Soru: Merhabalar, iş yerimizde bazı işçilerin gereksiz bir şekilde dedikodu yaptığını farkettik. Ne yaptıysak bu duruma bir türlü engel olamadık. Olur olmadık herşey konuşuluyor ama buna sebep olan iki üç işçi mevcut. Bu işçiler ile ilgili ne gibi bir yaptırımda bulunabiliriz? Bu durum işveren olarak inanılmaz canımı sıkıyor. Bilgi verebilirseniz çok memnun olurum, kolay gelsin.
Cevap:
Merhabalar,
İş yerleri, çalışanların özgürce hareket edebileceği ve istedikleri şeyleri yapabileceği ortamlar değildir. Bu neden ile işverenlerin iş yerlerinde huzur, iş barışı ve iş disiplinini oluşturmaya yönelik bir takım disiplin kuralları vardır. Bu kurallara iş sözleşmesini imzalayan tüm çalışanlar uymak ile mükelleftir. İşçinin bir başka işçi ile kavga etmesi ya da, hakarette bulunması nasıl yasak ise, işçiler arasında da laf taşımak, dedikodu yapmakta kişilik haklarına hakaret olduğu için önlenmesi gereken bir durumdur. Aksi halde yukarıda da söz ettiğimiz gibi, işverenlerin iş yerlerinde huzur, iş barışı ve iş disiplinini oluşturması mümkün değildir.
İş yerinde dedikodu yapmak kovulma nedeni olabilir
Çalışanın işyerindeki davranışlarının iş yerinde bulunması gereken uyumu bozduğunu, işin yürütümünün olumsuz etkilendiğini düşünen işverenler, çalışanların sözleşmelerini geçerli nedenle feshedebilir.
Dedikodu denilen bu durum zaman zaman çalışana baskı uygulanmasına, dışlanmasına sebep olabilmekte ya da en basit sonucuyla zaman kaybettirmektedir. Bu nedenle işyerinde işveren, işveren vekilleri ya da diğer işçiler hakkında rahatsızlık yaratacak şekilde dedikodu yapmak bir geçerli fesih nedeni sayılmıştır. Bu şekilde davranan işçinin, işyerinden uzaklaştırılması amaçlanmakta, çalışma barışının korunması istenmektedir.
İş yerinde huzur bozucu bir şekilde dedikodu yapan haklı bir neden ile işten çıkartılabilir.
Çalışanın iş sözleşmesi dedikodu yaptığı için feshedebilirsiniz. Fakat bu neden ile işten çıkardığınız çalışanınıza kıdem tazminatını ödemek ve iş akdini bitirmeden önce bildirim sürelerine uymak, uymayacaksanız ise bu dönemin ücretini bir iş karşılığı olmaksızın ayrıca ödemek zorundasınız.
Usülüne uygun bir şekilde yapılan fesih ile işe iade davasının önüne geçebilirsiniz.
Dedikodu nedeniyle savunması alınarak haklı neden ile iş sözleşmesi feshedilen işçi, tekrar işe iade davası açabilir ve bu durumda işveren zor durumda kalabilir. İşverenin işçiden aldığı yazılı savunmayı doğru değerlendirilmesi, işvereni koruyucu bir nitelik taşır. Bu yolla işveren feshin geçerli nedene dayanıp dayanmadığını doğru değerlendirebilecek ve ek yaptırımla karşılaşma ihtimalini azaltacaktır. Eğer olası bir fesihten sonra, işçi tarafından açılan işe iade davasında mahkemenin feshi geçersiz kabul etmesi halinde, işveren tarafından işçiye boşta geçen dört aylık ücretini ve işe tekrar başlatmazsa mahkemenin takdir edeceği dört ila sekiz aylık ücretini ödemek zorunda kalacaktır.