Emekli olup tekrar çalışanların hakları nelerdir?
Soru: Merhaba, bu ay sonu itibariyle emekliliği hak ediyorum. Fakat ekonomik şartlar gereği çalışmak istiyorum. Benim emekli olduktan sonra aynı ya da başka bir işverende çalışmamın herhangi bir avantajı ya da dezavantajı olur mu? Mesela ben tekrardan aynı iş yerinde çalışmaya başlarsam kıdem tazminatına hak kazanır mıyım? Yoksa farklı bir iş yerinde mi çalışmam gerekiyor? Ya da 15 yıldır bu şirkette çalışıyorum, senelik izin hesabım nasıl yapılacak vb. gibi konularda bana geri dönüş yapabilirseniz inanın çok mutlu olacağım, iyi günler dilerim.
Cevap:
Merhabalar,
4857 Sayılı İş Kanunu’nda aktif olarak çalışmaya devam eden işçiler arasında emekli olan veya olmayan ayrımı yapılmamış, emekli çalışanların diğer çalışanlara karşı hakları kısıtlanmamıştır. Bir iş yerinde ki çalışanların hakkı neyse, o şirkette çalışan emekliler de aynı haklara tabii tutulmuştur.
Dilerseniz bu yazımız da konuyu biraz daha detaylandıralım.
Emekli olup tekrar çalışmaya başlarsam kıdem tazminatı alabilir miyim?
Emekli olan işçinin kıdem tazminatına emekli olmadan çalışan işçilerin kıdem tazminatına ilişkin aynen hükümler uygulanır. İşçinin iş yerinde ki kıdemi bir yıl ve üzerindeyse; İşçi iş akdini haklı bir neden ile fesheder ise, ya da işvereni tarafından haklı bir neden beyan edilmeden iş sözleşmesi feshedilir ise kıdem tazminatına hak kazanır.
Emekli olup tekrar çalışmaya başlarsam ihbar tazminatı alabilir miyim?
Emekli olup aynı iş yerinde ya da farklı iş yerinde çalışanlar 4857 sayılı İş Kanunun 17. Maddesi’ndeki şartları yerine getirdiği taktirde ihbar tazminatı almaya hak kazanabilir.
Emekli olup aynı iş yerinde çalışırsam kıdem tazminatı alabilir miyim?
İşçi emekliliği hak ettiği taktirde, işvereni tarafından adına işten çıkış bildirgesi düzenlenir ve işçinin o döneme kadar olan kıdem tazminatı ödenir. İşçi emekli maaşına başvuru işlemlerini tamamladıktan sonra, işvereni ile tekrar anlaşıp aynı iş yerinde bu sefer Sosyal Güvenlik Destek Primine tabii olacak şekilde çalışmaya başlayabilir. Bu çalışma yeni bir dönemdir ve tüm haklar işçiye emekliliğinden dolayı ödendiği için her şey sıfırdan başlamaktadır.
Emekli olup tekrar aynı iş yerinde çalışmak istediğimde ne kadar senelik izin hakkım olur?
Emekli olduktan sonra tekrar aynı iş yerinde çalışan işçilerin senelik izin hakları, yukarıda da bahsettiğimiz diğer tüm haklar gibi sıfırdan başlamaktadır. Çünkü emeklilik nedeniyle iş akdiniz feshedilmiş, tasfiye edilmiş olduğu için tarafınız adına yeni bir iş sözleşmesi ve yeni bir işe giriş bildirgesi düzenlenmesi gerekmektedir. Bu neden ile, emeklilik işlemlerinden sonra, tekrardan aynı şirkette çalışmaya başlamanız, izin süresi hesabında herhangi bir değişikliğe neden olmaz.
Emeklilik işlemlerinden sonra iş yerinde ki hizmet süreniz;
- 1 yıldan 5 yıla kadar ise, 14 gün,
- 5 yıldan fazla, 15 yıldan az ise, 20 gün,
- 15 yıl ve üzerinde ise, 26 gün,
Senelik izin hakkınız bulunmaktadır.
Ayrıca, 4857 Sayılı İş Kanunu‘muza göre, 18 yaşından küçük ve 50 yaşından büyük tüm işçilerin senelik izin hakkı iş yerinde ki kıdeme bakılmaksızın, 20 gün olarak belirlenmiştir.
Emekli olup çalışmaya başlarsam rapor alabilir miyim?
Emekli olduktan sonra tabiki herhangi bir sağlık sorunu yaşadığınız taktirde, rapor yani istirahat alabilirsiniz. Fakat eğer bu rapor, iş kazası ya da meslek hastalığından kaynaklanmıyor ise, raporunuz ile ilgili geçici iş görememezlik ödeneğinden faydalanamazsınız.
Konuyu özetlememiz gerekir ise şayet;
Emekliliği hak ettiğiniz taktirde, tarafınıza mevcut tüm haklarınız ödenecek ve emeklilik işlemlerinizi başlatabilmeniz için sizin adınıza işten çıkış bildirgesi düzenelenecek. Siz işlemlerinizi tamamladıktan sonra, aynı ya da farklı bir işverende çalışabilirsiniz. Bu olay size mevcut yasal haklarınız üzerinden herhangi bir olumsuzluk getirmez. Çalıştığınız firmada ki diğer işçilerin hakkı neyse, siz de o haklar üzerinden çalışmaya başlayabilirsiniz. Sadece yukarıda da bahsettiğimiz gibi, emeklilik işlemlerinizden sonra, aynı işverenin bünyesinde çalışmaya devam dahi etseniz, işe sıfırdan başlamış gibi işlem yapılması gerekmektedir ki zaten olması gereken de budur.