Çalışanlar herhangi bir sağlık sorunu yaşadıklarında ya da iş yerinde bir kaza geçirdiklerinde sağlık kuruluşlarından rapor yani istirahat alabilirler. İlgili sağlık kuruluşları, kişinin rahatsızlığına bağlı olarak farklı süreler de istirahat raporu yazabilir. Yazılan raporlar da taktir her zaman doktorlara ait olsa da rapor sürelerinde de bir takım yasal sınırlamalar mevcuttur. Peki hangi doktor ne kadar istirahat verebilir?
Hangi doktor ne kadar istirahat verebilir?
İş yeri hekimi rapor yazabilir mi? İş yeri hekimi kaç gün rapor yazabilir?
Çalışan hastalık durumlarında işyeri hekimine de başvurabilmektedir. İstirahat gerektiren hastalıklar için işyeri hekimi işçiye en fazla 2 gün rapor verebilmektedir.
Aile hekimleri rapor yazabilir mi? Aile hekimleri kaç gün rapor yazabilir?
Aile hekimleri ise, tek seferde 10 gün rapor verebilmektedir. Bu rapor 10 günün sonunda sona eren bir “çalışır” raporu da olabilir, 10 günün sonunda tekrar hekim tarafından değerlendirilmesi yapılacak bir “kontrol” raporu da olabilir. Aile hekimi eğer rapor sonunda “kontrol” notu belirtmişse, işçinin rapor bitiminden sonra tekrar istirahat etmesi kanaatindeyse vereceği rapor yine en fazla 10 gün olacaktır. Bu durumdan da anlaşılacağı üzere, aile hekimi tek seferde en fazla 10 gün olmak üzere toplamda en fazla 20 gün rapor verebilir.
Aile ve iş yeri hekimi dışında ki doktorlar kaç gün rapor yazabilir?
İşyeri hekimi ve aile hekimi dışındaki doktorlara muayene olunması durumunda ise, aile hekiminde olduğu gibi tek hekim, ayakta tedavilere tek seferde en fazla 10 gün rapor verebilmektedir. Eğer doktor tarafından rapor sonunda “kontrol” notu belirtmişse, işçinin rapor bitiminden sonra tekrardan istirahat etmesi kanaatindeyse vereceği rapor yine en fazla 10 gün olacaktır
Heyet Raporları hangi durumlarda yazılır?
Çalışanın daha ciddi ya da iyileşme süreci uzun sağlık sorunları oluşmuşsa, aile hekimi ya da tek hekimin verdiği raporlar yeterli gelmeyebilir. Bu durumda daha uzun süreli rapor olabilmek için birden fazla hekimin onayı gerekmektedir. Bu raporlar ise heyet raporlarıdır.
Heyet raporları en fazla 6 ay süresince olup hayati durumların söz konusu olmasında bu süreç uzatılabilmektedir.
Rapor nedeniyle iş akdi feshedilebilir mi?
4857 sayılı İş Kanunu, işçinin uzun süreli ve kesintisiz devam eden bir raporu var ise raporlu olunan süresinin, işçinin ihbar süresini 6 hafta daha aşması durumunda, işverene sözleşmeyi haklı nedenle feshetme imkanı tanımaktadır.
Bu durum 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/I-(b) maddesinde konu ile ilgili;
” İşçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17 nci maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar. Doğum ve gebelik hallerinde bu süre 74. maddedeki sürenin bitiminde başlar.”
İfadelerine yer verilmiştir.