İşçinin başka bir şubeye gönderilmesi mümkün müdür?
Soru: Merhaba, 2 senedir bir firmada çalışıyorum. Geçen gün müdürüm, benim artık aynı firmanın bünyesinde bulunan başka bir şubemizde görev yapacağımı söyledi. İşimden memnunum ama o şubeye gitmek istemiyorum. Ne yapabilirim? İşçinin başka bir şubeye gönderilmesi mümkün müdür? Açıkçası ben müdürümün tek sözüyle bütün düzenimin bozulmasını istemiyorum. Bana yardımcı olur musunuz? Kolay gelsin.
Cevap:
Merhabalar,
Taraflar aralarında anlaşarak çalışma koşullarını her zaman değiştirebilir. Burada asıl önemli olan sizin de bu değişiklikte rızanızın olmasıdır.
İş sözleşmelerini imzalarken dikkatli olun.
Genellikle insanlar, yeni bir iş bulmanın heyecanıyla iş başı yapmadan önce işverenleri ile imzalamış olduğu iş sözleşmelerine çok dikkat etmiyor ya da imzaladığı sözleşmeleri çok ciddiye almıyor.
Öncelikle işçi ile yapılan iş sözleşmesinde işverenin, nakil yetkisi hakkındaki sözleşme şartları geçerlidir. Bu durum işverenin yönetim hakkından kaynaklanmaktadır. Yani sizin iş sözleşmenizde bu konu ile ilgili bir madde var ise riayet etmek durumunda kalabilirsiniz. Fakat bu konu ile ilgili göz ardı edilmemesi gereken bir durum vardır. İşverenler, işçiler ile imzalamış oldukları iş sözleşmelerinde her zaman sınırsız yetkiye sahip olmuyorlar.
Yani bir işveren her olayda, “iş sözleşmende bu madde var, bu kurala riayet etmek zorundasın” gibi yaptırımlarda bulunamaz.
İşverenler nakil yetkisini dürüstlük kuralına uygun olarak kullanması gerekmektedir.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, iş sözleşmenizde aynı işverene ait başka bir şubede çalışma maddesi olsada, işverenlerin bu nakil işlemlerinde dürüst davranması gerekmektedir. Yani amacı sadece işçiyi yıldırmak ve neticesinde istifaya sürüklemek olmamalıdır. İşverenlerin bu işlemleri kötüye kullanıp kullanmaması iş hukuku açısında önem arz etmektedir.
Size nakil bildiriminin yazılı olarak yapılması gerekmektedir.
Sorunuzdan anladığımız kadarıyla size nakil bildirimi yazılı olarak yapılmamış. İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz.
İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 21. maddesi hükümlerine göre işverene dava açabilir.
http://www.sgkhakkinda.com/isyerim-buyuksehir-belediye-sinirlarinin-disina-tasiniyor-tazminat-hakkim-var-mi/