıları belirli ücretler karşılığında yararlanıyor. Ücretsiz olarak faydalanan kesim genelde öğrencileri kapsadığı için bu yazımızı Açık Öğretim öğrencilerine genel bir bilgilendirme yapmak amacı ile sizlerle buluşturuyoruz. İlk olarak Genel Sağlık Sigortasının kimleri kapsadığını öğrenerek detaylar ile devam edelim.
Genel Sağlık Sigortası kimleri kapsıyor?
Türkiye’de yaşayan ve oturumu Türkiye’de bulunan il sınırları içerisinde olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını kapsamaktadır. Maddeler halinde detaylandırmak gerekirse;
- Zorunlu sigortası bulunan veya isteğe bağlı sigortası bulunan kişileri ve bu kişilerin bakmak zorunda olduğu kişiler,
- SGK kanunları çerçevesinde belirlenmiş gelire sahip olanlar,
- Diğer devletlerden Türkiye’ye sığınan kişileri,
- Terörle Mücadele Kanunu aracılığı ile aylık almasına rağmen herhangi bir sosyal güvenliği bulunmayan kişiler,
- İş – Kur tarafından verilen işsizlik maaşına tabii tutulan kişiler,
- Açık Öğretim veya Örgün Öğretim farketmeksizin öğrenim görmeye devam eden öğrenciler
Yukarıda belirtilen özelliklerden herhangi birine sahip olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları GSS’den faydalanabilmektedir.
Genel Sağlık Sigortası hangi ihtiyaçları karşılar?
Genel Sağlık Sigortası diğer mesleklerin sunduğu Bağ – Kur ve SSK’dan faydalanan kişiler ile GSS’den faydalanan kişilerin sağlık hizmeti alırken aradaki eşitsizliği kaldırmak için yürürlüğe koyulmuştur. Bu nedenle GSS’den faydalanan kişiler aynı SSK ve Bağ – Kur’dan yararlanır gibi tüm sağlık hizmetlerini ücretsiz olarak alabiliyor.
- Bağımlılık tedavileri,
- Hastaneye gidildiğinde doktor tarafından yapılması istenen tetkikler,
- Gebelik durumu sebebi ile alınması gereken sağlık hizmetleri,
- Ağız ve diş sağlığı ile ilgili hizmetler,
- Acil durumda oluşabilecek gerekli sağlık hizmetleri,
- Tüp bebek hizmetleri,
- Yurt dışında tedavi hizmetleri,
- Bir önceki maddeler doğrultusunda kullanılacak ilaç, tıbbi malzeme, kan tahlilleri ve aşı hizmetlerinden GSS’ye tabii tutulan kişiler ücretsiz olarak faydalanabilmektedir.
Genel Sağlık Sigortası başvurusunu nereye yapmalıyım?
01.01.2012 tarihinde çıkarılan Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile birlikte Türk vatandaşı olupta herhangi bir sosyal güvenceye sahip olmayanlar için 5510 sayılı kanunlar çerçevesinde zorunlu kılınan başvuru yeri olarak ikamet etmekte olduğu adreslerinin yakınında bulunan Sosyal Yardımlaşma Kurumu’na giderek gelir testi yaptırmaları isteniyor. Eğer herhangi bir şekilde gelir testi yaptırmadıysanız Genel Sağlık Sigortanız otomatik olarak başlayacak ve prim ücretlendirmeniz en yüksek seviyelerden işleyecektir. Bu sebeple mutlaka gerekli kılınan zaman aralığında kuruma giderek gelir testine tabii tutulmalısınız.
Açık Öğretim Fakültesi (AÖF) öğrencileri genel sağlık sigortası primi ödeyecek mi?
Öğrenciler için belirlenmiş Genel Sağlık Sigortası durumu 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 107. Maddesinin 4. Açıklamasında açıklığa kavuşturulmuştur. Bu maddeye göre AÖF öğrencileri “on sekiz yaşını, lise ve dengi öğrenim veya 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde meslekî eğitim görmesi hâlinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi hâlinde yirmi beş yaşını doldurmamış olanlar” olarak anlatılmıştır.
Bu maddeye bakıldığında lise eğitimine devam eden 18 yaşını doldurmuş öğrenciler 20 yaşına kadar ailesinden herhangi birinin Genel Sağlık Sigortası bulunuyorsa onların üzerinden, eğer herhangi birinin sağlık sigortası bulunmuyorsa primsiz olarak Genel Sağlık Sigortasından faydalanabiliyor. AÖF öğrencileri için kanunda herhangi bir ayrım bulunmadığı için direkt kapsamlı olarak “öğrenciler” adı altında belirtilmiştir. Bu durum sebebi ile AÖF öğrencileri de Genel Sağlık Sigortasından 25 yaşına kadar prim ödemeden yararlanabilirler.
Türkiye’de eğitim gören yabanlılar Genel Sağlık Sigortası primi ödeyecek mi?
Türkiye’de eğitim gören, yabancı uyruklu öğrenciler talep etmeleri taktirde Genel Sağlık Sigortası primi ödeyerek tüm sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler. Ama bunun için okullarına ilk kayıt tarihinden itibaren 3 ay içerisinde başvuru işlemlerini gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Aksi halde Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden faydalanmaları söz konusu olmayacaktır.