Rapor nedeniyle gelen idari para cezasından işçi sorumlu tutulamaz
Soru: Merhaba, 2017 yılının ocak ayında iki gün istirahat aldım. ( Cuma ve Cumartesi ) İşverenimi rapor ile ilgili telefon ile bilgilendirme yaptım fakat elimde herhangi bir evrak olmadığı için şuan ispat edemiyorum. Şimdi işverenime bu iki günlük rapor nedeniyle idari para cezası gelmiş ve benim ödemem gerektiğini söylüyorlar. Ne yapacağım? Ben bu cezayı ödemek zorunda mıyım? Cezayı ödemem gerekir ise yaklaşık ne kadar ödeyeceğim? Bana yardımcı olursanız çok sevinirim, kolay gelsin.
Cevap:
Merhabalar,
01.11.2010 tarihi itibariyle Medula sistemini kullanan tüm sağlık hizmeti sunucularında E-Rapor uygulamasına geçilmiştir. Raporlar elektronik ortamda hastanelerce düzenlenerek Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Medula sistemine iletilmektedir. Bu neden ile artık herhangi bir rahatsızlık nedeniyle alınan raporlar, kağıt ortamında düzenlenmemektedir.
Yani eskisi gibi, hastanede almış olduğunuz istirahat sonrasında, rapor kağıdı almak zorunda değilsiniz. Zaten genellikle bu tarz durumlarda yetkililer, ” biz raporunuzu sisteme gireceğiz” der ve sizi hastaneden uğurlar. Hastane yetkilileri, sizin istirahatinizin girişini yapar var, E-ödenek sistemi üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu işverenlerin onayına sunar. İşverenler de kendi yükümlülükleri gereği, ilgili dönemlere ait raporların onay işlemlerini tamamlar.
E-rapor da tüm işleyiş bu şekildeyken ve tarafınıza kağıt ortamında rapor verilmediği için, işvereniniz onay işlemi yapmadığı rapor nedeniyle bu cezadan sizi nasıl sorumlu tutabilir?
İşverenler, her ay düzenli olarak, sgk.gov.tr adresinden E-SGK–Çalışmadığına dair bildirim girişi menüsünden uygulamaya giriş yaparak, rapor kontrolü yapmak zorundadır. Burada sorumluluk tamamen işverene aittir. İşveren buradaki hatasını, sizin aracılığınızla giderme şansına sahip değildir.
Rapor girişi geç yapılır ise farklı, hiç yapılmaz ise farklı idari para cezası ödenir.
Siz sorunuzun devamında “ cezayı ben ödersem, ne kadar ödeyeceğim? şeklinde bir soru sormuşsunuz. Bu rakam zaten işvereninize yapılan tebliğ de belirtilmiştir. Siz ödeme yapacaksanız şayet, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işvereninize yapılan tebligatı istemeyi unutmayın.
Çalışmadığına dair bildirimin, Aylık Prim ve Hizmet Belgesi‘nin Kuruma verileceği son günü geçirilmiş olmasına rağmen hiç verilmemesi sebebiyle, o döneme ait asgari 1/2 oranın da,
Çalışmadığına dair bildirimin, Aylık Prim ve Hizmet Belgesi‘nin kuruma verileceği son günü geçirildikten sonra geç verilmesi sebebiyle, o döneme ait asgari ücretin 10/1’i oranın da,
İdari para cezası kesilmektedir.
Sizin raporunuz hiç girilmediği için asgari ücretin 1/2 oranında idari para cezası ile karşılaşacaksınız.
01.01.2017 – 31.12.2017 tarihleri arasında asgari ücret brüt; 1.777,50 TL.
1.777,50 TL / 2 = 888,75 TL. cezanız bulunmakta.
Bu cezaya herhangi bir itirazda bulunmadan ve yargı yoluna başvurmadan tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde öderseniz, yüzde 25 indirim daha kazanırsınız.
iş göremezlik raporu bildirmeme cezası