Fazla mesaimi alamıyorum işten ayrılabilir miyim?
Soru: Merhaba, 7 yıldır bir firmada çalışmaktayım. Günde 11 saat haftada 6 gün çalışmaktayım ve maaşım asgari ücret. Ne yaptıysam bir türlü işverenimden fazla mesailerime dair bir yaptırımda bulunamadım. İşten ayrılmayı düşünüyorum fakat, 7 yıllık kıdem tazminatımı kaybetmek istemiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim? Fazla mesai ücretini alamayan işçi iş akdini feshedebilir mi? Bana yardımcı olursanız sevinirim, kolay gelsin.
Cevap:
Merhabalar,
Haklı nedenle iş akdini fesheden işçi kıdem tazminatını ücret ve fazla çalışma ücretlerini alarak işinden ayrılabilir. Şayet fazla çalışmanızı ve ücretinizin ödenmediğini kanıtlayabiliyorsanız, iş akdinizi feshedip, kıdem tazminatınızı ve ücret alacaklarınını işvereninizden talep edebilir, ödenmemesi halinde dava açarak, alacaklarınızı yargı yoluyla alabilirsiniz. Zaten sadece fazla mesai alacakları ile ilgili değil, verdiğiniz hesaba göre, siz senelik fazla çalışma süresini de geçiyorsunuz. Bu da size iş akdinizi haklı bir neden ile feshetme hakkı vermektedir. Senelik fazla çalışma süresi nedir?
Fakat son bir yıl içerisinde ki çalışma saatlerinize ilişkin detaylara ihtiyacınız olacak. Saat kaçta iş başı yaptınız? Saat kaçta işten ayrıldınız? Ne kadar ara dinlenme gerçekleştirdiniz? Ara dinlenme süreleri fazla mesai hesabı yaparken büyük önem arz etmektedir. Bu konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak için, fazla mesai hesabı yaparken ara dinlenmeler hesaba katılır mı? Başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
İspat yükü iş sözleşmesini haklı neden fesheden işçidedir.
Evet, her ne kadar bu tarz bir durumdan dolayı iş sözleşmesini feshedebiliyor olsanız da, bunu bir şekilde ispat etmeniz gerekmekte. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, gerek puantaj kayıtlarınızla, gerekse iş yerinde gösterebileceğiniz şahitler ile bu durumu ispat etmek zorundasınız. Eğer fesih sebebinizi ispat edemezseniz, haklı neden ile gerçekleştirmek istediğiniz fesih geçersiz olur.
Fesih bildiriminizi mutlaka noter kanalıyla yapın.
Fazla çalışma yaptığı halde ücreti ödenmeyen işçinin 4857 Sayılı İş Kanununun 24/II-e maddesi gereğince haklı nedenle derhal iş akdini feshetme hakkı bulunmaktadır. Bu neden gereği işi bırakan işçi, işi bırakma nedenini ve taleplerini de içeren bir ihtarnameyi noter kanalıyla işverenine çekmelidir. İhtarnanem çekmeden, elinizde resmi bir evrak olmadan işinizi bırakırsanız, kıdem tazminatınız da dahil olmak üzere, mevcut alacaklarınız ile ilgili hiç bir hak talebinde bulunamazsınız.
Ayrıca bu yolda yalnız yürümemeniz adına, tam anlamıyla iş akdinizi feshetme konusunda kararlıysanız, çalışma hayatı ve iş hukuku hakkında daha önce bu tarz durumlar ile ilgilenmiş tecrübeli bir avukattan yardım almanızda fayda var.